Boek review Erecode

Follow my blog with Bloglovin

Veel kinderen in Nederland moeten ergens in een van de groepen 5 t/m 8 wel een of meerdere boekbesprekingen houden. Zo ook die van ons. De jongste zal het komende jaar er aan moeten geloven en voor de oudste (Robbin) die nu in groep 8 zit is het al bijna gesneden koek.

Op zich maakt het meestal niet heel veel uit welk boek je neemt. Een boekbespreking heeft, naast het stimuleren van het lezen van een leuk boek, voornamelijk het doel om te leren spreken voor een groep.

Nu probeer ik altijd wel met mijn kinderen te kijken naar een boek die bij hun past en net wat anders is dan waar de andere kinderen uit de klas mee komen, ook wel zo leuk voor de leerkracht om niet 10 dezelfde boeken voorbij te zien komen. Bij voorkeur kiest mijn zoon dan een makkelijk, dun boek uit. Immers snel klaar, in de categorie “niet teveel moeite er voor hoeven doen”. Vergis je overigens niet, een “makkelijk” boek als “Leven van een Loser”, is voor een boekbespreking minder makkelijk dat je denkt, maak daarvoor maar eens een goede samenvatting.

Vorig jaar kreeg ik hem zover om het boek “Oorlogswinter” te lezen. Dit bleek een schot in de roos. Hardop las hij elke dag 10-15 pagina’s, zo kon ik samen met hem de lastige/moeilijke woorden verklaren. Hij maakte er een mooie Powerpoint-presentatie bij, en bekeek ook de film om zo de verschillen tussen boek en de film aan te kunnen geven. De klas heeft zijn boekbespreking ademloos aangehoord en was onder de indruk van dit (waargebeurde) verhaal.

Aankomend jaar staat er weer een boekbespreking op de planning. Voor deze boekbespreking wilde hij weer een boek die niet snel iemand anders gelezen heeft in de klas. Net op dat moment (oktober 2018) kwam Uitgeverij Kluitman met het boek “Erecode” uit van Alan Gratz. Na het lezen van de introductie leek dit wel een boek die zou kunnen slagen bij Robbin, het is wel een boek voor jong-volwassenen, maar dat zou hij wel aan kunnen.

Erecode

“De Amerikaans Kamran heeft het allemaal voor elkaar. Heeft een relatie met het leukste meisje van de school, is de beste football-speler en begint bijna aan zijn laatste jaar van de high-school. Ondanks dat hij van Iraanse afkomst is, voelt hij zich voor 100% Amerikaans. 

MAAR DAN VERANDERT INEENS ALLES

Kamran’s broer Darius wordt beschuldigd van een terroristische aanval. Iedereen is nu tegen Kamran en zijn familie, maar Kamran weigert dit te geloven, zijn broer is hier iet toe in staat denkt hij. In een race tegen de klok probeert Kamran uit de videobeelden van zijn broer codes te ontcijferen zodat hij zijn onschuld kan bewijzen!”

Maar is zijn broer onschuldig? Dat kom je te weten als je dit boek gaat lezen.

Een indrukwekkend verhaal over de band tussen twee broers.

Wat vinden wij van het boek:

Het boek leest lekker weg, het is opgedeeld in 90 hoofdstukken (totaal 297 pagina’s) waardoor je makkelijk even een paar hoofdstukken per keer kan lezen, wat handig kan zijn bij kinderen die niet graag lezen. Lettertype is ook erg prettig, niet te klein.

Het verhaal speelt zich af in Amerika, sommige woorden zijn dan ook typisch Amerikaans, niet alle woorden of namen herkende Robbin, maar doordat hij hardop aan het lezen was, was dit gelijk uit te leggen. Door dit boek te lezen hebben we samen ook wat dieper in kunnen gaan over vooroordelen en de invloed daarvan.

Erecode is spannend geschreven, de eerste hoofdstukken zijn een soort introductie, maar daarna word je helemaal in het verhaal gezogen. Je wilt gewoon weten hoe het af gaat lopen. Robbin leest niet graag, maar dit boek bleef hem boeien!

Robbin heeft nog geen datum gekregen wanneer hij zijn boekbespreking moet doen, Erecode blijft een kanshebber, al zal hij het geheel wel heel duidelijk neer moeten zetten dat het hier gaat om vooroordelen en de invloed er van. Of hij dat durft….

(Uitgeverij Kluitman heeft bij dit boek ook een lesbrief)

Bestel hem snel:

 

 

(Note: ZoSan&Co werkt met affiliate links, dit kost jullie niets extra’s, maar levert mijn blog wel iets op, zodat dit blog in stand kan blijven.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.