influencer

pinterest

Voor de eerste keer wintersport met de kinderen

Zelf ben ik geen ervaren skiër, pas op latere leeftijd voor de eerste keer op ski’s gaan staan, volgens mij was ik een jaar of 22. Ik heb in die jaren wel een 3 tal weken les gehad, ik kan dus wel skiën, maar een held ben ik niet op ski’s. De grootste boosdoener is helaas ANGST. Op een blauwe helling (de meer ervaren skiërs noemen dit klunen ;-)) ben ik een ware held! Maar op de wat stevigere rood/zwart dan is mijn zelfverzekerdheid ver te zoeken. Alle spieren in mijn benen verkrampen en ik kan geen bocht meer maken. Wat natuurlijk wel wenselijk is op een wat steilere helling. Meestal haak ik op zo’n moment ook af.

Daarentegen vindt mijn man skiën geweldig! Is op dezelfde leeftijd als ik begonnen met skiën, maar is jaren nadat ik afhaakte elk jaar wel gaan skiën met mijn vader en broer, waardoor hij er ook gewoon goed in is geworden.

Met twee zonen in de leeftijd van 7 en 10 jaar werd het ook eigenlijk een beetje tijd om te kijken wat zij er van vinden. Dus afgelopen zomer beide heren op Snowworld kamp gedaan. We wonen dicht bij Snowworld Zoetermeer, en elk jaar bieden zij kampen aan voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 16 jaar. Het is zonder overnachting, maar 5 dagen worden de kinderen ge-entertaint van 9.00u t/m 18.00u. Elke dag starten ze met twee uur skiën en het middag-programma vullen ze op met leuke andere activiteiten. Lunch EN avondeten zit er bij. (Ook perfect in plaats van een week BSO).

Stille hoop had ik dat ze beide het skiën niets zouden vinden, want dan hoefde ik er voorlopig niet aan te geloven om met zijn allen naar een wintersportgebied te moeten. Helaas…..ze waren beide enorm enthousiast, en beide hadden er ook nog best een beetje feeling voor.

Dus eind augustus een midweek geboekt naar Landal in Winterberg. Perfecte locatie, maar 4 uur om er naar toe te rijden en mooie hellingen voor beginners. Klein detail, Winterberg is niet sneeuw gegarandeerd, maar daar hield ik maar even geen rekening mee. We hadden nog geluk, want rond die tijd zit vrijwel alles vol in Winterberg, blijkbaar moet je al eind mei gaan boeken of zelfs nog eerder!

Dat hebben we ook geweten voor de ski-lessen! De ski-school bij Landal zat in januari compleet vol geboekt. Gelukkig zijn er nog 3/4 scholen, maar dan moet je de kinderen er wel met de auto heen brengen. Wij kozen voor Semler. Deze bood als een van de weinige de optie aan om tussen de lessen door te blijven lunchen inclusief kinderopvang. Dus zo waren de jongens 5 uur per dag onder de pannen, en konden wij ons gang gaan.

Eind februari was het dan zo ver. Alle ski-kleding verzameld, ski’s, schoenen en stokken gehuurd en in de auto op weg naar Winterberg! Echt de afstand er naar toe stelt niets voor, wij reden op maandagochtend er heen, en voor je het weet ben je er! Ideaal. Om 15.00u konden we het huisje in. Mooi 8-persoons huisje (opa en oma gingen ook gezellig mee). Mooie ligging en huisje voorziet in alles wat je nodig hebt. Daarna de ski’s opgehaald bij de verhuur, dat gaat ook allemaal razend snel, en zo waren we klaar om de volgende dag te gaan skiën.

De volgende dag de jongens naar de ski-school gebracht, dat ging soepel, doordat we van te voren alles betaald hadden stonden ze al ingedeeld en konden ze zo naar hun ski-leraar toe. Alles en iedereen spreekt daar Nederlands, dus dat was voor de jongens wel makkelijk. Alleen het kopen van de skipas duurde wel even, maar ja dat kan alleen ter plaatse. De prijzen van skipassen vallen in dit gebied mee, het is ook geen groot gebied natuurlijk, maar voor 3 dagen skipas voor het hele gebied betaalde ik voor de jongens €56 pp en voor ons €75 pp.

Om 15.00u gingen we de jongens weer ophalen. Ze vonden het geweldig! Ondanks de enorme kou (het was deze week -14) . Wel waren we geschrokken van het feit dat de ski-school ze bij de lunch vergeten was!! Ze hebben daar dus een uur alleen moeten vermaken zonder eten en/of drinken! Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurt als ze kleiner waren geweest. Gelukkig de dagen er na is het wel goed gegaan, maar door nog een paar voorvalletjes zou ik deze ski-school niet aanraden. Ik hoor goede verhalen over Brabander en over Poppenberg. Deze zou ik adviseren als jullie een keer naar Winterberg gaan om te skiën.

En wat leren kinderen snel skiën! Op de rode helling waar ik afhaakte, skiën zij met een noodgang naar beneden, inclusief mooie bochten! Wat is dat mooi om te zien! Zelf zal ik geen echte wintersporter meer worden, maar om het jaar zullen we met de jongens wel gaan skiën is de afspraak. Jong geleerd in dit geval…

 

Wat kledingtips die ik nog mee kan geven mochten jullie ooit gaan skiën met kinderen:

 • Koop een eigen helm (wel zo fris, en in de sale niet veel duurder dan huren)
 • Koop ski-kleding in de uitverkoop, of via Marktplaats, kinderen groeien snel, en ski-kleding is meestal maar 1 of 2 weken gebruikt!
 • Koop een fijne col sjaal die ze voor hun neus kunnen schuiven, of zo’n sjaal die over je hele hoofd gaat. In koude wind of liften is dit ideaal. Niets vervelender dan het koud hebben
 • Zorg voor goede thermo-kleding (bij voorkeur ook thermo handschoenen) Dit gebruik ik ook voor de kinderen bij voetbaltrainingen in de winter, dus zeker geen overbodige aanschaf
 • Huur ski’s, schoenen en stokken. Veel makkelijker dan mee te slepen, en kinderen groeien er zo uit.
 • Neem zonnebrand factor 50 mee voor het gezicht en lippenbalsem met uv-factor! Geen overbodige luxe op wintersport.

Pluspunten van Winterberg:

 1. Korte auto-rit
 2. Ideaal voor de beginnende skiër
 3. Alles compact en dicht bij elkaar
 4. Iedereen spreek Nederlands
 5. Mooi Landal park met fijne huisjes
 6. Relatief goedkope ski-passen

Minpunten van Winterberg:

 1. Niet sneeuw zeker
 2. Enorm druk in alle restaurantjes op/bij de piste. Advies is om in je eigen huisje lekker te lunchen. Ook geen gezellige restaurantjes, althans niet zoals in Oostenrijk.
 3. Druk bij alle liften
 4. Parkeren is een drama, althans om 16.30u wegrijden bij de piste. Wij konden makkelijk naar ons huisje terug skiën, maar niet bij elk park/hotel is dit mogelijk.

Al met al hebben wij een hele fijne vakantie gehad. Opa en oma waren gezellig mee. Opa skiet nog als de beste en oma is daar geen fan meer van, dus die kon mij gezelschap houden als de rest aan het skiën was. Skiën is niet echt mijn ding, al zal ik in de toekomst echt elke keer wel weer een aantal afdalingen doen, want bij een mooie strak blauwe lucht, een zonnetje en een blauwe piste, ben ik de held en snap ik dat wintersport zoveel mensen aanspreekt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vond je dit blog leuk? Liken en delen graag!
 •  
 • 8
 •  
 •   
 •   
 •   
 •  
  8
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.