Bordspellen, een klassieker in een nieuw jasje!

Bordspellen, we zouden ze bijna vergeten in deze tijd van Tablets, iPhones, Smart-TV en Playstations. Toen we nog geen kinderen hadden speelden we regelmatig met vrienden een leuk bordspel in de weekenden. Uit die tijd hebben we ook een hele verzameling leuke spellen opgebouwd, vooral de klassiekers  als Monopoly, RISK, Cluedo en Stratego. Later kwam het succesnummer Sequence erbij, echt een aanrader, dit is een combinatie van een kaartspel en 4-op-een-rij.

Nu de jongens hier wat groter worden, en niet meer in de categorie kwartetten en memory-en vallen, vinden wij het leuk om met z’n vieren een spel te spelen. Bij voorkeur een spel wat niet al te lang duurt, en waarbij de kans op een rondvliegend bord geminimaliseerd wordt. (Dit laatste blijft lastig met een over fanatieke vader en oudste zoon).

Sinterklaas was ons dit jaar goed gezind en bracht ons het spel Trivial Pursuit Family! In eerste instantie deed het mij denken aan de klassieke versie uit mijn jeugd. Altijd te moeilijk voor kinderen, zelfs de “kinder”kaartjes waren lastig (dit waren de edities van zo’n 25 jaar terug!). Dus mijn gedachte was gelijk dat dit niets zou worden met de jongens.

Maar vol goede moed begonnen we aan deze Family editie. Het leuke van deze editie is dat je twee sets kaarten met vragen hebt. Een set voor de kinderen en een set voor de volwassenen. Zo kan het spel zo eerlijk mogelijk gespeeld worden. Immers de vragen op de kaartjes vergen best wat algemene kennis.

Iedere speler krijgt een speelschijf en de bedoeling is om deze speelschijf vol te krijgen met de verschillende kleuren partjes. De eerste die deze schijf vol heeft en de winnende vraag in het midden goed heeft beantwoord is de winnaar!

Wat vonden wij er van Trivial Pursuit Family:

Tops:

  • Spel kan je relatief vlot spelen, een partje kan je bij vrijwel elke beurt verdienen.
  • Iedereen is actief betrokken bij het spel, omdat de speler links van je jouw vraag voorleest.
  • Aparte vragen voor volwassenen en kinderen! (Geweldig, want zo is het een eerlijke strijd)
  • Kwaliteit van de doos en de vragen-kaartjes (lekker stevig, dus minder snel kans op “oortjes”)
  • Je kan je eigen spelregels bedenken, bijvoorbeeld dat de kinderen hun speelschijf vol mogen maken met de kleuren partjes van de vragen die hun goed liggen.

Tips:

  • Minimale leeftijd is echt wel vanaf 8 jaar. (Vergt toch wel wat algemene kennis), maar dit staat ook op de doos (8+)

Al met al ben ik positief verrast door Hasbro die deze editie van Trivial Pursuit Family heeft uitgebracht. De klassieker in een beter jasje! Zo is het spel leuk voor veel meer leeftijden en een advies voor de komende feestdagen. Je kan het spelen met 2 tot 6 spelers, maar je kan ook 6 teams maken, er zijn immers 6 speelschijven.

Deze komt er bij in onze spellenkast! Op Instagram en Facebook heb ik meer leuke tips binnen gekregen voor leuke bordspellen als Scotland Yard, Andor en Ticket to Ride Europe. Want mijn jongens kunnen ook steeds beter samen een bordspel spelen, en laten daardoor ook hun tablet meer links liggen. Een goede ontwikkeling!

 

*Het spel Trivial Pursuit Family hebben wij gekregen van Hasbro om te reviewen.

 

 

 

 

 

Auteur Sandra

2 thoughts on “Bordspellen, een klassieker in een nieuw jasje!

  1. Mijn kinderen hebben ook een enorme kast vol met spellen, maar toch raken ze snel uitgekeken op de nieuwe spellen die ik koop. Goed om te lezen dat Trivial aardig snel gaat en je ook je eigen spelregels kan bedenken. Dat maakt het al een stuk interessanter!

    1. Het is zeker een aanrader, ze pakken Triviant hier nog regelmatig en het spel kunnen ze ook makkelijk even met zijn tweetjes doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.