De twee lekkerste desserts met koffie!

Koffie is denk ik het meest gedronken goedje in de wereld. En laat ik de koffie zelf nu ontzettend lekker vinden ruiken maar eigenlijk geen koffie lust. En dat terwijl ik jaren in de buitendienst gewerkt heb, zou je denken dat ik inmiddels alle soorten koffie wel drink. Maar helaas ik vind er weinig spannends aan. Maar er zijn wel hele fijne recepten waar koffie in verwerkt wordt waar ik wel heel erg blij van kan worden. Hebben we dat koffie=-apparaat in ieder geval niet voor niets!

In dit blog laat ik twee van mijn favoriete recepten zien waarbij je koffie nodig hebt.

Koffie desserts

Affogato

Als je zin hebt in een koffiedessert, is dit het snelste en het eenvoudigst te maken. Affogato betekent ‘verdronken’. IJskoffieliefhebbers zullen genieten van dit dessert, wat een en al eenvoud is. Natuurlijk zijn er altijd variaties. Je kunt een shot amaretto toevoegen of experimenteren met je favoriete likeur.

Affogato, afbeelding afkomstig van Wikipedia

Wat heb je nodig:

  • Goede vanille roomijs
  • Vers bereidt fijn kopje espresso per persoon
  • Mooie dessert kom of glazen kop

Bereiding:

Doe het ijs in de dessertkom of het dessertglas, giet de espresso erbij en geniet! Affogato is een van die ongelooflijk eenvoudige en toch verbluffend goede desserts. Gebruik geweldige koffie en kwaliteits-ijs, dan ben je verzekerd voor een fantastisch dessert!

Je kan er altijd nog een fijn koekje aan toevoegen, mini bitterkoekjes of amaretti-koekjes.

Mousse van koffie

Een mousse kan altijd als dessert, een lichte afsluiting van een fijn diner. Deze mousse gemaakt van koffie is een klassieker, maar altijd een succes.

Wat heb je nodig:

  • 4 theelepels gelatine
  • ⅔ kopje espresso (afgekoeld)
  • 4 eieren, gescheiden
  • ⅓ kopje suiker
  • 1 kopje slagroom
  • Mooi glas of dessert kom

Bereiding:

Strooi de gelatine over de koffie en laat twee minuten staan om het te laten bloeien. Als dat klaar is, warm je de koffie zachtjes op in een pan of in de magnetron totdat de gelatine volledig is opgelost. Klop de eiwitten in een schone kom tot ze stijve pieken vormen. Zet aan de kant. Meng in een andere kom de eidooiers en suiker gedurende ongeveer 4 minuten met een elektrische mixer. Ze moeten er uitzien als saladecrème als je klaar bent. Giet er dan het koffie en gelatinemengsel bij. Klop de room in een andere vorm totdat het gevormd is. Roer vervolgens de room langzaam in het koffiemengsel. Als dat allemaal gecombineerd is, doe je hetzelfde met het eiwit.

Je kunt het uiteindelijke mengsel koelen in serveerschalen, of terugzetten in de koelkast in de mengkom en het in de chocoladebekers of een alternatief serveerschaaltje lepelen als het klaar is om te eten.

Dit recept kan je terugvinden op vivakoffie.nl

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.