Koffie en thee wat weten we er van?

We werken in deze coronatijd weer of nog steeds vanuit huis, dus moeten we ook onze eigen thee en koffie regelen. Eén voordeel hiervan is dat je altijd jouw eigen favoriete koffie en thee in huis hebt. Maar weet je ook waar die lekkere koffie of thee vandaan komt? Ik eigenlijk niet.

Afgelopen maand woonde ik daarom een online “coffee related” persbijeenkomst bij om toch eens wat meer te weten te komen over de koffie- en theemarkt. Door dit event werd ik mij bewuster van welke thee of koffie je het beste kan kopen. Niet alleen voor de smaak en prijs, maar ook door de juiste koffie te kopen om de koffieboeren te steunen zodat ze hun werk kunnen blijven uitvoeren. Zonder deze koffieboeren hebben wij namelijk geen koffie in huis!

In dit blog laat ik jullie kennis maken met een paar merken die in de koffie en thee business zitten, zoals een nieuw boek die je zeker als koffieliefhebber gelezen moet hebben! Een merk die koffie ziet als cadeau-optie, een award winnend product voor bij de koffie en een geweldige “thee-barista” die mij wist te inspireren om een nog fijner kopje thee te zetten.

Boek: “De prijs van mijn koffie”

Koffieboeren staan als gevolg van klimaatverandering en een zeer grillige en lage marktprijs voor forse uitdagingen. Gelukkig staan ze er niet alleen voor en ontstaan er steeds meer initiatieven om deze boeren te helpen en zo “onze” koffie veilig te stellen voor de toekomst.

Dit boek neemt je aan de hand van 12 vragen mee in de uitdagingen die deze boeren hebben en de mogelijke oplossingen.

Een super interessant boek om te lezen, ook als je geen koffie drinker bent. Een eerlijk boek over de historie van, de handel in en duurzame toekomst van koffie.

ABOUT Coffee & Tea

Er staan hier al een paar dagen een paar heerlijke zakken met koffiebonen te geuren naast mijn computer. Deze komen van het merk ABOUT coffee & tea. Het idee van ABOUT coffee & tea is om koffie en thee vaker als cadeautje te geven!

Thee heb ik wel al vaker als cadeautje gegeven, maar eigenlijk koffie nog niet eerder. Maar deze leuke verpakkingen zijn wel heel erg leuk om te geven. Leuk te combineren met lekkere zelfgemaakte koekjes of chocolaatjes!

De koffie is duurzaam met het Rainforest Alliance keurmerk en de verpakking is CO2-neutraal geproduceerd. Momenteel zijn er drie smaken op de markt, Sunny side up (Columbia), Spice up your life (Brazil) en Roast me slowly (Blend). In zakken van 500gr (€12,50) en 1000gr (€19,50).

De verpakkingen zien er absoluut leuk uit en de geur die er uit komt is heerlijk! Helaas nog niet kunnen testen omdat ik geen bonenmachine in huis heb, maar zodra we weer naar familie mogen neem ik gewoon mijn “eigen” koffie mee!

Digusti’s limoncello dubbel goud

Digusti is een storyteller van a tot z, dus van producent tot genieter van Italiaanse kwaliteitsproducten! Dit jaar is hun Limoncello door de WSA (World Spirit Awards) bekroont met dubbel goud, waarmee de Limoncello van Digusti zich het beste van de wereld mag noemen! En eerlijk is eerlijk hij is ook echt heerlijk.

Ook hun Mandarinello viel in de prijzen en kreeg het predikaat goud, en de Limonciòccolat sleepte de zilveren beker binnen. Deze laatste is echt een aanrader voor in de koffie, maar ook op een heerlijke vanilleroomijs coupe met banaan en slagroom.

Sowieso is het de moeite waard om eens op de site van Digusti te kijken, prachtige Italiaanse producten. Ik ben erg benieuwd ook naar hun balsamico en truffel.

Crusio Thee en Kiona Malinka

Wauw wat een energie en inspiratie komt er van Kiona af als zij over thee gaat praten!

“Ik heb de wens en de ambitie de perceptie op thee te veranderen en de culinaire waarde van thee te laten zien door hele lekkere kopjes thee te laten proeven. Hierbij zijn transparantie, direct en eerlijk zaken doen, en ongeblende en ongeflavourde thee van groot belang. De culinaire waarde van thee belichten en constant in beweging zijn dit te onderzoeken en verbeteren. Alles wat ik tijdens mijn reizen en onderzoek ontdekte wil ik delen.”

Crusio thee is ontstaan door deze reizen en het vertellen van de ECHTE verhalen. Het resulteerden in een groot netwerk op het gebied van sourcing en B2B. Theeboeren stimuleren, partijen dichter bij elkaar brengen, de keten korter maken en daarmee de thee verser. Haar thee drink je op dit moment in 11 landen in Europa, bij onder meer hotels, koffiebars en meer dan 40 sterrenrestaurants. Bij deze restaurants adviseert zij de restaurants in het samenstellen van hun thee-assortiment, en de chef bij het gebruiken van thee als ingredient in de keuken.

Van Kiona leerde ik dat het heel belangrijk is om thee te maken van gefilterd water. Hierdoor komt de smaak nog beter tot zijn recht. Daarnaast is de temperatuur ook heel belangrijk, groene of lichte thee heeft een lagere temperatuur nodig dan zwaardere donkere theesoorten. Het fijne aan de thee die je bij Kiona koopt op www.crusio.nl is dat er op elke verpakking staat op welke temperatuur je deze het beste kan zetten. Ik heb een hele mooie witte thee mogen ontvangen. deze zet je op 95graden, met 2,4gr thee per kopje van 160cc en dan 2 minuten laten trekken. Heerlijke thee!

Om water te zuiveren is de BRITA Water filter makkelijk om te gebruiken.

Om Thee op een juiste temperatuur te zetten maak ik gebruik van de Tefal waterkoker die je op elke gewenste temperatuur kan zetten tussen de 30 en 100 graden.

Conclusie

Eigenlijk wist ik te weinig af van de herkomst van onze koffie en thee. En hoe je thee het beste kan drinken! En wat lekker is bij de koffie. Maar door het lezen van het boek ga ik toch wat beter opletten welke koffie ik in huis haal (Fairtrade, ecologisch en een juiste goede prijs!).

Helaas is het niet duidelijk wanneer het Amsterdam Coffee Festival weer gaat plaats vinden. Maar het is zeker een tip om die data in de gaten te houden. Want dan kan je je nog verder onderdompelen in alles wat met koffie en thee te maken heeft.

*Dit artikel bevat affiliate-links.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.