Naar de brugklas! Wat kost dat?

En dan gaat onze oudste zoon “opeens” naar de brugklas! Nou ja opeens natuurlijk niet, we hebben 12 jaar aan dit idee kunnen wennen, maar op de een of andere manier lijkt het toch opeens.

Spannend naar de brugklas! Maar wat komt er bij kijken qua kosten? Om eerlijk te zijn heb ik mij hier een beetje op verkeken. Natuurlijk bepaalde bedragen weet je wel door verhalen in de wandelgangen, en door de informatie die je ontvangt in alle schoolboekjes. Maar alles bij elkaar is het toch meer dan ik van te voren had ingeschat. Wel een beetje onze eigen schuld met bepaalde dingen, maar dat ging ook zo toen wij als jonge aanstaande ouders babyspullen gingen kopen: “Het staat op de lijst, dus het is nodig, en graag de beste variant” (Bij nummer twee kom je er achter dat niet alles nodig is, en het duurste meestal verre van het beste is…..)

Schoolgeld

De meest belangrijkste bij het maken van de schoolkeuze is om te weten wat de “eigen bijdrage” aan schoolgeld is. Dit kan echt per school verschillen! Bij twijfel tussen twee scholen kan dit een doorslaggevende factor zijn. Heb je minder te besteden dan zijn er vanuit de gemeente meestal potjes om deze kosten te dekken, of willen scholen hierin meestal ook wel tegemoet komen.

Een beetje samengevat zijn de gemiddelde schoolkosten in onze gemeente (Zoetermeer) (vrijwillige ouderbijdrage, schoolkosten, contributie oudervereniging en introweek) zo rond de €200 per schooljaar. Zit je in een sportklas, plusklas of op Tweetalig onderwijs, dan zijn daar meestal extra kosten aan verbonden. Onze zoon gaat Tweetalig doen en dan komt er nog eens €480 per jaar bij. Deze vergoeding is noodzakelijk omdat Tweetalig (en sport-/plusklassen) niet geheel gesubsidieerd worden.

Daarnaast zijn er elk leerjaar wel excursies of reisjes die er ook nog bij kunnen komen. Deze varieren in kosten van enkele tientjes tot honderden euro’s. Meestal heeft de school een overzicht van de geplande reisjes, zodat je van te voren weet welke kosten er aan kunnen komen de komende schooljaren.

Schoolspullen

Schoolspullen en dat is tegenwoordig even wat anders dan toen ik zelf naar de brugklas ging in 1990. Toen moest je alle boeken zelf kopen, dat was best leuk om te doen, maar voor de ouders was dit een grote kostenpost. Inmiddels worden schoolboeken gesubsidieerd door de overheid! Dat scheelt weer zou je denken, maar wat steeds meer “verplicht” is, is de aanschaf van een Ipad, tablet of Laptop waar (een deel van) de boeken digitaal op staan.

Momenteel kan je in onze gemeente nog kiezen voor scholen die dit niet verplichten of kiezen voor een klas die geen laptop gebruikt. Maar deze worden er steeds minder en als ze geen volle klas kunnen maken van kinderen die niet op een laptop of tablet willen werken, dan zit je alsnog aan een laptop of tablet vast.

De kosten varieren extreem tussen de scholen, en je bent meestal verplicht om het model/merk aan te schaffen die de school gebruikt. De kosten die ik heb gehoord liggen tussen de €500 en €1900! Waarbij die van €1900 wel een nieuwste model MacBook is met allemaal extra geheugen opties, maar neem ik die niet mee dan is de prijsrange tussen de €500 en €1100. Toch even een dingetje om rekening mee te houden. Meestal krijg je de optie om in termijnen te betalen. Of deze aanschaf onder een subsidie-regeling valt durf ik helaas niet te zeggen.

Onze zoon moet een laptop aan schaffen, maar heeft ook nog een 9-tal gewone boeken gekregen. Deze moeten wel gekaft worden. Helemaal top zijn de huidige rekbare boekenhoesjes!! Dat is even wat anders dan 30 boeken kaften. Vier boeken hebben we wel gekaft op de ouderwetse manier, omdat ze een slappe omslag hebben en een hoesje dan niet goed blijft zitten. Wil je dit wel gebruiken, dan kan je er een stuk stevig karton in doen (bijvoorbeeld van een verzenddoos) en dan gaat het wel goed

Wij kregen netjes van school een lijst met spullen die we moesten aanschaffen;

 • Bosatlas (nieuwste druk €69,95 bol.com)
 • Woordenboeken NE/EN en EN/NE (€9,95 p/st bol.com)
 • Potloden (kleurpotloden en HB etc) (HEMA)
 • Schiften, met lijntjes, vakjes, A4 of klein formaat (HEMA)
 • Etui, schaar, lijmstift, passer en een harde geodriehoek (HEMA)
 • Kaftpapier/rekbare hoesjes (HEMA)
 • Papieren agenda (HEMA)
 • Rekenmachine (€15,95 kantoorvakhandel)
 • Koptelefoon/oortjes met kleine plug
 • Gymschoenen zonder zwarte zool
 • Gymshirt van school

De meeste spullen uit bovenstaand lijstje hebben we bij de Hema gekocht, de Hema had een leuke collectie dit jaar en had alles wat we nodig hadden. Hun collectie wordt steeds groter waardoor het steeds meer wat weg heeft van de Schoolcampus van vroeger bij de V&D. Totaal voor alle spullen bij de HEMA waren we een kleine €50 kwijt.

Schoenen

Nee, nieuwe schoenen stond er niet op het lijstje van de school. Alhoewel, wel gymschoenen zonder zwarte zool. Maar ik ben in shock, jongens van rond de 12 jaar hebben een groeispurt qua schoenmaat! En ik hoor het echt van bijna alle moeders met 12 jarigen in huis. In enkele maanden tijd is mijn zoon van maat 39 naar 42 gegaan! Dus alle schoenen waren te krap geworden. Nieuwe gymschoenen, voetbalschoenen en gewone sneakers. Dat is best even een kostenpostje. Maat 42 is een herenmaat en de prijzen van heren sneakers liggen gewoon €50 hoger dan een fijn maatje 39. Voor de gymschoenen en de voetbalschoenen slaagde ik bij Favorietsport, voor nog geen €60 was ik daarmee klaar. Een beetje geluk had ik wel, in alle nieuwe modellen voetbalschoenen zitten een soort “sokjes”, hierdoor kan hij deze door zijn hoge wreef niet aan en moeten we uitwijken naar oudere collecties. Lang leve de Favoriet dus.

Gelukkig is hij in de lengte minder hard gegroeid en volstaat zijn winterjas en de meeste kleding nog!

Fiets

De meeste kinderen gaan op de fiets naar de middelbare school. Waardoor het wel belangrijk is dat het een veilige en stevige fiets is waarmee ze door weer en wind naar school en weer terug naar huis kunnen fietsen. Tja of je kosten hier aan moet maken is situatie afhankelijk. Wellicht hebben jullie nog een goede fiets staan en kan die gebruikt worden. In de meeste gevallen zie ik dat in de loop van groep 8 de meeste kinderen een grotere fiets nodig hebben. Maar koop je dan een nieuwe of een tweedehands?

Nieuw of tweedehands is gewoon heel persoonlijk. Maar dat er dus wel kosten bij komen kijken is bij beide een feit. Tweedehands kan je prima slagen voor rond de €75/€100. Check altijd of de verlichting het goed doet! Of koop van die afneembare ledlampjes (ook de Hema heeft deze voor enkele euro’s) Een nieuwe fiets heb je vanaf €289 (28inch) maar kan je zo gek maken als je wilt.

Tips voor een middelbare school fiets:

 • Zo licht mogelijk fietsen
 • Hoe wil je je rugzak vervoeren? In een krat, op je rug of achterop?
 • Zorg dat er zo min mogelijk stuk aan kan gaan. Zo min mogelijk snoertjes, draadjes en losse koplampen etc. In fietsenhokken gaan ze er niet bepaald zuinig mee om.
 • Sluit een verzekering af bij een nieuwe fiets. (paar tientjes per jaar)
 • Test de fiets uit van te voren, fietst hij wel lekker?

Wij hadden geen goede fiets meer staan, en een leuke tweedehands kwamen we niet tegen, dus toch maar voor een nieuwe gegaan. Het is de Gazelle Esprit C3 2019 geworden. Weinig poespas en zeer degelijk. Op zijn bagagedrager hebben we een rugzakhouder gemonteerd omdat een volle rugzak ruim 9,6 kilo blijkt te wegen! Deze rugzakhouder (ook wel een Steco Monkey Mee) hebben we bij bol.com gekocht.

Rugzak

Toch ook noodzakelijk naar de middelbare! Een fijne stevige rugzak waar alles in kan. Op school hebben ze meestal wel een kluisje, maar ze moeten toch best wat meeslepen naar school en weer terug naar huis. Heeft jullie kind een tablet of laptop nodig? Dan is een apart vak hiervoor wel zo handig. Belangrijk ook om de rugzak te testen voor aankoop, een niet lekker zittende rugzak is echt niet fijn. Onze zoon heeft een rugzak van Eastpak gekozen. Uiteraard in een zwarte kleur en het is een stevig model waar de laptop ook goed stevig in zit. Dit model kan je vinden voor rond de €75

Lunch

Op de basisschool hadden ze hier een continurooster. De kinderen aten dus elke middag op school. Elke dag ging er een broodtrommel mee voor de lunch en het 10-uurtje. Maar hoe gaat dat op de middelbare school? Eigenlijk kan onze zoon het zelfde idee aanhouden. Gewoon lekker brood, wat lekkers en fruit meenemen van huis. Naast dat het een gezonde keuze is, scheelt dat ook in de kosten. Alles wat hij op school koopt, moet hij betalen van zijn eigen zakgeld. (Meer weten over de hoogte van het zakgeld voor een brugklasser, lees dan mijn blog over zakgeld en brugklassers eens) Dus alles meenemen van huis, scheelt hem geld.

We grossieren in broodtrommels, gewoon doorzichtige simpele modellen dus die kan hij prima meenemen. Omdat we zijn zakgeld niet meer contant geven hebben we een rekening voor hem geopend zodat hij alles met een pinpas kan betalen. Deze betaalrekening zit gekoppeld aan onze bankgegevens en kost tot zijn 18e nog niets.

Hebben jullie nog kosten die ik ben vergeten te noemen? Laat het weten in de comments! Al met al kunnen de kosten voor een brugklasser oplopen tussen de €400 en €2200

Note: Dit blog bevat affiliate links, het kost u als lezer niets, maar ik verdien er wel iets aan om mijn blog te kunnen onderhouden.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.