Moedervlekken en de zon

Ja, daar was hij weer! De jaarlijkse factuur van mijn bezoekje aan de dermatoloog. 5 minuten, meer zal het niet zijn, elk jaar de check-up door mijn dermatoloog. Stiekem heb ik wel eens gedacht om een paar jaar te skippen, want ik heb nergens last van en het kost elke x wel zo’n €150. Maar de dermatoloog wist mij op mijn hart te drukken dat ik gewoon braaf elk jaar moet komen voor controle, zeker met de verantwoordelijkheid van twee opgroeiende kindjes.

Ik was een jaar of 12 denk ik, toen ik jeuk op mijn rug had, en per ongeluk een moedervlek stuk krapte. De huisarts verwees mij door naar de dermatoloog want die vertrouwde het niet. In het ziekenhuis is toen ook direct besloten om de moedervlek weg te laten halen, en gelijk te kijken of alles er wel goed mee was. Gelukkig op dat moment was het goed, dus bleef het bij het verwijderen van die ene moedervlek. Wel werd er bij vermeld dat deze moedervlek niet nog 10 jaar had moeten blijven zitten.

In de jaren die daar opvolgde zijn er nog twee weggehaald, en gelukkig beide keren op tijd en was alles goed. Maar ook bij beide keren weer de opmerking dat die er niet nog jaren had moeten blijven zitten.

Ik zit onder de moedervlekken en ik weet inmiddels dat een moedervlek niet mag verkleuren, geen donkere kleur met rood randje mag hebben en vooral ook niet mag bloeden en/of jeuken! Ik merk in mijn omgeving dat toch weinig mensen hier mee bezig zijn, terwijl melanoomkanker een van de meest agressieve en dodelijkste vorm van kanker is.

Het is zo ontzettend belangrijk om bij jezelf maar ook bij je kinderen de moedervlekken in de gaten te houden. Veranderen ze van vorm, jeuken ze, ga er mee naar de huisarts! Want in deze geldt dat als je er op tijd bij bent je veel leed kan voorkomen. Op de site van stichting melanoom zijn folders te downloaden waar je precies op moet letten.

*Deze afbeelding is afkomstig van de site van stichting melanoom.

Zon-/uvbescherming

Nu de lente er weer aan komt, begint de zonkracht ook weer toe te nemen. De volle zon is voor iedereen eigenlijk niet goed, maar wanneer je veel moedervlekken, sproetjes of een rossige huid hebt helemaal niet. Daarom is het heel belangrijk om je gezicht en armen goed te beschermen tegen de zon. Soms is het wel fris buiten, maar is de zonkracht enorm sterk, en die is net zo schadelijk als de warme zomer zon. Een goede zonnebrandcrème is daarom zeer belangrijk. Dit hoeft niet perse er een van een duur merk te zijn. Maar liefst geen oude tube, want hoe ouder een geopende tube is hoe minder de uv-bescherming nog is.

Omdat ik zelf ook nog eens de “mazzel” heb om last te hebben van Zonne-allergie blijf ik wel uit de zon. Zodra de lente-zon doorbreekt zitten mijn voorhoofd en onderarmen onder de vocht-blaasjes van de allergie, hierdoor weet ik hoe schadelijk deze voorjaarszon al is. Daarom is het zo belangrijk om bij jezelf en juist ook de kinderen te smeren en uit de zon te blijven.

En ik heb vaak genoeg na een vakantie te horen gekregen of ik wel weg geweest was, ik was niet bruin geworden natuurlijk doordat ik niet/nauwelijks in de zon zit. Maar dit moet toch niet de graadmeter zijn of je wel of niet op vakantie bent geweest?! Op vakantie zie ik nog zo veel mensen bakken in de zon, en kinderen die nauwelijks ingesmeerd worden (want alleen even in de ochtend is helaas niet voldoende voor een dag met zwembad etc.). Ook uv-kleding bij kinderen zie je niet veel. Op vakantie pik je ze er zo uit, meestal zijn het Britse kindjes die een uv-pakje aan hebben.

Mijn kinderen hebben vanaf baby uv-kleding aan, en ze vinden het nu ze ouder zijn de normaalste zaak van de wereld. Uiteraard moet je niet vergeten om de benen, armen en het gezicht wel regelmatig bij te houden met zonnebrandcrème. Een zonnebril is ook aan te raden. En gewoon niet te veel verder in de volle zon zitten.

Moraal van het verhaal

Controleer jezelf, partner en kids op moedervlekken en hoe ze er uit zien! Bij twijfel raadpleeg een arts. En voor de periodes in de zon zorg voor goede bescherming van de huid! Verbranden is echt uit den boze! En we hoeven niet bruin terug te komen van vakantie om te laten zien dat het een goede vakantie is geweest! Geniet van de zon maar; beschermd en met mate!

En ik? Ik ga in september weer braaf voor mijn jaarlijkse 5 minuten controle van €150. Better be safe than sorry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur Sandra

2 thoughts on “Moedervlekken en de zon

  1. De zon is schadelijk en je wordt er niet mooiet van
    En vitamine d kun je uit je voeding halen.
    Als je huid mooi en jong en aantrkkelijk wilt houden blijf uit die dodelijke koperen ploert en je zal op latere leeftijd de vruchten van plukken.

    1. Ik ben het volledig met je eens! Soms ontkom je er niet aan om buiten te zijn, en zorg dan dat je je goed beschermd tegen de zon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.