Akoestisch paneel

Inmiddels wonen we bijna twee jaar in onze nieuwe woning. Veel is klaar of bijna klaar in ons huis. Maar aan een ding in ons nieuwe huis bleven we ons aan storen en waar we niet direct een goede oplossing voor konden vinden; het galmen in de woonkamer en de werkkamer.

In de woonkamer is het ons redelijk goed gelukt om de galm er uit te krijgen. Extra gordijnen bij alle schuifpuien, een dik vloerkleed en diverse planten en houten meubels zorgden we voor hier voor een beter geluidsbeleving.

Maar de werkkamer bleef een klankkast. Heel vervelend als je in een call zit en mensen vragen of je in een kerk zit of waar dat galmen vandaan komt. Onze werkkamer heeft een aantal meubels staan die het geluid ook nog eens weerkaatsen (glad) en het geluid dus niet absorberen. Onze eiken bureaus doen dat redelijk maar nog lang niet voldoende, en de houten jaloezieën werken helaas ook niet echt mee. En om er nu een flink bankstel neer te zetten en een vloerkleed leek ons in de praktijk ook niet echt handig (en echt passen doet het daar ook niet in de ruimte).

Waarom galmt het steeds meer in nieuwbouwhuizen?

Tja een goede vraag, ik heb namelijk het idee dat dit vroeger veel minder was in onze vorige nieuwbouwhuizen.

Na onderzoek blijkt een deel van dit probleem gewoon bij ons zelf te liggen. Namelijk doordat we nu gekozen hebben voor een stenen vloeren (keramisch parket) in plaats van een houten vloer en mooi glad gestucte wanden in plaats van een mooi behang met een reliëf krijgt geluid de kans om te weerkaatsen in de ruimte in plaats van te absorberen, hierdoor ontstaat het galmen.

Daarnaast ligt de oorzaak ook bij de huidige manier van bouwen van huizen. Er wordt veel gebruik gemaakt van beton, de plafondhoogtes zijn ook stukken hoger dan zo’n 20 jaar geleden (van zo’n 2.45m hoogte zitten we inmiddels op een standaard hoogte van 2.66m). Maar ook de grotere raampartijen in huizen maken dat geluid makkelijk weerkaatst door de ruimte heen.

Met andere woorden veel huizenbezitters van een nieuwbouwwoning uit deze tijd hebben te maken met veel meer galm in hun woning.

Oplossingen tegen galmen in een woning

Er zijn natuurlijk best wat oplossingen te bedenken om het geluid meer in balans te krijgen. Denk aan dikkere gordijnen naast (houten) jaloezieën, (zware) vloerkleden en lekkere stoffen banken en houten meubels. Ook houten vloeren en pvc zullen een beter effect hebben dan een tegelvloer of een gietvloer. Maar ja het oog wil ook wat en de smaak van veel mensen tegenwoordig is toch ook best wel strak en minimalistisch.

De beste oplossing om toch het interieur strak te houden en wat te doen aan het galmen in onze werkkamer kwam ik tegen bij MioMondo! Zij verkopen namelijk akoestische panelen met een foto of print er op! Zo’n paneel lijkt een gewoon schilderij aan de muur, maar heeft een enorm absorberend effect.

Akoestische panelen van MioMondo

MioMondo is een specialist op het gebied van akoestische panelen, zoals op hun site staat geschreven over hun akoestische panelen:

Het akoestisch paneel is een uniek en bijzonder product. Het paneel is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en zorgt voor optimale geluidsdemping in elke ruimte. Een slechte akoestiek heeft een lange nagalm en kan voor irritatie en vermoeidheid zorgen. De akoestische panelen zorgen voor een fijne leef- en werkomgeving. Het akoestisch paneel bestaat uit een aluminium zwart frame dat gevuld is met akoestisch materiaal met daarop een print. De geprinte stof is verlijmd door middel van een puntsverlijming wat er voor zorgt dat de structuur open blijft voor geluidsabsorptie. Een kunststof plaat aan de achterzijde van het paneel zorgt voor nog een beter akoestisch effect. Een hogere absorptiewaarde wordt behaald doordat het paneel niet direct op de wand gemonteerd wordt. De geluidsgolven worden hierdoor beter gedempt.

Dit zou de oplossing voor onze werkkamer wel eens kunnen zijn! Maar wat zou de juiste maat moeten zijn?

Op hun website staat dat voor onze ruimte (20m2) je panelen zou moeten plaatsen met een oppervlakte tussen de 4m2 en 7m2 voor het beste effect. (Deze test is gedaan in een soort gelijke ruimte, maar waar verder niets in staat aan meubels). Maar omdat we ook wat meubels hebben staan en nog vouwgordijnen op gaan hangen, hebben we besloten om voor het formaat 120x80cm te gaan. Met dit kleinere formaat zal niet alle galm verdwijnen, maar in combinatie met een paar andere aanpassingen leek ons dit het mooiste formaat voor aan de muur.

Resultaat en effect akoestisch paneel

Het bestelproces bij MioMondo gaat soepel en snel. Naast hun eigen voorbeelden van afbeeldingen kan je ook een eigen afbeeldingen aanleveren. MioMondo controleert of deze geschikt is voor productie.

De levering gaat ook super snel, binnen enkele werkdagen stond de koerier bij ons op de stoep! Het paneel was goed en netjes ingepakt zodat het paneel tijdens transport geen schade op kan lopen.

Het doek zat al helemaal kant en klaar in het frame, wij hoefden voor het ophangen alleen de twee afstandhouders er nog in te draaien en de houders aan de muur te bevestigingen. Voor dit laatste ontvang je een duidelijke montage-instructie.

Het resultaat

Onze ervaring

Ondanks dat we een kleiner paneel hebben besteld dan werd geadviseerd doet dit al heel veel met de akoestiek in de ruimte! Je hoort echt dat het geluid direct dempt wanneer je in de buurt van het paneel bent. Tijdens het werken en vooral bellen in die ruimte merk je zeker het verschil. Natuurlijk krijgen we pas het totale effect zodra we ook onze vouwgordijnen hebben opgehangen, maar voor nu zijn wij in ieder geval al dik tevreden over het effect.

Naast het praktische effect vinden wij dit ook nog eens heel erg mooi staan aan de muur!

Neem eens een kijkje bij MioMondo! Naast akoestische panelen kan je er ook terecht voor textielframes!

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.