Hoeveel zakgeld krijgt een brugklasser?

Onze jongste zoon zit nu in groep 8, bijna brugklasser! Niet alleen voor hem een spannende tijd die aan gaat breken, maar voor ons als ouders is het ook een spannende tijd. Ik merk dat ik ook opeens met vragen loop waar ik eigenlijk niet direct een goed antwoord op weet. Zo kwam ik ook met de vraag hoeveel zakgeld is normaal voor een puber die naar de brugklas gaat? Hij krijgt nu €2,50 per week als 10-jarige. Daar mag hij eigenlijk alles mee doen. Snoep koopt hij er nooit van, meestal verdwijnt het in computerspellen zoals Fortnite. Ja, heel zonde, maar op=op en het is zijn geld. Wij merken wel dat het geld sinds kort ook besteed wordt aan uitjes als, de bioscoop, JumpXL of de Mac Donalds met vriendjes.

Het NIBUD en zakgeld

Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut. Zij doen onderzoek naar en geven voorlichting over de huishoudportemonnee. Een heel handige site om een beeld te krijgen wat nu eigenlijk “normaal” is. Zij geven aan dat het wel belangrijk is om te bekijken wat een kind hiervan moet betalen. Is het alleen om wat lekkers en leuks van te kopen dan is onderstaande tabel een goede richtlijn. Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken wat je zelf kan missen per maand/week!

Leeftijd
Zakgeldbedrag (per maand) in €
12 jaar15 – 20
13 jaar15 – 20
14 jaar18 – 20
15 jaar20 – 22
16 jaar20 – 25
17 jaar22 – 26
18 jaar25 – 30

Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2016

In de praktijk

Op Instagram en Facebook heb ik dezelfde vraag gesteld om te kijken of dit overeenkomt met de tabel van het Nibud. De vraag luidde:

“Wat krijgt jullie kind aan zakgeld per maand in de brugklas, en wat moet hij/zij hier van betalen”

Heel veel leuke reacties gehad, de meeste liggen wel wat hoger dan wat het Nibud aangeeft. Zo zijn er ook steeds meer kinderen die al op jongere leeftijd kleedgeld krijgen. Dit geeft ook een aanzienlijk verschil in wat een kind krijgt aan geld per maand. Of je ook kleedgeld wilt gaan geven is denk ik heel erg afhankelijk of dit al bij jullie kind past. Die van ons is er nog niet echt mee bezig, de kans is dan ook vrij groot dat er GEEN kleding gekocht gaat worden en dat het geld per ongeluk verdwijnt naar andere dingen. Maar zodra de interesse er wel is, en meneer speciale wensen op kledinggebied gaat krijgen zal het wel tijd gaan worden. (Ik denk dat hij er nu stukken beter van af komt zonder kleedgeld dan met, gezien mijn shopgedrag voor hun kleding). Een tip die ik van iemand kreeg is om alvast per maand een bedrag op zij te zetten wat hij anders zou krijgen. En koop daar zijn kleding van, dan weet je of hij uitkomt met wat hij gewend is om aan kleding te krijgen in een jaar.

Wat is nu het gemiddelde bedrag aan zakgeld per maand wat de kinderen van mijn volgers op Social Media krijgen? (Het resultaat is een gemiddelde van de antwoorden die zijn gegeven door 25 verschillende ouders)

LeeftijdZakgeld (per maand)Kleedgeld (per maand)
12-13 jaar€25€50

Ik moet zeggen dat de bedragen nog best ver uit elkaar lagen, van niets per maand tot €50 per maand aan zakgeld. De meeste kinderen mogen dit voor van alles gebruiken. Denk aan uitjes met vriendjes en wat lekkers op school. Wat ook opvalt is dat de ouders die minder per maand geven, meestal los de uitjes voor een bioscoopbezoek betalen. Uiteindelijk denk ik dat de meeste kinderen hetzelfde te besteden hebben per maand voor hun vermaak.

Wij hebben besloten om ook rond die €25 per maand aan zakgeld te gaan geven. Wij maken dat dan over op een betaalrekening, zodat hij alleen maar een pinpas bij zich hoeft te hebben, wel zo handig omdat je al op veel plekken contactloos kan betalen. En de op=op regel zal ook gewoon blijven bestaan.

Bij onze bezoeken op de middelbare scholen zag ik ook dat heel veel kinderen hun drinken en brood van huis mee hadden genomen. Dit scheelt enorm in de kosten, want de prijzen op middelbare scholen voor drinken en een broodje vind ik persoonlijk best hoog.

Kleedgeld

Veel ouders starten ook met het geven van kleedgeld wanneer de kinderen in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar zitten. Op deze manier zien kinderen ook wat kleding kost, en dat ze dus voor luxere kleding of schoenen langer moeten sparen. Zo leren ze beetje bij beetje om te gaan met hun geld. Het Nibud rekende uit dat een gemiddelde tiener rond de €56 per maand kwijt is aan kleding. Veel ouders kiezen er voor om €50 per maand te geven en dan bepaalde dingen nog voor de kinderen te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de sportkleding, winterjas of goede schoenen. Het is verstandig om het eerste jaar zeker mee te helpen met de begroting van hun kleedgeld. Wat willen ze er van kopen, kijk samen eens online wat de kleding kost die ze mooi vinden en of dat allemaal wel te betalen is. De kans is groot dat ze ontdekken dat ze dus keuzes moeten maken.


Een tip die ik kreeg van iemand om de site van winterjassen.nl eens te bezoeken, hier kan je alle prijzen vergelijken van alle (kinder)winterjassen. Zo kan je toch die mooie jas kopen voor de beste prijs en hou je wellicht geld over voor die leuke sneakers of jeans.

Hebben jullie nog aanvullingen op mijn blog, dan lees ik die graag!

Auteur Sandra

4 thoughts on “Hoeveel zakgeld krijgt een brugklasser?

  1. Leuk artikel! Hier ook een groep 8-er in huis 🙂 Hij krijgt nu twee euro per week, in maart wordt hij 12 en dan wil ik een betaalrekening voor hem openen en zijn zakgeld maandelijks gaan storten. Zat te denken aan iets van 20 euro en hem dan leren dat bij een gedeelte moet sparen. Al is het maar twee euro 😉

    1. Slim om het zo aan te pakken! Beetje bij beetje leren ze het echt wel. En soms is het opeens op, is ook eens goed om mee te maken ;-).

    1. Dank je! Het is ook echt een onderwerp waar meer ouders mee zitten te stoeien. De middelbare is toch een heel ander hoofdstuk dan de basisschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.