Waarom hebben ledlampen een IP-waarde?

Wellicht heb je het al ergens gezien of ben je het op een verpakking tegen gekomen van een ledlamp. De term IP-waarde. Wat is IP-waarde nu eigenlijk en waarom is deze in sommige ruimtes heel erg belangrijk? Op deze vragen probeer ik in dit blog een antwoord te geven. Mochten er toch nog vragen zijn, stel ze gerust onder dit blog!

Wat is IP-waarde

IP-waarde staat voor International Protection – waarde. Deze waarde geeft aan in hoeverre een ledlamp beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Denk aan vocht, water, stof en weersinvloeden. Het getal bestaat uit twee cijfers, hoe hoger de waarde hoe meer de ledlamp beschermd is tegen vocht en stof. Een ledlamp wil je in sommige situaties juist meer beschermen dat er geen vocht en/of stof bij kan komen dan in andere situaties. Kan er wel vocht bij komen dan is de kans groot dat er binnen de kortste keren kortsluiting ontstaat en er vervelende situaties ontstaan. Daarom is het volgen van de IP-waarde heel erg belangrijk!

Waarom is het belangrijk om te weten wat de IP-waarde is?

Waarom zou je de IP-waarde willen weten van een ledlamp? Voor de meeste ruimtes in een woning is dat inderdaad minder belangrijk. Wanneer je een ledlamp wilt aanschaffen voor de badkamer of een andere stoffige of vochtige ruimte is het heel erg belangrijk om te weten dat de ledlamp een hoge IP-waarde heeft, zodat er geen kortsluiting kan ontstaan omdat er vocht of water bij de ledlamp kan komen. Een hogere IP-waarde betekend dat de lamp beter “dicht” is gemaakt zodat invloeden van buitenaf minder of geen kans hebben om binnen te dringen.

Ledlampen voor buiten moeten voldoen aan een hogere IP-waarde omdat weersinvloeden zoals regen en mist anders vocht bij de lamp kunnen veroorzaken en dat kan weer kortsluiting geven op jouw elektra-netwerk in- en rondom de woning. Kortsluiting kan veel schade aan andere apparaten geven.

Welke IP-waarde voor welke ruimte

De volgende volgorde is het beste om aan te houden:

IP21= stofdicht (Denk aan gewone ledlampen voor in huis)

IP44= spatwaterdicht (Denk aan ledlampen in de badkamer, onder keukenkastjes of buiten aan een woning onder een afdakje zoals een overkapping, bij de voordeur onder een dakje etc.)

IP65= straalwaterdicht (Denk aan in de tuin, bijvoorbeeld een spot onder een boom. In de buurt van een douchecabine, bij een vijver etc.)

Zoals jullie kunnen lezen komt er best wat kijken bij de aanschaf van een ledlamp. Belangrijk is om eerst te bepalen voor welke ruimte je een ledlamp aan wilt gaan schaffen, dan weet je welke IP- waarde de ledlamp moet hebben. Gelukkig hebben veel webwinkels een filter optie om gelijk de juiste IP-waarde te selecteren en zo de juiste ledlampen te voorschijn te krijgen.

Veel buitenverlichting met een IP-waarde van 65 zijn zo hermetisch gesloten dat je deze alleen kan kopen inclusief armatuur. Het nadeel is dan wel dat wanneer de ledlamp stuk gaat je deze niet kan vervangen en je een gehele nieuwe lamp aan moet schaffen.

Wil je meer weten over IP-waarde, dan is deze site van ledinbouwspotsleds aan te raden.

Heb je nog tips of vragen laat gerust een comment hieronder achter!

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.