Welke soorten tuintafels zijn er en welke heeft onze voorkeur?

In mijn eerdere blog over tuinmeubelen gaf ik al aan dat wij gekozen hebben voor een ronde tuintafel in onze tuin onder de pergola. Inmiddels hebben we ook besloten dat de loungebank onder de veranda ook plaats moet maken voor een tuintafel met stoelen. Niet dat de loungebank ons niet bevalt hoor, maar we laten een glazen schuifwand onder de veranda plaatsen en dan past de loungebank er simpelweg niet meer onder.

Dan volgt er de vraag gaan we voor een tweede ronde tuintafel of toch voor een rechthoekige of vierkanten versie? En van welk materiaal moet deze tuintafel zijn?

Hieronder beschrijf ik de verschillende vormen tuintafels en hun voor- en nadelen. Tevens laat ik als laatste ook nog de verschillende materialen geschikt voor in de tuin langs komen.

Ronde en vierkanten tuintafels

In dit stukje geldt eigenlijk overal waar “ronde tuintafel” staat hetzelfde voor een vierkanten tuintafel!

Wij hebben al reeds een ronde tuintafel en dat bevalt ons zeer goed. Het voordeel van een ronde tuintafel is dat je iedereen goed kan zien, en het daardoor wat knusser kan zijn. Het nadeel is dat met een ronde tuintafel je meer ruimte nodig hebt om er met meer mensen aan te kunnen zitten. Je schuift er ook minder makkelijk een tafel tegenaan om op die manier meer zitplekken te creëren.

Onze ronde tuintafel heeft een diameter van 150cm en er kunnen acht personen aan zitten, wij gebruiken er dan wel een wat simpelere tuinstoel bij om er acht personen mooi omheen te krijgen. Zetten we onze bredere dinging chairs er om heen, dan heb je plaats voor goed zes stoelen.

Nog een voordeel van een ronde tuintafel is dat je er wat makkelijker een bord- of kaartspel aan kan spelen, iedereen kan makkelijk bij het midden van de tafel komen.

Voor een vierkanten tafel gelden bovenstaande punten ook. Al is een vierkanten tuintafel iets lastiger te vinden dan een ronde tuintafel.

Rechthoekige en ovale tuintafels

De meest verkochte vorm van een tuintafel is denk ik wel de rechthoekige. Het is een makkelijke vorm om te produceren of om zelf te maken en qua lengte en breedte kan je veel kanten op.

Voordeel is de prijs, omdat ze makkelijker te maken zijn is de prijs vaak ook wat gunstiger. En omdat de breedte vaak niet zo diep is, past een rechthoekige tafel op veel terrassen of balkons! Ook kan je er makkelijker een extra tafel tegenaan zetten om zo meer zitplekken te creëren.

Het nadeel is dat je minder makkelijk met je “buurman” in gesprek kan, dan zet je toch al snel jouw stoel een stukje naar achter en wat op zij om elkaar ook te zien tijdens het gesprek. je zal sneller in gesprek zijn met jouw “overbuurman of -vrouw”. Is het een lange rechthoekige tuintafel, dan zullen de personen helemaal links en rechts ook minder snel met elkaar in gesprek gaan/kunnen.

Heb je geen plek voor een ronde tuintafel, maar wil je liever geen rechthoekige, dan is de ovale vorm een alternatief. Zo kunnen de personen op de hoeken elkaar ook beter zien en spreken. Ovale tuintafels zijn in opkomst maar nog wel lastig te vinden.

In welk materiaal zijn tuintafels verkrijgbaar?

Een tafel voor binnen is lang niet altijd geschikt als tuintafel. Veel eettafels voor binnen zijn gelakt en van houtsoorten die minder geschikt zijn voor alle weersinvloeden. Vooral vocht is een killer voor veel materiaal. Tuintafels zijn zo gemaakt dat ze wel geschikt zijn voor alle weertypes.

Tuintafels zijn te koop in hout, aluminium, wicker, rotan, staal, polywood, spraystone, natuursteen en kunststof. Voor welk materiaal je kiest is eigenlijk heel erg persoonlijk. Hout heeft wat meer onderhoud nodig dan polywood, wicker of kunststof. Maar hout heeft wel een warmere uitstraling. Aluminium en polywood zijn strakker en geven een modernere uitstraling.

Wil je de tuinset beschermen in de winter, wat altijd een langere levensduur zal geven en een beter kleurbehoud, doe er dan in de winter een beschermhoes overheen.

Onze keuze voor onder de veranda

Wij hebben besloten om ook onder de veranda voor een ronde tuintafel te gaan. Het bevalt ons goed en is net wat gezelliger. Wel zal de diameter iets kleiner zijn dan de andere tafel om er voor te zorgen dat iedereen lekker ruim en comfortabel kan zitten. Om deze tafel komen fijne ruime wickerstoelen ook wel dining chairs genoemd. Het materiaal van de tafel zelf weten we nog niet, waarschijnlijk hout omdat dat wat warmer oogt, en omdat de tuintafel onder de veranda komt te staan met glazen wanden zal het onderhoud ook minimaal hoeven zijn.

Wat is jullie ideale tuinset?

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.