De zoektocht naar onze droomwoning

Zoals jullie konden lezen in mijn vorige blog “optie op een kavel!”, hebben we dus een optie op een kavel. En dan komt de volgende en gelijk ook de meest belangrijke vraag; wat voor type woning willen wij laten bouwen? Een tip die we vanuit de gemeente mee kregen; maak een wensenlijstje en wijk daar in eerste instantie niet of nauwelijks van af.

Ons wensenlijstje zag er dan ook als volgt uit:
1. Niet kleiner dan onze huidige woning qua m2. Mag meer zijn maar op zich qua ruimte was dit voldoende
2. Garage of ruime berging voor de motor.
3. Op de begane grond naast een (ruime)keuken, woonkamer en hal nog een extra werkkamer die je af kan sluiten.
4. Minder belangrijk maar wel leuk waren, een ruimere hal, een echte master bedroom en de mogelijkheid om ooit een 2e badkamer te realiseren.

Welke aannemer/bouwer

En dan begint de zoektocht, uiteraard is Google mijn grote vriend hierin. Op de zoekterm “een eigen huis bouwen” kwamen heel veel hits. En bij een aantal daarvan stond dat je een gratis catalogus met prijzen op kon vragen (Onder andere Allurebouw, Livingstone, Selecthuis en Groothuisbouw). Dat hebben wij dan ook gedaan, zo heb je een eerste indruk wat een woning kan gaan kosten en wat er mogelijk is. Ook in de boekhandel hebben we een stapel tijdschriften op het gebied van het bouwen van je eigen woning gekocht om ons te oriënteren.

Al snel bleek dat er verschillende mogelijkheden zijn om je eigen huis te (laten) bouwen;
1. Met een architect en daarna een aannemer zoeken die het geheel gaat bouwen.
2. Cataloguswoning (Uit een catalogus waar een x aantal woningen in staan kies je jouw woning uit)
3. Een combi van catalogus met architect. Veel kan, maar niet alles.

Bij alle opties, kan je er voor kiezen om een woning casco op te laten leveren (opleverniveau kan verschillen per aannemer, maar doorgaans staan dan alleen alle muren, zitten de kozijnen er in en zit je dak er op, en bouw je daarna alles in eigen beheer af) of sleutel klaar (Dit is te vergelijken met projectbouw). Omdat wij niet heel erg handig zijn en ook geen netwerk hebben in elektriciens en loodgieters viel optie 1 af.

Wij hebben nooit een bepaalde woning voor ogen gehad waar wij verliefd op waren. Eigenlijk vinden we veel woningen mooi. Jaren 30 blijft wel steeds favoriet. En als we iets mooi vonden was het meestal een type herenhuis. Onze kavel is zo gesitueerd dat een herenhuis er wel op past, maar het aanzicht niet mooi zal zijn (in combinatie met een garage was de woning dan alleen haaks op de straat te plaatsen) Een architect zagen we ook niet 1-2-3 zitten (meer ook het idee dat dat wel eens heel erg duur kon worden, inmiddels weten we dat dat niet perse hoeft). Dus begonnen we met een eerste afspraak bij een semi-catalogusbouwer in Rijssen. Bij deze bouwer is veel mogelijk, en menig huis in onze omgeving is door hun gebouwd wat toch wel een soort van betrouwbaar gevoel geeft.

Modelwoning

Een maand na onze optie zaten we dan ook in Rijssen. Heel spannend allemaal, maar helaas werden binnen 15 minuten nummer 2 en 3 van ons wensenlijstje als zeer lastig realiseerbaar neergezet toen we ons budget kenbaar hadden gemaakt. (Dit lag 20% lager dan werkelijk, op advies van velen moet je niet direct alles vrijgeven). Nog even gekletst en met het advies om samen eerst te kijken wat voor een soort woning ons überhaupt aanspreekt zouden we een nieuwe afspraak inplannen. Een beetje teleurgesteld stapten we in de auto naar huis. Op advies van vrienden zijn we op de terugweg toch nog even langs Emmeloord gereden. Daar heeft de aannemer Groothuisbouw 5 modelwoningen staan, waar je gewoon zo binnen kan lopen en de sfeer kan proeven.

En wat gaaf is dat, vooral ook omdat hun middelste woning (GL6) volledig voldeed aan ons wensenlijstje en niet onbelangrijk ons budget! (Op de site van Groothuisbouw kan je al uitrekenen wat een woning kan gaan kosten). De buitenkant was het nog niet (voelde een beetje als een Landal Greenparks huisje) maar binnen voelde het als een warme deken! Wat een fijne en vooral gezellige woning was dit. Ook de andere woningen voelden goed en alles zag er verzorgd uit. Een nadeel die ik zou kunnen geven op dit moment van deze bouwer is dat het een echte catalogusbouwer is. Er zijn aanpassingen mogelijk maar tot op zekere hoogte. Ook bleek dat ze pas op zijn vroegst over een jaar konden beginnen met de bouw.

Uiteraard volgde een paar weken later ook bij hun een echt gesprek. Er bleek meer mogelijk dan in eerste instantie werd verteld en op basis van ons gesprek hebben ze een eerste opzet voor de woning getekend. Eigenlijk was dit gewoon alles wat we zochten in een woning, en qua buitenkant hebben we ook het een en ander aangepast zodat ook dit in onze smaak viel. Ook fijn bij deze bouwer vanaf moment 1 weet je voor een groot deel wat de kosten zijn, bij veel andere aannemers is dit niet vanaf moment 1 duidelijk en kan het soms behoorlijk oplopen. Aannemers rekenen namelijk niet in honderdtallen maar in duizend- of eigenlijk tienduizendtallen. By-the-way die 20% marge hebben we niet helemaal gehaald …… achteraf hadden wij in Rijssen ook een heel eind kunnen komen haha, maar we hebben ons gevoel gevolgd.

Ons nieuwbouwhuis

Na nog een paar gesprekken in Emmeloord en aanpassingen lag een maand of drie later “onze” woning ter goedkeuring bij de gemeente voor de omgevingsvergunning. Blijft altijd een spannend moment of er nog dingen zijn waar ze het niet mee eens zijn. Gelukkig zijn hier weinig vereisten in de gemeente, te weten; binnen het bouwvlak blijven en niet hoger dan 10m. Op zich heel ruim dus.

De omgevingsvergunning is inmiddels binnen, en dit gaat dan ons huis worden!

Zijn jullie ook bezig met een woning die je zelf gaat/laat (ver)bouwen?

Follow my blog with Bloglovin

Auteur Sandra

One thought on “De zoektocht naar onze droomwoning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.