Stedentrip

Zoals velen hebben wij op oudejaarsavond ook voornemens gemaakt voor 2019. Dit keer niet iets wat we hoogstwaarschijnlijk binnen twee weken op gaan geven, want er moet hier standaard wat kilo’s af, en onze conditie kan steevast ook een stuk beter. Wil niet zeggen dat we daar dus niets aan gaan doen dit jaar, maar wellicht als we dat niet concreet benoemen het wel eens gaat lukken. Nee, dit jaar hebben we het voornemen om vaker samen iets te gaan ondernemen, zonder de kinderen. Dit doen we eigenlijk veel te weinig, het is al weer 3,5 jaar geleden dat we samen een lang weekend Barcelona hebben gedaan, dus het wordt wel weer eens tijd.

We hebben al best wat steden gezien, samen of apart van elkaar. Parijs, Barcelona, Brussel, Antwerpen, Praag, Athene, Londen en nog wat minder grote steden hebben we in het verleden al mogen bezoeken. Twee landen zijn eigenlijk nog niet eerder echt door ons bezocht, zowel niet als vakantiebestemming als met een stedentrip. Dat zijn Italië en Duitsland. Italië staat op het lijstje voor een zomervakantie, dus voor een stedentrip gaat het Duitsland worden. Maar Duitsland heeft natuurlijk meerdere grote en mooie steden. Berlijn, Hamburg, München, Keulen, Bonn, Dortmund etc.

Berlijn lijkt mij een erg mooie stad, nadeel is dat het met de auto een flink stuk rijden is, en voor een weekend dan een beetje te ver ligt. Met de auto heeft onze voorkeur omdat je dan wat flexibeler bent dan met een trein of het vliegtuig. Zo kan je makkelijker de omgeving ook bekijken, en zit je niet vast aan vertrektijden. Keulen heeft nu onze voorkeur, een niet al te lange reistijd, en omdat we er meestal al langs rijden richting de wintersport is het ook eens leuk om de stad van dichtbij te verkennen.

Voor een stedentrip met eigen auto hoef je niet heel veel voor te bereiden. De volgende zaken dien je wel te regelen, maar heb je dat gedaan, dan kan je zo op weg.

To do list stedentrip Duitsland

  • Geldig paspoort of ID
  • Auto gecheckt op bandenspanning en onderhoud
  • Duitse milieusticker !! (Vrijwel alle grote steden o.a. Keulen, Aken, München, Dortmund hebben Umweltzonen ingesteld. Een milieusticker op de auto is verplicht. Zonder deze sticker loop je het risico op een boete van €80! Ook wanneer je maar even het centrum van de stad bezoekt. Zorg dat je deze in huis hebt, bestellen kan o.a. op “groene milieusticker voor Duitsland” hier is deze sticker ook nog eens €4 goedkoper dan bij de ANWB)
  • Kleding (in een stad kan het warmer zijn dan buiten een stad, dus neem niet teveel te warme kleding mee, ook niet handig met winkelen om te warm gekleed te gaan of bij het bezoeken van musea, liever een paar dunnere laagjes)
  • Winter: winterbanden onder de auto (verplicht in Duitsland wanneer het sneeuwt, ijzelt of vriest) en sneeuwkettingen meenemen in de auto.

Verder zijn veel dingen gelijk als in Nederland, je betaalt er ook met de euro en veel Duitsers verstaan een woordje Nederlands. Maar spreek liever ook een woordje Duits natuurlijk. Duitsland is een proper land, de wegrestaurants en toiletten zijn altijd schoon is mijn ervaring. Heel anders dan de tolwegen in Frankrijk, wat zeker in de zomer flink te wensen over laat.

Wij gaan nu ideeën opdoen voor bezienswaardigheden in Keulen! Jullie nog tips voor deze stad?

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.