Buitenverlichting in de (voor)tuin heeft meerdere voordelen!

Buitenverlichting of ook wel tuinverlichting heeft niet een fraai effect maar ook een inbraak werend effect! Doordat je woning verlicht is door de buitenverlichting is het voor een inbreker minder aantrekkelijk om jouw huis van dichterbij te bekijken. Omdat buren en mensen die langs lopen zo ook beter zien als er vreemde mensen om de woning bezig zijn.

Maar voornamelijk blijft het ook een fraai gezicht een mooi verlichte tuin. In de zomer komen planten en bomen nog beter uit in de avond en het maakt de warme zomeravonden ook gezelliger. In het najaar en de winter maakt het ook gezelliger omdat je dan niet thuiskomt of ’s ochtends weggaat in het donker.

Waar plaats je buitenverlichting

De beste plekken om in ieder geval buitenverlichting te plaatsen is bij plekken waar je een deur hebt zitten, bij de voordeur en bijvoorbeeld bij de deur van de berging. Verder is het ook mooi om een aantal lampen aan de gevel van je woning te plaatsen met buitenlampen in de vorm van “boven en beneden stralers” om de gevel mooi uit te lichten.

Een paar mooie spots tussen de borders zijn ook mooi om planten en mooie struiken uit te lichten. En een grond spot onder een boom is zeker ook een aanrader.

Verlichting langs looppaden in de tuin of langs de oprit is ook fijn om zo goed de weg te zien naar de voordeur en je niet per ongeluk in de border loopt.

Soort Buitenverlichting

Online zijn er heel veel soorten buitenverlichting verkrijgbaar, steeds meer komt ledverlichting beschikbaar. Deze heeft ook mijn voorkeur zeker omdat er laagspanning op staat, ons systeem staat bijvoorbeeld op een 24volt gelijkspanning, wel zo veilig in een tuin voor mens en dier . De nieuwste buitenverlichting kan je ook goed koppelen, waardoor je maar een stopcontactpunt nodig hebt. maar meerdere plekken van de tuin kunt verlichten. Belangrijk is het wel om te letten op de maximale capaciteit van de trafo/omvormer, dat je er niet een neemt met te weinig capaciteit, of juist teveel wat je niet gebruikt.

Rondje in onze tuin

Van te voren hebben wij tijdens de bouw al rekening gehouden met buitenlichtpunten aan de woning. En direct na oplevering van onze woning heeft mijn man een halve dag onder de vloer gelegen om al het elektra voor de tuin vanuit de meterkast al op de juiste plekken te krijgen. Om dit later nog te moeten doen is een lastigere klus, nu lag onze bestrating en beplanting er nog niet in.

Wij hebben gekozen voor rondom de woning diverse wandlampen te plaatsen die het licht zowel naar boven als naar beneden richten. Onder de bomen hebben we spots geplaatst en ook langs het trappetje naar de vlonder en op de vlonder ook enkele spots. De pilaren bij de oprit hebben ook twee wandlampen gekregen. Bij de voordeur zit een lamp en onder de veranda zit een plafondspot.

Alle buitenverlichting zit geschakeld op een timer, zodat alles op hetzelfde moment aan en weer uit gaat. We gaan er nog een schermerschakelaar tussen zetten zodat we de tijd niet steeds hoeven aan te passen. We hebben ook op twee plekken in de tuin extra stopcontanten geplaatst die op dezelfde timer zit, daar pluggen eind november de kerstverlichting in.

Wil je meer tips over het kopen van buitenverlichting, dan kan ik je het beste adviseren om bij Nostalux te gaan kijken en je te laten informeren welke mogelijkheden er allemaal voor jullie tuin zijn.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.