Nu we een aantal maanden in ons nieuwe huis wonen, en we onze draai beginnen te vinden, merk je ook dat je sommige dingen toch anders zou willen dan van te voren bedacht.
Zo waren we niet happy met de raambekleding voor onze schuifpuien. Als oplossing (ook budgettair gezien) hebben we destijds gekozen voor inbetween gordijnen bij de lokale prijsstunter. Inbetweens zijn gordijnen die dikker zijn dan vitrage, maar veel dunner dan een normaal gordijn. Je ziet het ook steeds meer in woningen hangen. Ziet er strak en netjes uit. Het nadeel wat wij hiervan ondervonden was dat wanneer de zon er vol op staat, de dunne stof behoorlijk wat fel licht doorliet. Dit licht was zo fel dat ik er hoofdpijn van kreeg, en ook niet meer lekker kon werken achter mijn bureau. Of ik keek in het felle licht of mijn computerscherm was onleesbaar. Daarnaast kon de hele buurt ’s avonds fijn nog steeds bij ons naar binnen kijken.
Twee nadelen van inbetweens; zonlicht komt nog feller binnen door het filter van de stof (bij een lichte witte kleur) en ’s avonds heb je het “vissenkom-effect”. Voorbijgangers konden gewoon bij ons naar binnen kijken.
Al onze andere raambekleding zoals vouwgordijnen en houten jaloezieën komen ergens anders vandaan, dit kon je eerder hier lezen op mijn blog.
Raambekleding schuifpui
Overgordijnen staan nog op het to-do lijstje, maar die zullen er vooral voor de sier zijn en voor hun geluiddempende werking. Gordijnen wil ik liever niet steeds open en dicht hoeven doen bij elke zonnestraal die naar binnen piept. Daarom toch maar weer op zoek naar fijne zonwering/raambekleding voor onze schuifpuien. Voor een schuifpui van 2.5m breed en 2.4m hoog moet je ook opletten dat het geheel nog hanteerbaar is, en niet te zwaar gaat worden. Via een oproep op Instagram en Facebook kreeg ik de volgende opties aangedragen van mijn volgers:
- Shutters
- Gordijnen
- Plissé-gordijnen
- Rolgordijnen
- Inbetweens (dit gaat hem dus niet worden ivm de zon op deze puien)
- Vouwgordijnen
- (Houten) jaloezieën
Shutters, prachtig! Super chique en mooi staat dat in een woning. Het nadeel waarom wij er toch niet voor gekozen hebben is dat ze relatief veel daglicht wegnemen in huis, wat ook weer niet de bedoeling is. Daarnaast zijn shutters voor drie schuifpuien toch best een kostbare aangelegenheid.
Gordijnen, heel mooi, en die gaan er ook nog komen bij ons! makkelijk open en dicht doen, en kleden een woonkamer altijd mooi aan. Gordijnen geven altijd ook een warm sfeertje in een huis. Maar gordijnen zullen dan bij ons veel dicht zijn door de zon-inval. Dat is weer niet zo gezellig overdag, dus er moet nog iets bij als zonwering.
Plissé-gordijnen, hier niet eerder aan gedacht. Maar eigenlijk heel ideaal voor een schuifpui. Het pakket is niet loei zwaar en een plissé-gordijn kan ook op maat gemaakt worden tot 300cm! Voor een schuifpui zou ik wel kiezen voor de optie top down/bottom up. Uiteindelijk hebben we niet voor deze optie gekozen omdat we al veel houten jaloezieën in de ruimte hebben hangen en we met deze combinatie teveel soorten raambekleding zouden krijgen en het er dan rommelig uit zal gaan zien.
(duo)Rolgordijnen, een heel goede keuze voor een schuifpui, je haalt ze zo omlaag en zo weer omhoog. Vrienden van ons hebben er net een aantal geplaatst voor hun extreem brede schuifpui. Staat super strak. Helemaal passend ook bij hun inrichting. Voor onze woning zou dit iets te modern zijn, maar voor een modern/strakker interieur waren we voor deze optie gegaan. En dan voor de duo-variant.
Vouwgordijnen, helemaal mijn ding. Vouwgordijnen word ik helemaal blij van, het staat gelijk warm en gezellig in een woning. Helaas met deze optie lossen wij het lichtinval probleem niet op bij onze schuifpuien, tenzij je de vouwgordijnen de gehele dag omlaag hebt hangen. Vouwgordijnen zijn juist op zijn mooist een klein stukje omlaag (vind ik dan).
Blijft er over: Houten jaloezieën! Met houten jaloezieën kan je het daglicht goed reduceren door ze te kantelen en daarmee haal je het zicht naar buiten toe niet weg. Het past goed bij onze andere ramen waar al reeds houten jaloezieën hebben hangen. En de combinatie overgordijnen met jaloezieën vind ik echt Amazing! Klein puntje waar we over na moesten denken, nemen we de hele maat van de schuifpui als een geheel? Of splitsen we hem op in twee delen? De eerste pui van de drie gebruiken we naar verwachting bij mooi weer veel, dus die deur zal regelmatig open en dicht gaan, ook de pui bij de veranda zal veel gebruikt worden. Dan is het niet aan te raden om het in een geheel te bestellen, de levensduur zal naar verwachting toch korter zijn. Daarom hebben we de houten jaloezieën voor die twee schuifpuien in twee delen besteld. Let er wel op dat je de afdekplint in een geheel besteld! Anders heb je er een naad tussen en dat is minder charmant. Wij hebben ze weer bij www.Veneta.com besteld. Tot nu toe bevalt hun raambekleding ons zeer goed, service is perfect en de prijzen scherp. Geen reden om elders te kijken dus. De middelste schuifpui gebruiken wij niet om door naar buiten te gaan, hier komt de houten jaloezie in een geheel te hangen.
Het resultaat:
Bedankt voor het delen van dit artikel. Wij hebben een serre aangebouwd en komend voorjaar gaan we mooie zonwering uitzoeken. Houten jaloezieën had ik nog niet over nagedacht, ik vind het erg mooi staan en zal dit zeker in overweging nemen. Voel me erg geïnspireerd!
Hallo Maria,
Wat leuk om te lezen! Ze bevallen ons nog steeds erg goed. Bij Veneta is ook de aftersales erg goed, er was een houten dopje stuk gegaan bij ons (het koord kwam met het koordeinde, waar zo’n houten eindstuk aanzit, tussen de pui en de muur bij het wat lomper dicht doen door een van de kinderen.). En Veneta stuurde zo enkele nieuwe op. Maar ook goede ervaringen met 123jaloezie. Groetjes Sandra (Ps ik heb de reclame-link naar een andere woninginrichter er wel uitgehaald die je bij jouw reactie had geplaatst)
Hoe groot waren jullie houten jaloezieën per stuk op het deel wat jullie regelmatig openmaken ? Zijn deze niet te zwaar en houdt het goed ?
Groetjes Nieske
Hallo Nieske,
Onze schuifpuien zijn 2.5m breed en ook 2.5m hoog. De puien die we veel gebruiken hebben we de jaloezieën in twee delen gesplitst, van elk de helft dus 1.25m breed. De deklat bovenaan loopt wel door over beide stukken want een naad wil je daar niet hebben. Ze hangen nu twee jaar en het systeem werkt nog zeer soepel, en we gebruiken het systeem bij een pui dagelijks ivm de katten die in en uit willen. Het is niet een heel licht pakket, maar ook weer niet super zwaar om te bedienen. Een stuk van 2.5m breed wil je niet elke dag steeds omhoog en omlaag willen doen ;-). Succes met jullie keuzes!