Sinterklaas is weer in het land, en vanaf groep 5 (bij ons in ieder geval) betekent het dat de kinderen zelf een surprise met gedicht voor een ander kindje uit de klas moeten maken. Nu heb ik zo mijn twijfels wat ze bedoelen met het deel “zelf”.  Het idee is natuurlijk heel leuk en gezellig, maar daags voor de inleverdag ontstaat er in de klassen-app al enige paniek. Surprises die volledig aan het mislukken zijn omdat het idee van papier-maché niet wil werken, en stress omdat ze vergeten zijn dat dat hele ding al ruim voor 5 december ingeleverd moet worden op school.

Het blijkt gewoon dat bij mijn zoon in de klas de meeste ouders die surprises maken. Op zich soms wel beter, mijn zoon kan veel, maar knutselen is niet zijn sterkste kant. Maar wat maak je dan? Gelukkig hebben we een verlanglijstje met een paar hobby’s er op. Want dit kindje kennen we niet zo goed. En zijn Pinterest en Google “afbeeldingen” onze grote vriend! Al snel besluiten we dat we een Nigiri gaan maken. De sushi-lovers weten wat ik bedoel, en die kunnen zo beoordelen in hoeverre deze poging gelukt is. Zoonlief heeft wat watten op de doos proberen te plakken, maar toen er nauwelijks wat op de doos zat en het merendeel in zijn haar en op zijn handen, hebben zijn broertje en ik het maar verder van hem overgenomen.

Vorige keer was het potlood beter gelukt moet ik eerlijk bekennen. Maar onze “Nigiri” kan er mee door.

Het cadeautje zelf mocht niet duurder dan €5,00 zijn, wat op zich een mooi bedrag is, aangezien je ook kosten maakt voor de onderdelen van de surprise. Het verlanglijstje zag er zo uit:

Tja, daar kan je dus ……………………………….. helemaal niets mee! In de klas zijn ze momenteel weg van “potjes slijm”, helaas dit kindje dus niet. Is ook geen fan van een bepaalde voetbalclub, zanger of popgroep, of een hobby waar we iets mee konden.

Gelukkig bleek de Kruidvat diverse spelletjes sterk afgeprijsd aan te bieden. En we voor €5,00 verrassend veel keuze hadden. De keuze is gevallen op het kaartspel Kolonisten van Catan. Het bordspel is hier thuis al erg favoriet bij de jongens, het is natuurlijk een gok, maar ik denk dat dit kaartspel ook wel goed zal liggen bij deze jongen.

Hieronder de uiteindelijk surprise!

Voor de liefhebber bijgaand een kleine werkbeschrijving van deze surprise, knutselen met ZoSan ;-).

Benodigdheden:

 • schoenendoos
 • Lijm
 • pak watten
 • Crêpe-papier
 • Vulling voor de “topping” (hier een stapeltje oude tasjes gebruikt)
 • Zwarte band of zwart papier
 • plakband
 • schaar

In de schoenendoos of de topping verstop je het cadeautje. Om deze surprise niet helemaal te hoeven slopen, hebben wij het cadeautje in de schoenendoos gedaan, en de watten (“de rijst”) zo op de doos geplakt dat deze nog open kan. De watten trek je uit elkaar en plak je met lijm op de doos. Meest makkelijke is gewoon de doos dik insmeren met lijm en dan de watten er op plakken. Het onderdeel “rijst” is hiermee klaar. Vervolgens verpak je bijvoorbeeld een reststapeltje stof of oude theedoek in crêpe-papier. (mocht het doorschijnen, is het makkelijk om eerst wat wit keukenpapier om de doeken te doen en dan pas het crêpe-papier. Deze “topping” moet iets langer zijn dan de schoenendoos, maar wel net zo breed als de schoenendoos/het rijstdeel. Deze topping leg je op de schoenendoos (de rijst) en dan doe je er in het midden een zwarte band omheen. En klaar is de Nigiri!

Nu nog het gedicht afmaken, deze heeft mijn zoon wel zelf geschreven maar die behoeft nog een paar aanpassingen gezien de dichterlijke vrijheden die hij toegepast heeft.

Succes met jullie creaties!

Surprises December 2018

Inmiddels zijn we een jaar verder. En mochten beide jongens een surprise voor school maken. Dus tweemaal even stressen wat er gemaakt moest worden. Dit jaar de uitdaging om een surprise te maken met de spullen die we reeds in huis hebben! Het moet er wel goed uit zien, maar de surprise moet niet duurder worden dan het cadeautje zelf dacht ik zo.

Onze oudste zoon heeft wederom een jongen getrokken dit jaar. Gelukkig kennen we dit vriendje een stuk beter dan het klasgenootje van vorig jaar. Dus het idee was snel bedacht. Niet origineel, maar wel leuk om te maken; Een hockeystick!

Voor het cadeautje zijn we los gegaan in de Action, want de wens was om “iets grappigs” te krijgen. Nou genoeg suffe, grappige spullen bij de Action te vinden voor weinig ;-).

De jongste zoon is dit jaar gestart op een nieuwe school, dus de klasgenootjes kennen we eigenlijk nog niet zo goed. Fijn was wel dat de leerlingen een uitgebreid formulier in hadden gevuld zodat je wel een aantal interesses en hobby’s wist. Het meisje wat hij had getrokken houdt van trampoline-springen, dus daar hebben we ons maar op gericht. Het springdoek vast maken was nog best een dingetje, maar kerstboombal haakjes lenen zich hier uitstekend voor. Het cadeau was makkelijk, een potje slijm…. Dat is overal wel te koop gelukkig.

Het resultaat (ook te zien op Instagram van ZoSan-Co):

Zo de surprises voor school zijn af. Wel fijn nu de jongens groter worden dat ze ook steeds meer zelf kunnen doen, al laat ik ze niet helemaal vrij in hun dichterlijke vrijheden .
.
.
#sinterklaas #school #surprises #gedichten #groep8 #groep5 #knutselen #plakken #watzouhetzijn #spannend #cadeautjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vond je dit blog leuk? Liken en delen graag!
 •  
 •  
 • 6
 •  
 •   

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.