Wintersport met kinderen

Zelf ben ik geen ervaren skiër, pas op latere leeftijd voor de eerste keer op ski’s gaan staan, volgens mij was ik een jaar of 22. Ik heb in die jaren wel een 3 tal weken les gehad, ik kan dus wel skiën, maar een held ben ik niet op ski’s. De grootste boosdoener is helaas ANGST. Op een blauwe helling ben ik een ware held! Maar op een wat stevigere rood dan is mijn zelfverzekerdheid ver te zoeken. Alle spieren in mijn benen verkrampen en ik kan geen bocht meer maken. Wat natuurlijk wel wenselijk is op een wat steilere helling. Meestal haak ik op zo’n moment ook af.

Daarentegen vindt mijn man skiën geweldig! Is op dezelfde leeftijd als ik begonnen met skiën, maar is jaren nadat ik afhaakte elk jaar wel gaan skiën met mijn vader en broer, waardoor hij er ook gewoon goed in is geworden.

Met twee zonen in de leeftijd van 7 en 10 jaar werd het ook eigenlijk een beetje tijd om te kijken wat zij er van vinden. Dus in de zomer van 2017 zijn beide heren op Snowworld kamp gedaan. We wonen dicht bij Snowworld Zoetermeer, en elk jaar bieden zij kampen aan voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 16 jaar waarbij ze elke dag een paar uur skiën.

Stille hoop had ik dat ze beide het skiën niets zouden vinden, want dan hoefde ik er voorlopig niet aan te geloven om met zijn allen naar een wintersportgebied te moeten. Helaas…..ze waren beide enorm enthousiast, en beide hadden er ook nog best een beetje feeling voor.

Dus vorig jaar in de voorjaarsvakantie een huisje geboekt bij Landal in Winterberg in Duitsland. Perfecte locatie, het is maar 4 uur rijden om er te komen en het gebied heeft mooie hellingen voor beginners. Let op, Winterberg is alleen niet bepaald sneeuw gegarandeerd, dus wil je meer sneeuwzekerheid, dan zijn Frankrijk of Oostenrijk een betere optie. 

Die midweek in Winterberg hebben de jongens genoten van het skiën! We hadden ook geluk met het weer. De zon scheen heel erg veel, ook al was het -18, het was in de zon prima uit te houden. De jongens hadden elke dag ski-les. Ski-les is zeker aan te raden de eerste jaren. In groepjes leren ze skiën en dan heb je als ouders je handen vrij om zelf even tochten te gaan maken. Het was wel enorm druk in Winterberg, je moest echt overal wachten, was het niet voor je ski-pas dan was het wel voor je kopje koffie of voor de lift. Maar ja dat zal wel het nadeel zijn dat je alleen in schoolvakanties weg kan gaan met schoolgaande kinderen, elk gebied zal daar wel last van hebben.

De jongens hadden het zo snel onder knie dat een volgende keer een gebied als Winterberg niet meer voldoende zal zijn. Ons plan is dat we een volgende keer met ze naar Oostenrijk gaan. Frankrijk is ook leuk, maar Oostenrijk spreekt ons wat meer aan, het is een iets gezelliger gebied en wij vinden de accommodaties wat leuker. 

 

Handige lijstjes

Budgettips

 • Koop skikleding in maart/april op marktplaats. Neem een maat groter dan jullie kinderen op dat moment hebben. Een te ruime skibroek is echt niet heel erg.
 • Huur ski-schoenen, deze zijn vaak met ski’s en een helm in een pakket te huren bij de ski-verhuurbedrijven in jullie vakantiegebied. (De kosten voor een set helm, skies en ski-schoenen zijn rond de €50 voor een ski-week)
 • Koop niet direct een ski-pas, wacht even wat de ski-school zegt, meestal gaan ze de eerste dag/ twee dagen nog niet de berg op.
 • Huur een groter appartement met vrienden/familie. Dat is goedkoper dan allemaal aparte appartementen of huisjes. 
 • Neem eten mee van thuis. Met kinderen is het fijn om gewoon na een lange dag buiten gewoon in je huisje of appartement te kunnen eten. Kinderen zijn moe, en een restaurant kan dan wel eens wat minder succesvol zijn. Pannenkoeken, chili con carne, pasta zijn allemaal gerechten die heerlijk smaken na een lange dag buiten.

Kledingtips

 • Koop ski-kleding in de uitverkoop, of via Marktplaats, kinderen groeien snel, en ski-kleding is meestal maar 1 of 2 weken gebruikt!
 • Koop een fijne colsjaal die ze voor hun neus kunnen schuiven, of zo’n sjaal die over je hele hoofd gaat. In koude wind of liften is dit ideaal. Niets vervelender dan het koud hebben
 • Zorg voor goede thermo-kleding (bij voorkeur ook thermo handschoenen) Dit gebruik ik ook voor de kinderen bij voetbaltrainingen in de winter, dus zeker geen overbodige aanschaf
 • Huur ski’s, schoenen en stokken. Veel makkelijker dan mee te slepen, en kinderen groeien er zo uit.
 • Neem zonnebrand factor 50 mee voor het gezicht en lippenbalsem met uv-factor! Geen overbodige luxe op wintersport.

Onderweg met de autotips

 • Verbanddoos
 • Sneeuwkettingen
 • Verplichte Tolbadge, wegenvignet Oostenrijk via Vignetoostenrijk.be
 • Waxinelichtjes (mocht je vast komen te zitten in de sneeuw met de auto, kan je zo de auto nog een beetje warm houden)
 • Fleece dekens
 • Flessen water
 • Voedzaam eten zoals muesli repen
 • Liever kinderen geen/niet teveel snoep laten eten in de auto, je gaat de bergen in, en niet elk kind is bestand tegen al die bochten
 • Vuilniszakken (kan je onder je knieën leggen wanneer je de sneeuwkettingen onder de banden moet leggen.)
 • Zaklamp
 • Mobiele telefoon

Zijn jullie al op wintersport geweest met kinderen? 

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.