Excursie met groep 8: Democratie

Het voordeel van eigen baas zijn en vanuit huis werken is dat je je eigen tijd in kan delen. En makkelijker kan helpen bij de kinderen op school. Zo mocht ik vorige week mee met groep 8 op excursie naar Het Binnenhof, les democratie! Ik denk dat ik het van te voren leuker vond dan de kinderen zelf. Ik ben zelf jaren geleden als klein meisje wel in de oude tweede kamer geweest, maar eigenlijk nog nooit sinds ze in het nieuwe gedeelte zitten.

De excursie werd begeleidt door ProDemos ; ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

Scholen kunnen gratis gebruik maken van deze excursie mogelijkheid! Vorige week was er in het nieuws dat maar 40% van de scholen hiervan gebruik maken, terwijl dit bij uitstek een super leuk schooluitje kan zijn om de kinderen te leren wat democratie is.

De dag begon in Madurodam waarbij de klas een eigen stad moest bouwen “Democracity”, zo zagen ze al dat door samen te werken en te stemmen je een stad kan  vormen en dat je dus niet alles alleen kan bepalen.

Daarna mochten de kinderen met een tablet Madurodam door om een miljoenennota op te stellen, wie krijgt wat van het besteedbare bedrag, dit bleek nog lastiger dan gedacht.

Na deze ochtend was het tijd om echt naar het Binnenhof en de Tweede Kamer te gaan, in eerste instantie leek het er op dat we het Binnenhof niet op konden omdat deze afgesloten was voor publiek. Een Chinese delegatie bleek op bezoek en er waren nog al een aantal protestgroepen actief. In eerste instantie vonden de kinderen dit jammer, maar nu konden ze ook zien dat je in Nederland mag protesteren en een eigen menig mag hebben, wat helaas nog in veellanden niet het geval is.

 

Het hoogtepunt van de dag was toch wel het bezoek aan de Tweede Kamer, de ruimte en “tulpen”-zetels die ze regelmatig op tv voorbij zien komen. Hier werd ook uitgelegd waarom het belangrijk is om te stemmen later. Hoe groter jouw partij, hoe meer ze in kunnen brengen bij beslissingen die genomen moeten worden.

Verder zal de enorme beveiliging ook indruk op ze gemaakt hebben. Hoe jammer dat dit gewoon noodzakelijk is. Onderweg kwamen ze ook nog Fractieleider Jesse Klaver tegen die een high-five met ze deed. Slim van hem, het is toch de toekomst deze kinderen.

      

Hierna bleek het Binnenhof toch weer opengesteld, dus ook daar nog even rondgelopen en met een grote wandeling om de Hofvijver heen gingen we op weg weer naar de randstadrail om weer richting school te gaan.

 

Mocht jullie school nog geen bezoek brengen aan het Binnenhof of de Tweede Kamer, via ProDemos is het echt een aanrader, en ze doen dit op een erg leuke manier. Hoe leer je wat democratie is. Dit is geen gesponsord artikel, ik vind dat dit onderdeel gewoon belangrijk is voor alle kinderen in Nederland. Ook leuk als schoolreisje, te combineren met bijvoorbeeld Sea Life in Scheveningen of het Omniversum!

 

 

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.