Tips voor de juiste aankoop van een bank!

Binnenkort gaan wij op zoek naar een nieuwe bank, onze huidige bank heeft de verhuizing niet echt goed door staan, en hij is wat groot in de nieuwe woonkamer.

Een nieuwe bank uitzoeken is erg leuk, maar niet heel makkelijk. Tegenwoordig kan je zelfs een bank online bestellen. Om de zoektocht iets makkelijker te maken heb ik een lijstje gemaakt met punten waar je het beste op kan letten voor je een bank aan gaat schaffen;

  1. Grootte van de bank/ het bankstel
  2. Materiaalkeuze
  3. Stevigheid en maat van de zitting

1. Grootte van de bank / het bankstel

Het is heel belangrijk om van te voren te weten hoe groot de nieuwe bank mag zijn. Hebben jullie al een (oude) bank op de plek staan waar de nieuwe moet komen, dan kan je die maat als leidraad aanhouden. Is die bank te klein, dan meet je op hoeveel breder en dieper de nieuwe bank mag zijn. Is de huidige bank juist te groot, meet dan op wat een betere maat zou zijn.

Zoeken jullie een bank voor in een nieuwe ruimte die wellicht nog niet klaar is (denk aan een nieuwbouwhuis), kijk dan of er binnen de familie/vriendenkring iemand is met een soortgelijke woonkamer, en vraag of je in hun kamer wat op kan meten. Handig is om bijvoorbeeld een krant zo te vouwen/aan elkaar te plakken dat hij de afmeting heeft die jullie nieuwe bank heeft, dan kan je kijken of dat wel past in de nnieuwe ruimte.

Heb je bovenstaande optie niet, dan kan je ook op de bouwtekening op maat de nieuwe bank intekenen.

Koop voor een kleinere woonkamer niet een te grote bank! Dan lijkt de kamer nog kleiner. Heb je juist een enorme woonkamer koop dan juist een paar grotere meubels en een wat grotere bank, een kleine bank valt anders weg in de ruimte.

2. Materiaalkeuze van de bank

Stof of leer zijn voor banken de meest gangbare keuzes. Of het leer of stof gaat worden is een persoonlijke keuze. Heb je honden , dan valt de keuze al snel op leerachtige materialen, is makkelijk in onderhoud mocht de hond op de bank liggen. Heb je katten, dan is leer minder aan te raden, ook met stof is het opletten. Een dicht geweven stof is een betere keuze dan een los geweven stof. In deze laatste blijft een kat makkelijk hangen met zijn nageltjes en heb je snel “haaltjes”. Velvet is ook een fijne keuze, want daar krabben katten liever niet aan (al zie je er wel makkelijker haartjes op).

Met kleine kinderen is het ook wel fijn om een bank te kiezen van materiaal die makkelijk is in onderhoud. Veel stoffen kunnen tegenwoordig goed geïmpregneerd worden waardoor de keuze veel groter is dan jaren geleden.

3. Stevigheid en maat van de zitting

Hou je van een stevige zitting, of lig je liever languit op een plofbank? Dit is ook heel persoonlijk. Ben je opgeruimd ingesteld, dan is een stevige zitting met vaste kussen aan te raden (deze hoef je niet steeds op te poffen en recht te trekken!).

De maatvoering van het zitvlak is wel belangrijk. Kijk wat de diepte is van de zitting, ben je lang dan is een diepere zitting fijner, ben je wat kleiner, dan is het ook fijn dat je netjes op de bank kan zitten met je voeten op de vloer. Test in winkels of bij buren wat jouw beste zitdiepte is. Vergeet ook niet te kijken naar de rugleuning! Hoe hoger hoe meer steun in de rug, maar door een hogere rugleuning lijkt de bank ook groter in een woonkamer. Verstelbare rugleuningen zijn in zo’n geval een mooie oplossing.

Ik ga in floorplanner eens kijken wat mooi staat in onze woonkamer. Onze huidige hoekbank is te groot, maar is een kleinere hoekbank dan mooi? Of juist twee losse banken tegenover elkaar? De materiaalkeuze zal stof worden, al onze banken zijn van stof geweest en dat bevalt prima, alleen welke kleur dit keer? Hebben jullie tips voor deze ruimte?

Auteur Sandra

One thought on “Tips voor de juiste aankoop van een bank!

  1. Mijn man en ik willen graag een nieuwe bank kopen. Het feit dat we een bankstel reinigen kunnen is voor ons erg belangrijk, we hebben namelijk jonge kinderen. Het is goed om te lezen dat veel bankstellen geïmpregneerd kunnen worden, dat maakt de keuze iets gemakkelijker. Bedankt voor de informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.