Het aanleggen van kunstgras

Bij een nieuwbouwhuis komt meestal ook de aanleg van een nieuwe tuin kijken. Ze zeggen ook wel eens bij de koop van een nieuwbouwwoning ” Woning kaal/leeg op naam”. Aan de ene kant heel erg fijn omdat je gelijk het in kan richten zoals jullie dat willen, maar aan de andere kant MOET je ook wat met die tuin doen, anders loop je steeds zand naar binnen en viert onkruid hoogtij.

Bij ons was de tuin de sluitpost van onze woning, Met andere woorden het geld wat na alle klussen over was zou naar de tuin gaan …… nu een jaar later is er pas tijd en budget voor de tuin. Ik denk voor veel mensen herkenbaar.

Kunstgras

In onze vorige tuinen hebben we echt gras gehad. We hebben er tegen gekletst, het vertroeteld, voorzien van kalk en mest, het geverticuteerd en natuurlijk het gras regelmatig goed gemaaid, helaas werd onze grasmat na enkele jaren meer een veld van klavertjes vier en paardenbloemen dan dat het een mooi golf-veldje was.

Gras is helaas niet aan ons besteed, dus in onze nieuwe tuin hadden we de voorkeur voor kunstgras in plaats van echt gras. Omdat het om een flink stuk kunstgras gaat (85m2) hebben we proefstalen opgevraagd bij kunstgras-grastapijt om te kijken wat er op de markt verkrijgbaar is. En wat een verrassing om zo’n grote doos met stalen te ontvangen! Gewoon echt wel grotere proefstukken om rustig te bekijken. Dat is wel heel wat anders dan die hele kleine stukjes die je wel eens ziet bij andere bedrijven.

Kunstgras stalenpakket die je gratis aan kan vragen!

We hebben de proefstukken naast elkaar in de tuin gelegd en zo een aantal dagen laten liggen. Zo konden we in diverse weersomstandigheden zien hoe het kunstgras er uit zou zien. Vooral met de volle zon er op vonden we dat een aantal modellen afviel omdat deze teveel glans hadden. Het is kunstgras maar het hoeft natuurlijk niet van 300 meter afstand direct zichtbaar te zijn ;-).

Onze keuze is gevallen op het kunstgras type “Diamond”. Dit type voelt lekker zacht aan, heeft een behoorlijk natuurlijke look omdat er meerdere kleuren draad in verwerkt zijn (groen, maar ook bruindraden!) en de sprieten staan ook goed rechtop. Te lange sprieten kunnen sneller plat gaan liggen, en hele korte sprieten lijkt toch minder naturel.

Binnen enkele dagen lagen twee enorme rollen op onze oprit. Wat een dingen waren dat zeg, we hebben ons er wel een beetje op verkeken hoe zwaar die rollen waren. Gelukkig met de hulp van lieve buren hebben we de rollen op de juiste plek weten te krijgen.

Hieronder volgen de stappen die wij hebben doorlopen om een zo mooi mogelijke strakke (kunst)gras mat te krijgen. Wij startte direct met een mooi zandbed omdat onze tuin na de bouw flink opgehoogd moest worden. Wij hebben dus geen oude grasmat weg hoeven halen.

Stappenplan aanleg kunstgras

  • De basis, het zandbed

Als basis voor een mooi kunstgrasveldje is een goede ondergrond noodzakelijk. Kunstgras kan op veel ondergronden liggen, maar niet op zwarte aarde. Stratenmakerszand, ophoogzand, combinatie met menggranulaat en ophoogzand is allemaal goed, afhankelijk van de belasting van het kunstgras kan je uit deze ondergronden een keuze maken. Na het verwijderen van de oude grasmat of bestrating is het dus belangrijk om een zandbed aan te leggen met een minimale dikte van 15cm. Ons zandbed is 50cm omdat er voor de bouw van de woning flink is afgegraven om de fundering van de woning makkelijk te kunnen leggen.

Het zandbed moet goed ingeklonken zijn (het zand moet een stevig pakket zijn, zodat je de minste risico loopt op verzakken van de grasmat. Dit kan door het aantrillen van het zandbed, maar ook door het goed nat te maken. Bij ons lag het er al een jaar dus even aantrillen was voldoende. Dit is prima zelf te doen, maar omdat onze hovenier toch met bestraten bezig was heeft hij dit voor ons gedaan.

Het aantrillen van de ondergrond. we hebben als randoplsuiting rondom sluitbandjes laten plaatsen.

Na het aantrillen en inklinken dien je het zandbed uit te vlakken (egaal te maken), Dit gaat het beste met een lange waterpas, het liefste een van 2 meter, zodat je een strak vlak resultaat hebt.

  • 2. Drukverdeeldoek of stabilisatiedoek

Het zandbed, de basis is dan klaar. Maar voordat het echte kunstgras er op komt, leg je eerst nog een onderlaag neer, zodat onkruid geen kans heeft om door het kunstgras te komen. Je kan worteldoek gebruiken, maar het is beter om drukverdeeldoek te gebruiken. Dit zorgt er tevens voor dat er geen kuilen ontstaan wanneer er later opgespeeld en gesprongen gaat worden. Een nog mooiere oplossing is een drainagemat of mat met valdemping. Deze laatste is te adviseren wanneer je een trampoline op het kunstgras wilt gaan zetten of een schommel. Wij hebben gekozen voor de drukverdeeldoek, omdat onze jongens al wat ouder zijn er er niet dagelijks op zullen spelen en /of er op vallen.

Mooi rood is niet lelijk! Maar handig is dit drukverdeeldoek wel!
  • 3. De grasmat

Na het leggen van de onderlaag is het tijd voor het kunstgras zelf! Zorg dat je met twee personen bent, dat werkt makkelijker en je kan samen zorgen dat de mat ook recht komt te liggen.

Belangrijk!! Zorg dat de vleug de juiste kant op ligt!

De vleug is de kant waar de sprieten naar toe staan, de mooiste kant is in de vleug kijken (de sprieten wijzen naar je toe) vanaf de andere kant is het uitzicht ook prima, maar wij vinden die kant minder mooi. Smaken verschillen, maar check dit van te voren zelf welke kant jullie voorkeur heeft. Hieronder op de foto rechts of de onderste van de twee kijk je in de vleug. De linker/bovenste foto kijk je met de vleug mee.

Rol het kunstgras uit zoveel mogelijk op zijn definitieve plek. Bijsnijden kan daarna prima nog.

  • 4 Vastzetten met haken, op maat snijden en opborstelen

Ligt het kunstgras mooi op zijn plek? Zet dan een stuk wat definitief al goed zit vast met een paar u-haken. (Bestel je gelijk mee met het kunstgras). Hierdoor verschuift het kunstgras niet als je er wat mee aan het trekken en sjorren bent om de rest strak te leggen en bij te snijden.

Zijn er stukken te lang, dan is dit heel makkelijk op maat bij te snijden. Zorg dat je een scherp tapijtmesje hebt voor een stanleymes (mesje met een haakje) en snij altijd aan de achterkant van de mat! Dan beschadig je de sprieten niet. Snij per keer maar steeds een klein stukje (denk aan 20cm) en check steeds of je nog recht langs de gewenste lijn aan het snijden bent. Te weinig er af gesneden is niet erg, maar teveel is lastig er weer aan te plakken.

Ligt het kunstgras rondom helemaal naar wens? (Wij hebben het nog enkele dagen zo laten liggen zodat enkele naden/vouwstrepen er uit gelopen waren) dan zet je de alle randen vast met u-haken. Om de meter is voldoende is onze ervaring.

Voor extra gewicht op de mat en om er voor te zorgen dat de sprietjes mooi rechtop blijven staan is het aan te raden om de mat in te strooien met speciaal instrooizand. Er gaat echt best wat kilo’s op, en je verlengt er de levensduur van je kunstgras mee.

En dan is de klus bijna klaar. Als laatste is het handig om je kunstgras nog eens goed op te borstelen! Wij hebben hiervoor een elektrische borstel van Batavia voor gebruikt.

En dan is het vooral genieten van je nieuwe grasmat!! Het eindresultaat in onze tuin:

Voordelen kunstgras

  • Weinig onderhoud (regelmatig opborstelen en bladeren verwijderen)
  • Geen mest en kalk nodig elk jaar
  • Nooit meer verticuteren en grasmaaien
  • Nauwelijks last van onkruid in de mat (soms langs de randjes)
  • Snel droog na een regenbui
  • Kinderen worden er niet vies op
  • Zwembadjes kunnen er prima op staan, geen gras in het zwemwater of modder
  • Het klinkt wellicht wat vreemd, maar kunstgras is een duurzame en milieubewuste keuze. er is geen extra (drink)water, bemesting of pesticiden nodig voor het onderhoud. Tevens is kunstgras net zo waterdoorlatend als natuurgras waardoor het rioolstelsel wordt ontlast. En je verbruikt geen stroom voor elektrische grasmaaiers of de belastende uitstoot van benzine-maaiers!
  • Omdat kunstgras geen pollen bevat, is er een verminderde kans op allergische reacties (zoals bijvoorbeeld hooikoorts).
  • Het gras is altijd groener dan die van de buren 😉

Nadelen kunstgras

  • Bij hogere temperaturen kan het kunstgras wat warmer aanvoelen dan gewoon gras.
  • Het blijft kunstgras, je ziet altijd wel iets verschil met echt gras
  • Je mist de geur van vers gemaaid gras (gewoon wat lenen van de buren!)

Kunstgras kopen met korting

Ben je na het lezen van mijn blog net zo enthousiast geworden over kunstgras? Laat een berichtje achter voor 10% korting op je gehele aankoop bij GJFloors. Bestellen doe je op www.kunstgras-grastapijt.nl

Auteur Sandra

One thought on “Het aanleggen van kunstgras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.