Wat zijn infraroodpanelen, en waarom zou je ze aanschaffen?

Om eerlijk te zijn heb ik nog niet eerder gehoord over infraroodpanelen ook wel ir paneel genoemd. Ik kreeg een verzoek om hier een blog aan te wijden en dan is het wel handig om te weten wat infraroodpanelen zijn en waarom deze panelen zo handig zijn.

Wat zijn Infrarood- of te wel IR-panelen?

Op een site kom ik de volgende uitleg tegen:

Infrarood verwarming is een verwarmingssysteem dat zowel als hoofd- en bijverwarming toegepast kan worden. Infrarood verwarmingen maken gebruik van de lange golf infraroodstraling (IR-C) en verwarmen hier de omgeving, personen, objecten en indirect de lucht, mee op.

Naast het argument dat u met infrarood verwarming veel energie kunt besparen, heeft IR- verwarming nog tal van andere voordelen. Hierbij kunt u denken aan een eenvoudige installatie, levenslange vrijstelling van onderhoud, flexibele montage en een toonaangevend design. Alle infrarood panelen zijn zo geconstrueerd dat deze aan iedere wand en aan ieder plafond bevestigd kunnen worden. De enige vereiste is een wandcontactdoos of stroomaansluiting.

Infrarood verwarming kan dan ook in bijna alle situaties worden toegepast, van goed geïsoleerde omgevingen tot slecht geïsoleerde omgevingen.

Voor wie zijn deze IR-panelen geschikt?

Omdat nieuwe woningen opgeleverd worden zonder gasaansluiting hebben steeds meer woningen vloerverwarming, en is deze optie van vloerverwarming soms niet mogelijk op de bovenverdiepingen. Dan zijn Infraroodpanelen een uitkomst, zonder hak- en breekwerk toch een aangename verwarming op de slaapkamer of in de badkamer.

Of wat te denken aan een thuiskantoor in een berging achter in de tuin! Daar zit doorgaans ook geen normale verwarming en dan is een Infraroodpaneel ook ideaal. Je hebt alleen een stopcontact nodig en klaar is een warme aangename ruimte!

Wat kost een Infrarood paneel?

Design en kwaliteit geven vaak de indruk dat infrarood verwarming erg duur in aanschaf zal moeten zijn. Integendeel! Infrarood verwarming is verreweg het voordeligste alternatief ter vervanging van CV-aardgas. Naast de extreem hoge aanschafkosten van een warmtepomp zijn de kosten voor het plaatsen van zo’n warmtepomp ook niet gering. Vaak moet er extra geïsoleerd worden om een warmtepomp tot zijn recht te laten komen, dit is bij het verwarmen met infrarood niet nodig. Daarnaast zijn de infrarood panelen niet aan service- en onderhoudskosten onderheven. Indien u een ruimte met een infraroodpaneel verwarmt, heeft u dus de beste manier van verwarming te pakken, maar ook de voordeligste en de mooiste.

Een start paneel kost ongeveer een kleine €100, en afhankelijk van capaciteit en model loopt dit uiteraard wel op. Installeren is zelf eenvoudig te doen, daar heb je geen expert voor nodig.

Al met al een mooi alternatief om een ruimte te verwarmen zonder breek en hakwerk!

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.