Hoe kies je de juiste tegels voor de badkamer?

Een badkamer koop je niet bepaald vaak. Dus wanneer je er een aan gaat schaffen wil je wel de juiste keuzes kunnen maken om er zo ook echt jouw droombadkamer van te kunnen maken. In de loop van de jaren komen er steeds meer opties bij om uit te kiezen voor je badkamer. Naast tegels kan je ook kiezen voor marmer, natuursteen, hout, laminaat, pvc of geheel naadloos voor een betonnen-, giet- of troffelvloer.

In dit blog bespreek ik een paar punten waar je het beste op kan letten bij de aanschaf van badkamertegels. Omdat badkamertegels nog steeds de meest gebruikte soort voor badkamers is.

Soorten badkamertegels

De meeste mensen kiezen hun badkamertegels uit op basis van wat ze mooi vinden. Dit is natuurlijk het belangrijkste, je komt er immers elke dag wel een paar keer. Maar welke soorten zijn er? Zo kan je voor het chique maar het best prijzige marmer gaan, van oudsher prachtig natuursteen of voor een keramische tegel. Deze laatste is gemaakt van klei en gebakken in een oven. Door de hoge temperatuur waarop ze gebakken zijn, zijn ze super bestendig tegen dagelijkse invloeden. Lekker makkelijk schoon te maken en langdurig mooi dus. En keramische tegels zijn vaak goedkope wandtegels en vloertegels! Ook wel fijn natuurlijk.

Als alternatief kun je ook kiezen voor de veelal wat duurdere natuurstenen of marmeren tegels. Met een natuurstenen tegel breng je meer nostalgie in de badkamer. Het leeft ook meer dan een keramische tegel. En met marmer heb je iets unieks in huis, elk stuk marmer heeft zijn eigen unieke tekening die in geen andere tegel terug te vinden is.

Een heel persoonlijke afweging, waarbij het budget ook een rol speelt. Ben je weg van marmer, maar heb je daar het budget niet voor? Dan zijn er tegenwoordig prachtige opties in keramische badkamertegels die het marmer zeer goed benaderen in “look and feel”.

In winkels en online zie je meestal dat de prijs van badkamertegels in m2 is. Dat is de prijs die je betaalt per vierkante meter. Is jouw badkamervloer 2 meter breed en 4 meter diep, dan heb je 4×2= 8 m2 tegels nodig. Let op reken altijd 10% extra voor snijverlies. In deze berekening moet je dan 8.8m2 tegels kopen/bestellen.

Welk formaat badkamertegel?

Badkamertegels zijn er in heel veel kleuren, soorten en maten. En welke maatvoering kies je? Want de meeste kleuren zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Eigenlijk is de stelregel; voor een grote badkamer gebruik je grote tegels en in een kleinere badkamer kleinere tegels. Met grote tegels benadruk je de ruimte, maar in een kleinere ruimte passen ze soms niet en dan ziet een grote tegel er wat vreemd uit.

De kleur van de tegel speelt ook een rol in de badkamer. Een donkere vloertegel laat de ruimte kleiner ogen en een lichte tegel de ruimte groter. Heb je een hele grote badkamer dan kan een lichte tegel wellicht de ruimte minder knus laten ogen. Warme natuurlijke kleuren geven een badkamer een gevoel van geborgenheid. En op gemĂȘleerde tegels zie je stof en haartjes minder goed dan op effen witte of zwarte tegels.

Het mooie van keramische badkamertegels is dat ze ook in steeds mooiere vormen verkrijgbaar zijn. Zo zijn momenteel de visgraat- en hexagonmotieven helemaal hip. Bedenk bij je keuze wel of je de print of vorm over 10 jaar ook nog mooi gaat vinden. Een badkamer renoveer je doorgaans niet zo heel vaak.

Heb je een keuze in het formaat gemaakt, vraag jouw installateur dan om de vloer- en wandtegels strokend te laten leggen! Dit staat zoveel netter en mooier. Strokend wil zeggen dat de vloertegels in lijn doorlopen in de lijn van de wandtegels. Het mooiste is dan natuurlijk om op de wand dezelfde breedte maat tegel te plaatsen als de vloertegel. Je ziet ook steeds meer dat vloertegels op de wanden geplaatst worden. Dat is prima te doen, let wel dat boren voor spiegels en toiletaccessoires een stuk lastiger is en je echt een diamantboortje hiervoor nodig hebt.

Strokend plaatsen van de tegels

Keuze van de voeg

Een belangrijk element die de meeste mensen vergeten te bekijken is de voeg. Welke kleur en welke breedte? Wat betreft de breedte bepaald meestal de tegel wat de voegbreedte gaat worden. Wil je een zo smal mogelijke voeg hebben kies dan voor een gerectificeerde tegel. Deze is strak recht geslepen en kan daardoor behoorlijk strak gevoegd worden. Loopt een tegel “bol” dan is de kans op een grotere voeg aanwezig.

De kleur van de voeg is heel bepalend. Zo heb ik een tijdje geleden in een blog onze badkamer laten zien. Wij hadden snel een voeg gekozen na het uitzoeken van onze tegels en op advies van onze installateur hebben we deze voegkleur op het laatste nog aangepast door de verschillen die hij ons liet zien. Onze tegels oogden bij onze eerste voegkleur keuze killer/kouder. En bij die er nu in zit een stuk warmer. Check dit goed, en vraag jullie installateur om een proefstukje te maken bij twijfel.

Hebben jullie nog tips die ik niet benoemd heb in dit blog, maar waar jullie bijvoorbeeld mee de mist in zijn gegaan of wat juist is aangeraden en ook erg goed bevalt in de praktijk? Ik lees het graag hieronder.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.