Gordijnen, welke soorten zijn er?

Afgelopen week kreeg ik de vraag van iemand wat inbetween gordijnen zijn. Tja dat is ook nog niet zo eenvoudig om uit te leggen. Dit is goed te zien als je de verschillende soorten stof naast elkaar ziet, maar ik geef hieronder een korte uitleg wellicht herken je dan wat beter wat wat is,

Overgordijnen

Het meest verkochte type gordijn is toch wel het overgordijn. Hier vallen alle dichte gordijnstoffen onder. Dit kan een mooie velours zijn, maar ook een dicht geweven linnen stof. Wij hebben in de woonkamer overgordijnen hangen.

Maar ook onze jongste zoon heeft overgordijnen in zijn slaapkamer. Dit type gordijn demt het geluid goed in de ruimte en geeft een warme sfeer aan een ruimte.

Vitrage

Vitrage is een heel ander type gordijnstof, veelal hebben mensen een vitrage hangen in combinatie met een overgordijn. Vitrage is een erg dunnen stof waar je doorheen kan kijken. Het filtert wel veel, maar daglicht komt er gewoon doorheen. Mensen hebben dit hangen om de inkijk naar binnen wat te bemoeilijken en om toch niet de hele dag de gordijnen dicht te hoeven doen. Maar in de avond als het buiten donker is en licht in huis dan zie je vanaf buiten wel alles wat er binnen gebeurt.

Vitrage dempt het geluid iets in een woning, maar niet heel erg veel, De meeste mensen kiezen voor een witte vitrage.

Inbetween

De naam zegt het eigenlijk al, inbetween is een stof qua dikte tussen het overgordijn en de vitrage in zit. Net wat strakker, laat meer licht door dan een overgordijn, maar is wel meer gordijn dan een vitrage. Vaak ook een wat stevigere stof dan een vitrage. Momenteel is de inbetween erg populair, en is deze stof in vele kleuren verkrijgbaar. Soms zit er ook een klein werkje in.

Heb je eindelijk de stof gevonden, dan komt er nog een lastige keuze! Welke plooi wil je dat je je gordijn heeft? De wave-plooi (links) komt steeds meer in. Erg strak en mooi. Nadeel van deze plooi is dat je een stof uit moet kiezen die kamerhoog te leveren is. Je wilt namelijk geen naad in zicht hebben met dit type plooi. De meest bekende plooi is de dubbele vlinderplooi (rechts).

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.