Risk, Monopoly en Atlantis Escape

De decembermaand komt er weer bijna aan, dus de speelgoedfabrikanten maken weer overuren om hun speelgoed aan de man te brengen (of eerder aan de kinderen). Wat is leuk speelgoed om op de verlanglijstjes te zetten? Voor kleine kinderen is er een overvloed aan leuk speelgoed, bijna te veel om er een keuze uit te kunnen maken. Maar voor de tieners van ons, de groep 9- tot 14-jarigen is er toch wat minder keuze. Nu is deze doelgroep ook een lastige, ze zijn voornamelijk aan het gamen of zitten op hun smartphone. Toch heb ik een paar leuke sint- of kerstcadeautips hieronder verzameld!

Voor ZoSan&Co kregen mijn jongens van 9 en 12 jaar de gelegenheid om een aantal spellen te testen. Ze kozen van Hasbro voor de RISK verjaardagseditie (Jubileum editie 60 jaar!) voor de leeftijd 10+ en Monopoly voor Millennials voor de leeftijd 8+ en van SmartGames het spel Atlantis Escape ook voor de leeftijdgroep 8+.

RISK 60e verjaardagseditie

RISK een spel wat velen wellicht nog hebben liggen van jaren geleden. Waarbij Rusland nog de Sovjet-Unie heette. Wat maakt deze versie beter of mooier dan de oude? Allereerst dus een goede update van de namen van de landen! Daarnaast ziet de doos er op het eerste gezicht super uit, het doet denken aan een kluis/schatkist door de stoffen band met de bronzen popnagels. De hoeken lijken van staal, maar dat blijkt van karton, jammer want ijzeren hoekjes hadden het een nog luxere uitstraling gegeven en er een echt verzamelaars object van gemaakt.

De spelregels zijn identiek aan die van 60 jaar geleden, maar het leuke van deze editie is dat je eigenlijk 5 mogelijke speelwijzen hebt, te weten; Klassiek RISK, Geheime missie RISK, RISK voor twee spelers, Capital RISK en La Conquête du Monde (het oorspronkelijke spel zoals deze 60 jaar geleden is bedacht). Vooral die optie van twee spelers is ideaal als de jongens zich samen weer eens vervelen.

De jongens hebben met twee vrienden van resp. 11 en 15 jaar de klassieke variant gedaan. Het spel werd fanatiek gespeeld en het scheelde soms weinig of het bord vloog van tafel, maar na 2,5 uur spelen was er een winnaar! Ze waren er unaniem over eens dat het een gaaf spel blijft. Ze vonden ook de echte soldaatjes leuk, het oude spel had een soort kruisjes. Ook de binnenkant van de doos ziet er mooi uit. Ik heb zelf mijn twijfels over de kartonnen doosjes waar de legers in zitten of deze een lang leven hebben. Zelf denk ik dat ik nog op zoek te ga naar kunststof bakjes (ik weet uit oudere edities uit de Clipper-tijd (voordat Hasbro RISK uit ging geven)dat er toen wel kunststof bakjes bij zaten.

RISK blijft gewoon een goed familie spel, en zeker voor de 10+ jarigen. Mijn jongste zoon van 9 deed ook prima mee. Maar ik denk dat het per kind verschilt of ze het zo lang volhouden om mee te blijven doen.

Monopoly voor Millennials

Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het spel Monopoly de koploper is als het gaat om het aantal variaties die er verschenen zijn. Wij hebben er hier in huis, met deze erbij, wel vijf edities liggen. Nu denk je wellicht dat dat wat overdreven is, het principe is toch hetzelfde, waarom zou je er ook nog een andere variant bij kopen? Om de heel eenvoudige reden dat ze echt gewoon totaal anders zijn. Sommige lijken wel op elkaar, maar die wij hebben liggen zijn vrijwel allemaal totaal anders van opzet en zo zijn het gewoon vijf verschillende spellen.

Wat is er anders bij Monopoly voor Millennials? Het grappige aan dit spel is dat het er eens een keer niet om gaat wie het meeste geld bezit aan het einde van het spel, maar om wie er de meeste ervaring heeft aan het einde van het spel; Levenservaringen! In het leven gaat het immers niet om geld, maar om de herinneringen die je maakt. Zo betaal je geen huur als je op iemand zijn “ervaring” komt, maar bezoekkosten en deel je samen die ervaring! Je kan er zelf ook nog “meer ervaren” van worden! (Of niet, maar dat kan je zelf ontdekken met dit leuke spel!)

Is dit spel leuk voor onze tieners? Een bordspel is altijd leuk, al hebben ze meer de voorkeur voor de aandelen versie van Monopoly die wij hebben liggen. Het blijven tieners. Maar mijn man en ik vinden het een erg leuke editie! Echt leuk om met vrienden en buren te spelen! Wij zijn enthousiast, dus wat ons betreft een echte tip voor de volwassenen om op hun sint- of kerstlijstje te zetten!

Atlantis Escape

SmartGames is al jaren favoriet bij ons in huis voor wat betreft spellen die je in je eentje kan spelen. SmartGames maakt spellen die je makkelijk mee kan nemen onderweg, of wanneer de kinderen zich even alleen moeten vermaken ergens buitenshuis. De spellen die zij maken zijn voornamelijk denkspellen, logische oplossingen bedenken, echte breinkrakers dus. Ze hebben spelen voor alle leeftijden, dus bij het uitzoeken even goed op de leeftijds-indicatie letten.

Atlantis Escape is ook zo’n breinkraker, vind een uitweg van het eiland af! Dit doe je door 60 challenges op te lossen. In het boekje staat bij elke uitdaging een beginpositie opgegeven en welke stukken je voor die opdracht nodig hebt. Kom je er niet uit, dan staan achter in het boekje de oplossingen ;-).

Het formaat van Atlantsi Escape is echt ideaal, nog beter dan die van “Penquins on Ice” en “Roadblock”. Dit spel stop je heel gemakkelijk snel in je tas en zo heb je altijd iets bij je op momenten dat de kinderen zich vervelen. (Denk voorbeeld aan een etentje buiten de deur etc.)

De leeftijd is 8+, dat klopt wel, al zal een pientere 6 of 7 jarige dit spel ook prima kunnen maken. Is het dan saai voor oudere kinderen? Nee totaal niet, wie maakt de oplossing het snelste? Stopwatch er bij en timen maar. En ik als volwassene vond het ook erg leuk om de oplossingen te kraken. Eigenlijk een heel simpel spel, wat iedereen even in zijn ban heeft.

Daarnaast is de prijs van €15,99 ook nog erg aangenaam om bijvoorbeeld aan iemand als cadeautje te geven.


De linken op deze pagina zijn affiliatelinken. Mocht je het plan hebben om een van deze spellen aan te schaffen, maak gerust gebruikt van deze linken, het geeft jullie als gebruiker geen extra kosten, maar ik kan er wel mijn blog van blijven onderhouden! Alvast bedankt!

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.