Welke eetkamerstoelen (met armleuning) zijn ideaal?

Het lijkt zo makkelijk een leuke eetkamerstoel uit te kiezen, maar toch zijn er een paar dingen waar je voor de aankoop nog even extra over na kan denken of die ene stoel wel in jullie gezin en situatie past!

Materiaal keuze

Eetkamerstoelen zijn er in diverse soorten materiaal. Zo heb je eetkamerstoelen gemaakt van kunststof, staal, stof en natuurlijke materialen zoals rotan en hout. Maar wat is nu de beste keuze? Eigenlijk is dit heel persoonlijk. Stof voelt warmer aan dan een gladde kunststof zitting. Leer neemt jouw lichaamstemperatuur aan, maar is minder geschikt met katten of honden in huis (nageltjes die blijven steken in het leer, of ze zien de stoel als een mooie nieuwe krabpaal).

Toen mijn kinderen wat kleiner waren hebben we gekozen voor eetkamerstoelen van hout, een heel simpel model, met een extra kussentje er op. Ze knoeiden toen nog zo veel en klommen nog erg onhandig op de stoelen dat we dure mooie luxe eetkamerstoelen nog niet aandurfden. Toen ze wat groter werden, werden de houten modellen vervangen door kunststof stoelen met armleuningen en houten pootjes. Nog steeds makkelijk in onderhoud, maar net wat stoerder!

Als deze eetkamerstoelen aan vervanging toe zijn, dan gaan we voor echt luxe stoffen of leren eetkamerstoelen met armleuning! Want we merken dat we steeds langer borrelen en tafelen met de kinderen en/of familie en vrienden dat het comfort ook belangrijk begint te worden.

Hou je van lang tafelen, dan zijn eetkamerstoelen met een armleuning net wat fijner, meestal zijn deze stoelen ook iets breder. Stof (denk aan velvet, ribstof of een ander gaaf stofje) en leer zitten doorgaans ook fijner wanneer je langer aan tafel zit.

Dus welk materiaal je kiest hangt er een beetje van af of je huisdieren en/of kinderen hebt. Niet dat je dan geen leer of stof mag kiezen, maar er zit gewoon een groter risico aan dat er sneller vlekken of schade aan de stoelen komt.

Welke maat eetkamerstoel

Hoe groter de eettafel hoe meer stoelen je er aan kwijt kan. Toch is er een stelregel die je kan hanteren om te zien hoeveel je er van die leuke nieuwe stoelen om jouw eettafel passen. Elke zitplek heeft 70cm ruimte nodig. Stel jouw stoel is 40cm, hou dan links en rechts 15cm ruimte leeg. Kies je voor een bredere stoel van bijvoorbeeld 60cm breed, hou dan links en rechts 5cm ruimte minimaal over tussen de stoelen.

Onze tafel is 300cm breed en de stoelen zijn 62cm breed (incl armleuning), er passen dan 4 stoelen naast elkaar. Was de eetkamerstoel smaller geweest, dan was 4 stuks nog steeds de beste keuze in aantal om iedereen voldoende ruimte aan tafel te geven. Om een idee te geven van een ronde tafel. Onze tuintafel heeft een doorsnede van 150cm en daar passen voor het mooie 6 eetkamerstoelen omheen. Binnenkort zetten we daar flinke diningchairs aan, en dan staan 5 stuks het mooiste.

Er is dus geen minimale maat voor de stoel zelf, maar wel een richtlijn voor de eetplek per persoon zelf. Het is net welke stoel je zelf prettig vindt zitten. Mijn tip is ook om eetkamerstoelen te testen in een showroom.

Een laatste tip is om altijd onder de stoelpootjes vilten beschermers te plakken of schroeven. Dan blijft de vloer ook mooi en hoor je het schuiven van de stoelen nauwelijks meer.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.