Kamerplanten

Bij het inrichten van een woning komt veel kijken, welke kleuren wil je gaan gebruiken, welke meubels vind je mooi etc.. En dan heb ik het nog niet over welk type vloer of wandbekleding je toe gaat passen in de nieuwe woning.

Bij de keuze voor onze inrichting hebben we aan veel dingen gedacht, maar eigenlijk niet zo goed aan het groen in onze woning. Planten zijn naast dat ze mooi zijn ook erg gezond om in huis te hebben. Ze zorgen voor een goede luchtzuivering en fijn klimaat in de woning. Maar ze geven ook een huiselijke warme sfeer. Maar zie je door de “bomen het bos” niet meer? Zoveel keuze en welke zijn mooi en welke zijn handig? Een aantal dingen waar je op kan letten voordat je een plant voor in huis aan gaat schaffen zijn; Hoe ben je in de onderhoud van planten? Heb je groene vingers of wil je ze nog wel eens per ongeluk vergeten? Hou je van groen of mogen ze veel kleur hebben? Heb je een klassiek interieur of een heel modern interieur? Allemaal dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een kamerplant. En wat betreft verder het model of welke soort? Dat is smaakgevoelig en helemaal wat je zelf mooi vindt natuurlijk. Hieronder kan je enkele tips lezen om de juiste keuze te kunnen maken.

Luchtzuiverende kamerplanten

Vrijwel alle planten zorgen voor een luchtzuiverende werking, maar er zijn een aantal soorten die hier wat beter in zijn dan andere soorten. Mocht je hier specifiek naar op zoek zijn dan kan ik de volgende soorten aanbevelen, deze top 10 heb ik van de site van Groenrijk gehaald en zijn naast luchtzuiverend ook nog eens makkelijk in het onderhoud en houden de omgevingslucht ook nog eens op een goede luchtvochtigheid!

  1. Goudpalm (ook wel Areca palm genoemd): Een echte topper uit dit rijtje, ook omdat hij lekker groot is en daardoor meer kan zuiveren dan andere modellen.
  2. Blauwvaren (ook wel Phlebodium genoemd): Een mooi model voor een industrieel interieur door zijn blauw-grijze kleur. Hij mag niet in de volle zon, en heeft wel veel water nodig
  3. Monstera (ook wel Monstera deliciosa genoemd): Niet in de volle zon plaatsen, maar verder een makkelijke plant.
  4. Rubberplant (ook wel Ficus robusta genoemd): De makkelijkste kamerplant uit dit rijtje qua onderhoud!
  5. Dracaena (ook wel Dracaena marginata genoemd) : Een plant die veel op kantoren staat, makkelijk in onderhoud en geeft een beetje een tropische sfeer door zijn palmuiterlijk, en zuivert de lucht goed)
  6. Klimplant (ook wel hedera helix genoemd): Een bekende uit de tuin die men veel gebruikt als erfafscheiding, maar kan ook prima in huis!)
  7. Calathea: Een kamerplant die je steeds vaker ziet, en is verkrijgbaar in een klein formaat als groter formaat, in een grote pot meerdere bij elkaar ook erg gaaf. De bladeren van deze plant gaan ’s nachts “dicht” .
  8. Sansevieria: Een hele moderne strakke plant. Mooi in een modern interieur.
  9. Krulvaren (ook wel nephrolepis genoemd): Een bekende plant, die ik iets minder in het interieurbeeld van nu tegen kom. Maar vroeger stond deze bij ons in huis! Op zich is hij wel goed te onderhouden, water geven vanaf onderaan!
  10. Lepelplant (ook wel spathiphyllum genoemd): Mijn favoriet uit deze lijst!! Een mooie groene plant met witte “bloemen”

Ik heb gekozen om in ieder geval de Lepelplant in ons huis neer te zetten. Het groen met de witte lepelvormige bloemen komen goed uit bij onze inrichting. De pot waar ze in staan heeft een goud/bronzen kleur en daardoor komt het groen nog beter in uit. Omdat deze bloempot aan de grote kant is (50x50x50cm) heb ik drie wat grotere lepelplanten bij elkaar gezet. Zo krijg je gelijk ook een vol geheel. Hieronder zie je hoe deze plant in ons huis staat.

Lepelplant in parelmoervaas

De makkelijker kamerplant

Niet iedereen heeft groene vingers of de aanleg om goed met planten om te kunnen gaan. Ik ben helaas daar een van. Ik vind planten prachtig, maar tot op heden hebben niet veel planten het heel lang overleefd. Heel zonde want een plant is toch best een aanschaf. Wellicht heb ik het onderhoud van een plant onderschat, dat is niet heel erg maar dan is het handiger om te kiezen voor een plant die wat makkelijker in onderhoud is dan eentje die veel zorg nodig heeft.

Maar welke planten zijn dan echt makkelijk in de verzorging? Die gewoon eens in de week of in de twee weken een beker water nodig hebben en klaar. Op internet vond ik diverse sites met lijstjes, maar over het algemeen komt de volgende top 5 wel overal terug:

  1. De cactus! Met stip op nummer 1, overleefd zelfs in studentenhuizen en kan heel lang zonder water. Bijna knap om deze om zeep te helpen.
  2. Vetplanten; je hebt ze in diverse soorten en modellen, hun blad ziet er ook wat vettig/glanzend uit, bijna elk tuincentrum heeft deze wel staan. Veelal in een kleine maatvoering, maar er zijn er zeker ook die wat groter zijn.
  3. De Draecena die ook al in het lijstje hierboven staat komt ook veelvuldig terug in de lijstjes van makkelijk in de verzorging! Twee pluspunten bij dit model dus!
  4.  Lepelplant; zie onze aanwinst hierboven. 1x in de week een scheut water en hij kan een hele tijd mee. Inmiddels staat deze al weer een aantal weken bij ons in huis en hij ziet er nog steeds uit alsof hij hier gister is neergezet. Onze lepelplant krijgt wel veel licht maar staat niet in direct zonlicht.
  5. En nog een goede plant voor in huis is de klimop (hedera helix); in diverse kleuren te krijgen, maar mijn favoriet is toch wel de geheel groene variant.

 Hou je plant een beetje in de gaten, ook bovenstaande soorten houden van een beetje aandacht, staan ze veel in het donker? Zet ze soms even in het volle licht! Zie je wat oudere of dorre blaadjes? Haal deze weg, zo kan al zijn energie naar nieuwe blaadjes gaan en je zal zien dat hij beter zal groeien.

Kamerplanten op stam

Er zijn verschillende soorten kamerplanten te koop, de meeste planten zijn laag en starten met hun blad al laag bij de grond, maar je ziet ook steeds meer “bomen” in huizen staan. De olijfboom is momenteel erg favoriet, ook omdat deze in de winter beter binnen kunnen staan, en dan meestal zo leuk in de woonkamer staan dat ze er uiteindelijk gewoon blijven. Maar er zijn meerdere soorten die prima in huis of op kantoor kunnen staan. Zeker in woningen met een hoger plafond staat een plant op stam erg fraai.

Geldboom een kamerplant op stam

In ons huis staat de “geldboom” ( Pachira Aquatica ). Deze kamerplant op stam komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is daar te vinden in moerassen en riviermondingen. Zijn bijnaam ‘Geldboom’ heeft hij te danken aan de Chinese Feng Shui leer waar ze de bladeren op groene handen vinden lijken en denken dat deze geld kunnen vangen. Helaas hebben wij dit nog nooit zien gebeuren, maar minder leuk wordt hij daar zeker niet door. Deze plant is echt een aanwinst in je huis, de groene kleur matcht bij elke inrichting. Hij is makkelijk in onderhoud en staat graag in een beetje in daglicht.

Andere mooie kamerplanten op stam voor binnen zijn de Olifantenpoot, Palmlelie, Vingersboom en de Tabaksplant. Deze modellen zijn bij veel tuincentra goed verkrijgbaar.

Bloempot keuze

Natuurlijk kijken we allereerst naar welke planten we mooi vinden in ons huis of op kantoor. Maar die mooie plant of boom moet ook nog ergens in! Hierin is heel erg veel keuze. Kies je voor kunststof of keramiek? Glans of mat? Een lage of juist een hoge bloempot?

Kunststof/polyester of keramiek? Voor beide is wat te zeggen. Het voordeel van een kunststof bloempot is vooral het gewicht! Deze is makkelijk te verplaatsen. Waarom zou je dan voor keramiek kiezen als deze minder makkelijk te verplaatsen is? Keramiek heeft vaak wat levendigere kleuren en glanzen vaak wat mooier. Een bloempot van keramiek zou ik eerder plaatsen in een klassiek / landelijk interieur. En een strakke kunststof bloempot in een strakker /industrieel interieur. Maar het is natuurlijk heel smaakgevoelig en net wat het beste in jullie huis staat.

Glans of mat? Eigenlijk is deze keuze ook heel persoonlijk. Glanzende potten vallen wat meer op waardoor het mooier staat met een rustige kleur kamerplant of -boom. Zijn jullie weg van een bontere kamerplant dan staat een rustige matte bloempot of vaas wat beter. En tegenwoordig kan je echt alle kleuren vinden in bloempottenland.

glanzende bloempot van keramiek

Een grote of een kleine bloempot, hoog of laag? Wees niet bang om een grote pot te nemen, meestal is een grote pot mooier dan overal allemaal kleine potten. Eén pot staat wat strakker en het geheel oogt minder rommelig. Let er wel op dat je een grote pot ook wel kwijt kan in je huis! Kies je voor lage planten, zet er dan meerdere bij elkaar in de pot, ik heb drie lepelplanten bij elkaar gezet. Het ziet er gelijk lekker vol en rijk uit. Kies je voor een kamerplant op stam, neem dan geen te grote pot, dan verdwijnt de plant in de pot en komt hij minder goed tot zijn recht. Heb je hoge plafonds? Zet dan een plant op stam in een hoge pot, maar heb je geen hoge plafonds, neem dan voor een plant op stam een lage pot. Wat ook erg mooi is, nu steeds meer mensen een groot keukeneiland hebben, een brede/lage pot voor op het keukeneiland of op de grote eettafel of een sidetable. En zet hierin een paar orchideeën.

Wat vind je van de mooie brons gouden bloempotten in ons huis? Ze zijn van Parelmoer Vaas en je hebt ze in meerdere vormen, maten en kleuren. Hij is van keramiek en de matte gouden glans trok mij aan. Chique brons goud. Deze kleur past goed bij onze keramische tegelvloer met houtdessin en de wit en zwarte meubels in huis. Omdat deze potten ook buiten kunnen staan zijn ze helemaal ideaal, ben ik weer eens toe aan een interieur-verandering, dan komen deze potten buiten onder de veranda of op de vlonder ook super tot hun recht!


Kamerplanten (op)potten

De meeste mensen hebben de neiging om een nieuwe plant gewoon zo in zijn plastic pot in een nieuwe pot te zetten. Eigenlijk is dit niet goed voor de groei van de plant. Het is niet zo dat het niet kan, maar voor een goede groei is het verstandiger om de kluit in verse potgrond te zetten. Maar ben je er nog niet zeker van dat de plant op de juiste plek staat in huis, dan kan je daar nog even beter mee wachten, want een pot met potgrond en plant verplaatsen is niet heel eenvoudig.

Staat de plant op de juiste plek in huis? Dan is het tijd op de plant op te potten. Met andere woorden uit zijn plastic “winkelpot” te halen en hem in verse grond te zetten. Welke grond is dan goed om hem in te zetten? Ik adviseer om hier gewoon goede potgrond voor te gebruiken, deze heeft al een goede mix met de juiste vitaminen en bestanddelen, beter dan tuinaarde. Heb je een hoge bloempot of een heel grote bloempot, dan kan je beter niet de hele pot volgooien met potgrond. De pot zal daardoor erg zwaar worden, maar de kans dat aarde gaat rotten onderin is ook aanwezig. Het volgende stappenplan kan je het beste aanhouden voor kamerplanten:

  1. Bekijk of je een binnenpot of buitenpot hebt. Een buitenpot heeft een gat onderin. Heel handig voor buiten om het teveel aan regenwater af te voeren, maar binnen heb je liever niet dat er water over je vloer gaat lopen. Heeft jouw bloempot een gat, maak deze dan dicht, bijvoorbeeld met ducktape.
  2. Vul de bodem met een goede laag hydrokorrels. Deze hydrokorrels zorgen voor een goede drainage en vangen het teveel aan vocht op, zodat de wortels niet kunnen gaan rotten en het teveel aan water wat in de korrels overblijft geven ze weer terug op het moment dat de plant vocht nodig heeft. Een dubbele werking dus. Heb je een hele hoge pot, vul dan 2/3 op met hydrokorrels en zet daar bovenop een flexibele binnenpot die de binnenmaat heeft van jouw bloempot. Op de bodem van deze flexibele binnenpot leg je ook een laag hydrokorrels.
  3. Daarna mag de potgrond er in, hou rekening met de kluit van de planten zodat je er niet teveel potgrond in gooit
  4. Haal de plastic pot van de kluit af, is de kluit van de plant erg droog, dompel de kluit dan even in een emmer met water zodat hij even goed wat vocht in zich op kan nemen.
  5. Zet de plant(en) in de pot.
  6. Vul daarna af met een laagje potgrond.
  7. Geef de plant gelijk een scheut water.

Kamerplant tips

Tot slot nog enkele tips om jouw planten mooi te houden.

  1. Bewaar de kaartjes van de planten die je in huis hebt. Meestal staat hierop hoe je de plant het beste kan verzorgen en wat de beste standplaats is voor de plant.
  2. Geef een plant nooit teveel water, meestal is 1x per week voldoende! Maar vergeet ze ook geen water te geven. Een handig trucje is om in je telefoon een reminder te zetten, zo vergeet je het niet en het is maar een klusje van enkele minuten. Je kan aan de potgrond voelen of er water nodig is. Is de grond vochtig maar wel rullig? Dan heeft de plant nog genoeg water. Is het flink vochtig of staat er een plasje in of is de grond net modder dan is hij te nat. Is de potgrond kurkdroog dan heeft hij dringend water nodig.
  3. Of Pokon of andere plantverzorgingsproducten helpen, daar kan ik helaas niets zinnigs over zeggen. Ik heb het ooit gebruikt maar mijn kamerplanten gingen er dood van, waarschijnlijk heb ik iets verkeerds gedaan, maar zonder al die middeltjes doen ze het ook prima hier in huis. Verse potgrond 1x per jaar doet wonderen en gewoon op tijd wat water en daglicht doen het meestal ook erg goed. Natuurlijk hoor ik graag jullie ervaringen of er goede verzorgingsproducten zijn voor planten in huis.
  4. Planten doen het meestal niet goed in donkere ruimtes, denk aan de toiletruimte of een badkamer zonder raam. Wil je daar toch iets groens? Dan zou ik voor een mooie nepperd kiezen. Een plant heeft gewoon daglicht nodig om te kunnen leven.
  5. Zet kamerplanten nooit direct naast een raam waar vol de zon op staat. Een raam fungeert als een vergrootglas en de kans op verbrande bladeren neemt toe, daarnaast zal de potgrond snel kurkdroog zijn. uitzonderingen hierop zijn cactussen en vetplantjes, maar liever niet tegen het raam aan, maar er iets van af.
  6. Ook kamerplanten kan je snoeien! Hierdoor komt er weer licht bij de kern van de plant en zal hij het ook beter doen. Op internet kan je prima tips vinden over het snoeien van jullie plant. Onze “geldboom” snoeien we ook 2x per jaar. Die staat iets van het raam af en die wil nog al eens naar het raam groeien. Deze uitschieters snoeien we dan terug. Dode blaadjes en takjes ook altijd verwijderen voor een gezonde groei. Snoei niet in de winter. Want ook dan is een binnenplant in rust.

Heb je nog leuke tips over kamerplanten? Of een leuke foto van mooie planten in jullie huis? Stuur ze op en ik maak er een leuk blog over hoe planten in jullie huizen staan!

*Om aandacht te geven aan groen in huis heb ik dit blog geschreven in samenwerking met Parelmoervaas.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.