WordPress en plugins

Ruim 7 jaar heb ik een webwinkel gehad. Voor die webwinkel gebruikte ik geen heel fancy hostingpakket maar het werkte allemaal prima. Ook zonder al te veel kennis kon je zo’n website goed bijhouden en bewerken. (Ik begon met een pakket gekocht via bol.com van Mijnwebwinkel, daarna “huurde” ik een pakket via seoshop.nl, wat nu lightspeed heet).

Toen ik mijn site om wilde zetten naar een blogsite dacht ik dat ik dat ook wel makkelijk in elkaar kon zetten. Maar helaas, een blog-site is toch weer heel andere koek. Omdat ik niet via een gratis WordPress site wilde werken (je werkt dan niet onder een eigen domein) heb ik mijn oude url bewaard en deze laten hosten bij one.com. Deze hostingpartij heeft ook een optie om met WordPress te werken, wat fijn is als je een blog neer wilt zetten.

 

 

Plugins voor WordPress

De basis van een WordPress-site is zo gemaakt, maar om de site een beetje functioneel en fancy te krijgen heb je plugins nodig. Maar wat een keuze is hierin! Er zijn er zoveel en wat zijn dan de juiste/handige. Dit was echt totaal nieuw voor mij. SSL, Spam-beveiliging zijn logische. Ook een back-up optie is wel fijn, of een plugin die social media integreert.

Bij mijn speurtocht tussen alle plugins kwam ik Jetpack tegen, klonk als een mooi pakket, alles zit er in, je hebt een gratis versie om alles te proberen en je kan (zoals bij veel plugins) upgraden. Handig wanneer je geen echte held op het technische vlak bent van websites! Overenthousiast als ik was na een paar uur gelijk maar de upgrade gedaan naar de premium-versie! voor het luttele bedrag van €99. Dat heet investeren toch, immers de lasten gaan voor de baten heb ik ooit iemand horen zeggen.

Dom dom dom

Mijn blog bleek enorm traag te zijn geworden! Help, want dat is het laatste wat je wilt met een site, of het nu een webwinkel of een blog is, snelheid is enorm belangrijk. OMdat ik veel aanpassingen had gedaan naast het installeren van diverse plugins, dacht ik eerst dat het aan mijn hostingspakket lag (te weinig capaciteit?), of mijn afbeeldingen misschien te zwaar zouden zijn. (Dit laatste kan ik overigens nog wel iets verbeteren kwam ik achter via de site: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ ) Maar nee het bleek na van alles online gezocht en gelezen te hebben, met alle waarschijnlijk te liggen aan de plugin van Jetpack! Ook las ik op de site van one.com waar ik mijn site dus laat hosten, dat deze plugin sterk afgeraden wordt door hun in combi met een van hun pakketten.

De reden van afraden heeft te maken dat de plugin van Jetpack wel heel goed is, maar enorm veel ruimte inneemt. Wat voor de laadtijd van een gemiddelde website totaal niet verstandig is om dus te installeren. Maar dat je dan beter een paar kleinere plugins kan installeren die je echt nodig hebt dan zo’n zwaar pakket.

Oeps, ik had mij beter moeten inlezen van te voren! Nu ben ik wel vaker van het gelijk uitproberen zonder de gebruiksaanwijzing te lezen, maar dit was wel een hele dure les van €99. Want na de-installatie bleek mijn site opeens veel sneller te zijn…….

Geld terug optie?

Ik kon twee dingen doen; 1. op de blaren zitten of 2. mailen en proberen om (een deel) van het geld terug te krijgen. Ik had het pakket dan nog maar een paar uur in bezit (looptijd is een jaar, maar je betaald geheel vooruit), maar ja, een koop is een koop toch?

Optie 2 was te proberen, immers niet geschoten is altijd mis, dus JetPack gemaild en Paypal gemaild dat ik toch niet kreeg wat ik had verwacht (de traagheid). wonder boven wonder kreeg ik snel van Jetpack (onderdeel WordPress) een reactie en hebben ze direct de gehele betaling teruggeboekt! Wat een enorme service! Zo niet verwacht ook omdat het gewoon een domme fout van mijzelf was. Maar in deze dus een dikke chapeau voor JetPack!

Maar wat zijn nu wel handige plugins? Hebben jullie wel eens zo’n een onhandige aankoop gedaan? In een volgende blog laat ik weten wat wel successen wat betreft plugins zijn!

 

 

 

 

 

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.