Surprises

Sinterklaas is weer in het land, en vanaf groep 5 (bij ons in ieder geval) betekent het dat de kinderen zelf een surprise met gedicht voor een ander kindje uit de klas moeten maken. Nu heb ik zo mijn twijfels wat ze bedoelen met het deel “zelf”.  Het idee is natuurlijk heel leuk en gezellig, maar daags voor de inleverdag ontstaat er in de klassen-app al enige paniek. Surprises die volledig aan het mislukken zijn omdat het idee van papier-maché niet wil werken, en stress omdat ze vergeten zijn dat dat hele ding al ruim voor 5 december ingeleverd moet worden op school.

Het blijkt gewoon dat bij mijn zoon in de klas de meeste ouders die surprises maken. Op zich soms wel beter, mijn zoon kan veel, maar knutselen is niet zijn sterkste kant. Maar wat maak je dan? Gelukkig hebben we een verlanglijstje met een paar hobby’s er op. Want dit kindje kennen we niet zo goed. En zijn Pinterest en Google “afbeeldingen” onze grote vriend! Al snel besluiten we dat we een Nigiri gaan maken. De sushi-lovers weten wat ik bedoel, en die kunnen zo beoordelen in hoeverre deze poging gelukt is. Zoonlief heeft wat watten op de doos proberen te plakken, maar toen er nauwelijks wat op de doos zat en het merendeel in zijn haar en op zijn handen, hebben zijn broertje en ik het maar verder van hem overgenomen.

Vorige keer was het potlood beter gelukt (zie de foto hieronder) moet ik eerlijk bekennen. Maar onze “Nigiri” kan er mee door.

Het cadeautje zelf mocht niet duurder dan €5,00 zijn, wat op zich een mooi bedrag is, aangezien je ook kosten maakt voor de onderdelen van de surprise. Het verlanglijstje zag er zo uit:

Tja, daar kan je dus ……………………………….. helemaal niets mee! In de klas zijn ze momenteel weg van “potjes slijm”, helaas dit kindje dus niet. Is ook geen fan van een bepaalde voetbalclub, zanger of popgroep, of een hobby waar we iets mee konden.

Gelukkig bleek de Kruidvat diverse spelletjes sterk afgeprijsd aan te bieden. En we voor €5,00 verrassend veel keuze hadden. De keuze is gevallen op het kaartspel Kolonisten van Catan. Het bordspel is hier thuis al erg favoriet bij de jongens, het is natuurlijk een gok, maar ik denk dat dit kaartspel ook wel goed zal liggen bij deze jongen.

Tips voor cadeautjes onder de €5 klink op de link hieronder!

Cadeautjes tot €5

Hieronder de uiteindelijk surprise!

Voor de liefhebber bijgaand een kleine werkbeschrijving van deze surprise, knutselen met ZoSan ;-).

Benodigdheden:

  • schoenendoos
  • Lijm
  • pak watten
  • Crêpe-papier
  • Vulling voor de “topping” (hier een stapeltje oude tasjes gebruikt)
  • Zwarte band of zwart papier
  • plakband
  • schaar

In de schoenendoos of de topping verstop je het cadeautje. Om deze surprise niet helemaal te hoeven slopen, hebben wij het cadeautje in de schoenendoos gedaan, en de watten (“de rijst”) zo op de doos geplakt dat deze nog open kan. De watten trek je uit elkaar en plak je met lijm op de doos. Meest makkelijke is gewoon de doos dik insmeren met lijm en dan de watten er op plakken. Het onderdeel “rijst” is hiermee klaar. Vervolgens verpak je bijvoorbeeld een reststapeltje stof of oude theedoek in crêpe-papier. (mocht het doorschijnen, is het makkelijk om eerst wat wit keukenpapier om de doeken te doen en dan pas het crêpe-papier. Deze “topping” moet iets langer zijn dan de schoenendoos, maar wel net zo breed als de schoenendoos/het rijstdeel. Deze topping leg je op de schoenendoos (de rijst) en dan doe je er in het midden een zwarte band omheen. En klaar is de Nigiri!

Nu nog het gedicht afmaken, deze heeft mijn zoon wel zelf geschreven maar die behoeft nog een paar aanpassingen gezien de dichterlijke vrijheden die hij toegepast heeft.

Nog meer surprises!

Inmiddels zijn we een jaar verder. En mochten beide jongens een surprise voor school maken. Dus tweemaal even stressen wat er gemaakt moest worden. Dit jaar de uitdaging om een surprise te maken met de spullen die we reeds in huis hebben! Het moet er wel goed uit zien, maar de surprise moet niet duurder worden dan het cadeautje zelf dacht ik zo.

Onze oudste zoon heeft wederom een jongen getrokken dit jaar. Gelukkig kennen we dit vriendje een stuk beter dan het klasgenootje van vorig jaar. Dus het idee was snel bedacht. Niet origineel, maar wel leuk om te maken; Een hockeystick!

Voor het cadeautje zijn we los gegaan in de Action, want de wens was om “iets grappigs” te krijgen. Nou genoeg suffe, grappige spullen bij de Action te vinden voor weinig ;-). De hockeystick is gemaakt van een stevige buis, een verzendkoker ook wel genoemd. de voet is gemaakt van stevig karton en verder het geheel compleet ingepakt in aluminiumfolie. Een kleurenprinter voor een A-3 tje met de merknaam en wat andere gekleurd papier voor wat groen en oranje accenten en klaar waren we!

De jongste zoon is dit jaar gestart op een nieuwe school, dus de klasgenootjes kennen we eigenlijk nog niet zo goed. Fijn was wel dat de leerlingen een uitgebreid formulier in hadden gevuld zodat je wel een aantal interesses en hobby’s wist. Het meisje wat hij had getrokken houdt van trampoline-springen, dus daar hebben we ons maar op gericht. Het springdoek vast maken was nog best een dingetje, maar kerstboombal haakjes lenen zich hier uitstekend voor. Het cadeau was makkelijk, een potje slijm…. Dat is overal wel te koop gelukkig.

De trampoline is gewoon een doos, waarbij een deel van de deksel is opengeknipt voor het “springdoek”. Het springdoek is een dubbellaags vuilniszak, waarbij je kerstboomhaakjes gebruikt om ze vast te maken aan de randen. Gaatjes maak je het makkelijkste met een perforator of met een punt van een scherpe schaar. De doos is verder gevuld met krantensnippers en klaar!

Het resultaat:

Zo de surprises voor school zijn af. Wel fijn nu de jongens groter worden dat ze ook steeds meer zelf kunnen doen, al laat ik ze niet helemaal vrij in hun dichterlijke vrijheden .

Hieronder nog een iets betere foto van het potlood. De werkwijze is vrij simpel, de basis is een groot vel gekleurd karton (te koop bij de meeste boekhandels) en deze rol je op en ze je vast, de punt maak je van dunner karton (knip een circel uit en knip deze tot in het midden in zodat je een punthoedje kan maken. Deze punt zet je vast aan de ronde koker. Onderaan maak je dicht met dun karton en de naden tape je af met gekleurd tape.

Deze laptop die onze oudste zoon in groep 7 kreeg was ook zeker een geslaagde van de maker!

#sinterklaas #school #surprises #gedichten #groep8 #groep5 #knutselen #plakken #watzouhetzijn #spannend #cadeautjes

Mochten jullie vragen hebben over een van deze surprises, laat het gerust weten hieronder en dan probeer ik zo snel mogelijk er op te reageren. Succes met knutselen!

Auteur Sandra

3 thoughts on “Surprises

    1. Ik ben de details kwijt, maar een doos, perforator, paperclips en vuilniszak zijn de basis dingen en snippers voor in de doos. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.