Is de Gardena StarCut 160 Plus een slimme aankoop?

Bij het inrichten van de tuin hebben we over een ding niet goed nagedacht, hoe gaan we de leibomen snoeien zonder de planten er onder stuk te trappen met een ladder of trapje? Onze leibomen staan namelijk in een soort verhoogde plantenbak (9 meter breed en 2 meter diep) en tussen een rij Annebelle en achter een buxus haag (zie de foto hieronder).

Gardena heeft een ruim assortiment aan snoeimaterieel. Hun motto is ook dat je met een goede snoeischaar je moeiteloos struiken en planten moet kunnen snoeien/knippen. Ook weten zij als geen ander dat takken hoog in de boom of diep in een struik lastig te bereiken zijn. De nieuwe collectie Gardena-scharen met lange armen bieden uitkomst. Afhankelijk van het model kun je tot 6 meter hoogte snoeien. De scharen hebben een geïntegreerd metalen mechanisme dat zonder extra moeite 12x meer kracht geeft. Takken van zo’n 3 cm dikte worden met een simpele trekbeweging afgeknipt.

Dat klinkt als muziek in mijn oren en hoe leuk dat ik van Gardena de nieuwe StarCut 160 Plus mocht testen en of dit de oplossing voor mijn probleem zou kunnen zijn. In dit blog laat ik jullie weten of dit ook de oplossing is.

Gardena StarCut 160 Plus takken snoeischaar

De takkenschaar ziet er goed en solide uit. Geen losse touwtjes en onderdelen waar je makkelijk in verstrikt kan raken. Doordat hij gemaakt is van aluminium voelt hij ook vrij licht aan. Toch wel fijn voor een stang van 160cm lang.

De messen hebben een antikleefcoating zodat deze beschermd zijn tegen roestvorming. Gardena geeft ook 25 jaar gebruiksgarantie! op deze takkenschaar.

Op de StarCut 160 Plus zit een duidelijke gebruiksaanwijzing. De kop kan je kantelen om makkelijk in een andere hoek te kunnen snoeien zonder zelf vreemde capriolen uit te moeten halen. Er zitten twee plekken op de steel waarmee je de scharen laat snoeien/knippen. Vooral mooi dat de knipfunctie onderaan de steel netjes in de steel weggewerkt is. Ik zie op andere modellen van andere merken dat deze nog wel eens buiten de steel langs lopen.

Wat voor mij nog wat onduidelijk is is de functie van het schuifbare deel bijna bovenaan de steel. Je kan een haakje uitklappen om wat ik vermoed uit de gebruiksaanwijzing een takje mee vast te houden wat net gesnoeid is zodat deze niet op de grond kan vallen. Alleen bij mij viel de tak direct na het snoeien naar beneden dus dit kon ik niet testen of ik doe iets niet goed.

Edit (reactie vanuit Gardena): De haak waar je het over hebt is inderdaad een ‘trekhaak’. Als er onverhoopt gesnoeide takken vast blijven zitten in de boom (bij leibomen is dat echter niet zo snel het geval), dan kun je die daarmee makkelijk naar beneden trekken.

Hoge leibomen snoeien

Het snoeien gaat inderdaad kinderlijk eenvoudig. Plaats de kop/schaar om de tak en knippen maar. Zonder kracht uit te oefenen, dan klopt ook wel want deze schaar zou 12x meer power (kracht) hebben dan een gewone snoeischaar. Hij snoeit met gemak takken tot 32mm, en dat klopt in mijn bevinding ook. Nu zijn onze leibomen nog niet zo oud, dus echte dikke takken heeft hij nog niet om te snoeien, maar wat ik wilde snoeien werkte perfect. Uiteraard even getest op een lagere boom met dikkere takken en daar gaat hij moeiteloos doorheen.

En inderdaad zonder trapje of ladder kunnen we bij de bovenste takken komen! Ideaal zo’n lichtgewicht steel! Snoeien gaan we bijna nog leuk vinden! Mocht je hogere bomen hebben, Gardena heeft ook nog een langer model die tot een lengte van 410cm uit kan schuiven, de StarCut 410 Plus.

Pluspunten

  • Lichtgewicht
  • Mooi design
  • Krachtige scherpe scharen met een coating tegen roestvorming
  • Knipmechanisme in de steel verwerkt
  • Kop die 200 graden draaibaar is
  • Werkhoogte van max 3.5m (afhankelijk van eigen lichaamslengte)

Minpunten

  • Houder voor takken, werking is mij niet duidelijk
  • Bewaar de verpakking om de StarCut 160 Plus veilig op te kunnen bergen, er zit geen ingebouwde bescherming op die ik wel heb op de kleine Gardena snoeischaren. De hardplastic cover laat ik er nu overheen zitten, zodat iemand zich er niet per ongeluk aan kan bezeren.

Conclusie

Ik vind de StarCut 160 Plus een echte aanwinst, makkelijk in gebruik en zo zijn de hoge (lei)bomen makkelijk en eenvoudig te snoeien. En het systeem voelt solide en stevig. Er kan weinig snel aan stuk gaan denk ik.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.