Kamerplanten

Ik heb eigenlijk geen groene vingers. Daarom hadden wij ook zeer weinig planten in ons vorige huis staan. Alleen een grote plant, deze kunnen meestal wel wat hebben en met een paar liter water in de x aantal weken dan lukt het wel een tijdje. Maar dat kleinere spul was nooit een succes, meestal binnen enkele weken waren ze dood.

Pannenkoekplant “Pilea”

Door Instagram en Pinterest zag en zie ik zoveel leuke foto’s voorbij komen met plantjes, dat ik in ons nieuwe huis ook meer plantjes wil neerzetten. Mijn favoriet was al snel de “pannenkoekplant” (de Pilea). Blijkbaar bij veel mensen favoriet omdat je ze op social media veelvuldig voorbij ziet komen. Inmiddels weet ik ook waarom deze plant zo populair is, hij is best makkelijk in onderhoud. Een beetje water op zijn tijd en hij doet het op elke plek prima in huis. Het leuke van deze plant is ook dat je hem makkelijk kan verstekken, zo heb je er snel meerdere van in huis.

Mijn kleine pannenkoekenplant Pilea

Vetplantjes

Ook vetplantjes zijn makkelijke planten. Hebben echt nauwelijks water nodig en zo met een aantal bij elkaar staan ze super leuk in de woonkamer of op de eettafel. Die betonnen plantenpotjes hebben ook mijn hart gestolen. Past goed bij verschillende inrichtingsstijlen zoals industrieel, landelijk, maar ook bij de Scandinavische look.

Hebben jullie die papieren en gehaakte mandjes al ontdekt? Bij de Action en Kwantum kan je deze in ieder geval voor een klein prijsje aanschaffen. Door het gebruik van verschillende materialen krijg je ook een leuk effect.

Ik ben minder fan van gekleurde planten/bloemen. Groen- en grijstinten en wit zijn hier favoriet. Dat past overal bij en gaat niet zo snel vervelen. In onze tuin gaan we ook alleen maar groen- en grijstinten toe passen. Veel groen, het moet wel een bepaalde rust uitstralen. Ben benieuwd wat jullie favoriete kleur in planten en bloemen is.

Een tip die ik jaren geleden al eens van iemand kreeg, geef planten bij voorkeur een badje in plaats van met een gieter. Ook een plantenspuit met een broes vinden planten fijn. Met een badje bedoel ik dat je alle plantjes, indien mogelijk, met hun potje met gaatjes met hun bodem in een laagje water zet voor ongeveer 15 minuten. Zo kunnen de wortels gelijk het water opnemen, en is de kans kleiner dat een plant teveel water krijgt.

Alle plantjes een plantenbadje gehad. Planten verzorging.
De plantjes hebben net hun badje gehad.

Voor de verzorging van planten bestaan er ook apps. Deze geven aan hoeveel water en wanneer je welke plant water moet geven. Daar ga ik mij toch eens in verdiepen, een hulpsteuntje is bij mij best welkom.

Fair Flora

Normaal kocht ik planten en bloemen gewoon bij een tuincentrum of bloemist in de buurt. Ik denk dat de meeste mensen dat doen. De laatste keer dat ik dus die Pannenkoekplant kocht viel mijn oog op een kaartje in de plantenpotjes. Daar stonden keurmerken op, en dat ze duurzaam geteeld waren. Ik was in de veronderstelling dat alle bloemen en planten duurzaam geproduceerd werden. Maar bij navraag blijkt dat helaas niet het geval te zijn. Fair Flora is zo’n initiatief die zich inzet voor de verkoop van duurzame bloemen en planten van bewuste kwekers met een positieve impact op mens en milieu.

Bij Fair Flora valt te denken aan bloemen en planten die bij kwekers vandaan komen die:

  • Duurzaam kweken met footprint berekening. (Bereken jouw footprint bij het WNF)
  • Compensatie van de CO2 uitstoot per verkocht product
  • Donaties per verkocht product doen aan goede doelen.

Door een beetje op te letten welke planten wij kopen, doen we gelijk een stukje aan een beter milieu begint bij jezelf.

Fairtrade kamerplanten, duurzame planten in huis. De Sedum makinoi en de Phalaenopsis Multiflora White 2-tak zijn duurzaam geteeld!

Fair Flora producten herken je aan het duidelijk roze/bruine kaartje. Een paar plantjes zijn door Fair Flora gesponsord, zoals de Sedum makinoi en de Phalaenopsis Multiflora White 2-tak die hierboven en hieronder op de foto staan, zodat ik kan zien wat voor mooie planten het zijn. En ik mee kan helpen aan een stukje meer bewustwording bij de aanschaf van bloemen en planten. Ik ga er in ieder geval nu opletten. Deze planten zijn nog niet overal te koop, maar met elkaar kunnen we er wel er wel voor zorgen dat meer tuincentra en bloemisten rekening hiermee houden bij de inkoop van hun planten. Wil je weten waar je de planten en bloemen van Fair Flora kan kopen, kijk dan op hun site www.fair-flora.com

Fair Flora planten

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.