De (handige) voordelen van een vitrinekast en dressoir

Yesss je krijgt een nieuwe woning, of gaat de huidige woonkamer of keuken opknappen. Een tip van mij, zorg voor voldoende opbergruimte, hier heb je niet snel te veel van is mijn ervaring. Zeker als je er met meerdere personen en/of huisdieren woont is extra opbergruimte een must. Erg handig en waar ontzettend veel bergruimte in zit zijn; een dressoir en/of vitrinekast. Deze kasten geven naast flink wat extra opbergruimte ook nog eens warmte en gezelligheid aan een ruimte.

Het verschil tussen een dressoir en een vitrinekast

Een dressoir is een lage wat bredere kast. De meeste mensen plaatsen deze tegen de muur aan, maar heb je een hoge bank dan kan deze er ook achter gezet worden, dan heb je gelijk een leuke plek om een lamp en/of planten neer te zetten. Hieronder een voorbeeld van een dressoir. Deze staat bij Fonq.nl te koop en is echt helemaal in met die ronde hoeken en kleur die zich zo thuis zou voelen in een Japandi interieurstijl.

Wat is handig om op te bergen in een dressoir?

 • Bordspellen
 • Kaarsen/waxinelichtjes
 • Winter- of de zomeraccessoires (mocht je per seizoen andere dingen hebben)
 • Boeken/fotoboeken/Kookboeken
 • PS4/PS5 spellen
 • Speelgoed van de kinderen
 • Schoolspullen van de kinderen
 • Etc

Op een dressoir kan je ook accessoires zetten en er boven een schilderij of spiegel hangen.

En wat is dan een vitrinekast?

Ook wel servieskast of grutterskast genoemd. Dat is doorgaans een kast waarbij de onderkant van de kast dichte deuren heeft en de bovenkant deurtjes met glas. Het leuke hieraan is dat jouw servies of verzamelingen mooi in zicht staan en niet achter een dicht deurtje. Soms is het onderste deel van de kast los van het bovendeel, waardoor deze makkelijk te vervoeren is.

Voordelen van een vitrinekast op een rij:

 • Verzamelingen of een mooi servies kan je een mooi podium geven
 • Alle spullen staan in zicht maar stofvrij
 • Een kale lange muur kan je met een vitrinekast wat meer “breken”
 • Onder in de kast zet je dingen die minder mooi zijn, denk aan bakspullen, bordspellen, tafellakens, etc.

Veel mensen gebruiken een vitrinekast of dressoir vaak ook als extra kast in de keuken. Lekker wat extra bergruimte is altijd welkom.

Bij de aanschaf van een dressoir of vitrinekast is het vooral belangrijk om te weten wat je er in op wilt gaan bergen en hoeveel ruimte je hebt op de plek waar je deze neer wilt gaan zetten. Qua vervoer is een model die uit meerdere delen bestaat wel zo handig. Verder is het vooral, welke vind je mooi en welk model past bij de rest van jullie woonkamer, keuken of werkkamer?

Mijn vitrinekast

Mijn vitrinekast heb ik al zeker 15 jaar, en was ooit offwhite van kleur. Maar met een likje goede verf en geduld heeft hij inmiddels een donkergrijze bijna zwarte buitenkant en taupe kleurige binnenkant. Een dressoir of vitrinekast koop je dus meestal niet voor even, maar kan jaren meegaan!

Onderin bewaren wij de bordspellen en bovenin mijn Wedgwood servies en glasservies. Daarnaast staan ook enkele souvenirs te pronken van onze laatste vakanties. Heerlijk kitsch! Ook staan er enkele flessen sterke drank in deze vitrinekast. Al ben ik nog wel op zoek naar een eigen vitrinekast voor de drankflessen, met name de mooie whiskyflessen die mijn man heeft, en nu nog achter dichte deurtjes staan in de keuken.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.