Mirre: Droomhuis gevonden? Pas op voor de adrenaline-rush!

Ik ben Mirre, 36 jaar en ik blog op www.life4mama.blogspot.nl. Ik schrijf over financiële tips, besparen, hypotheek aflossen, online geld verdienen en soms over kinderen of mijn moestuin. Vandaag vertel ik mijn ervaring tijdens de aankoop van onze woning op ZoSan!

Wanneer je online zoekt naar je droomhuis is het een valkuil om op basis van de foto’s helemaal lyrisch te worden. Het lijkt geweldig!
Wanneer je de foto’s naast de afmetingen op de plattegrond legt kom je al een stuk dichter bij de waarheid. (Namelijk dat de groothoeklens van de fotograaf erg gunstige foto’s maakt.)
Passen jouw meubels eigenlijk wel in de woonkamer zoals jij het zou willen? Is er genoeg plek voor je kinderen plus speelgoed? En wanneer ze groter zijn, voor een bed en bureau én kast in hun kamer?
Is de staat van het huis wel echt zoals beschreven of zijn er gebreken waar jij achteraf flink van baalt?

Toen wij onze huidige woning kochten herkenden we dit maar al te goed: adrenaline. We hadden twee keer eerder geboden op huizen, maar niet gekregen. Dit huis leek nog mooier en beter, precies op het juiste moment kwam het in zicht. We waren zo blij! Maar de huidige markt is hard. Je moet heel snel zijn met bezichtigen en bieden. Tijd om goed over alles na te denken is er eigenlijk niet. Van tevoren moet je al een aantal dingen hebben uitgezocht zodat je snel kunt schakelen.

  1. Hoeveel kun je lenen? (Eerste hypotheekgesprek moet je al hebben gehad)
  2. Welke eisen heb je aan een huis (maak onderscheid tussen ‘must have’ en ‘nice to have’).
  3. Wanneer kun je je oude huis te koop hebben staan/nieuwe huis betrekken?

Wanneer je het droomhuis kunt bezichtigen heb je heel weinig tijd tegenwoordig. De tijd van twee of drie keer bezichtigen voordat je biedt is niet meer. Wij kregen een blok van 20 minuten. Terwijl wij daarvoor 3uur in de auto zaten. Echt jammer. Gelukkig waren wij de laatste van die dag en konden we er nog 10 min bij krijgen. Daarna hadden we drie dagen de tijd om ons hoogste bod met voorwaarden uit te brengen.

30 minuten kijken in een huis is niks. We hebben ook heel veel dingen niet kunnen zien op dat moment. Vrijwel alles zag er goed uit. Op de dag dat we het voorlopig koopcontract tekenden zijn we nogmaals wezen kijken, dit moesten we echt afdwingen. Bij deze tweede kijkbeurt kwamen er al veel meer dingen aan het licht. De keuken was in veel slechtere staat dan het leek op de foto’s of bij de eerste keer kijken. Echt balen, want in de papieren stond dat de keuken maar 9 jaar oud was.
Hadden we eerder doorgehad dat de staat zo slecht was, dan hadden we zeker minder voor het huis willen betalen. Misschien hadden we ook harder moeten zijn, en compensatie hiervoor eisen bij de verkopers. Maarja, we waren zo blij met het huis.
Na de sleuteloverdracht ontdekten we nog meer dingen. Zoals de vloerverwarming die het niet overal meer doet, de vloeren die goed leken; maar erg beschadigd waren onder hun meubelstukken, badkuip die lekt. Misschien kleine dingen, maar alles bij elkaar toch wel een beetje het gevoel dat de verkopers niet eerlijk zijn geweest en wij ‘erin gestonken zijn’.

Bouwkundige keuring

Ons huis is dus een schattige jaren ’20 woning. Een bouwkundige keuring is dan zeker essentieel. Deze keuring wees ons op de verwachte kosten die er nog aan zaten te komen voor de toekomst, en ook of dat binnen 5 of 10 jaar zou zijn. Daarnaast ontdekte deze man nog een ‘nieuwe’ lekkage, waarvoor we een deel van de kosten bij de eigenaar konden neerleggen. Die 300 Euro was deze keuring echt wel waard!
Ook als je een nieuwer huis koopt zou ik een keuring doen. Je weet nooit wat ze vinden en het geeft je meer mogelijkheid om te onderhandelen met de verkopers.

Hoewel wij al drie keer een huis hebben gekocht hadden we het dus nog beter kunnen doen. We hadden ons nog zakelijker moeten opstellen. Ook hadden we de gebreken die niet genoemd waren moeten aankaarten bij de verkopers, zowel voor als na de verkoop. Nu heb ik nog steeds het gevoel dat we wat teveel hebben betaald voor het huis, en langer moeten sparen om alles we op te lossen. Mijn tip is dan ook: zet je gevoel soms even aan de kant en bekijk het zakelijk!
Het huis is heerlijk, de plek is geweldig en we wonen hier heel fijn. Maar dat ik me ook heb laten leiden door enthousiasme en adrenaline heeft toch wel een prijskaartje gehad. We hopen heel oud te worden in dit huis, maar mocht ik ooit nog een ander huis kopen dan heb ik hopelijk mijn lesje geleerd.

Dank je wel Mirre voor het delen van jouw ervaring!

Auteur Sandra

3 thoughts on “Mirre: Droomhuis gevonden? Pas op voor de adrenaline-rush!

  1. Goede tips! Ik herken het heel goed wat je zegt. Ik heb in mijn hoofd al heel wat huizen en tuine ingericht in mijn hoofd. Maar als ik de realiteit zie met 20 man op een huis bieden slaan we toch even over.

    1. Heel slim, want onder druk bieden ga je ook vaak verder dan je zou willen. En er komt op een dag echt wel een keer “jullie” huis op jullie pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.