20-20-2 Doe mee!

20-20-2?? Waar staat dit voor? In dit blog ga ik dit uitleggen. Lees zeker verder als je de volgende foto ook herkent aan “speelgoed” van jouw kinderen.

Spelcomputers, laptops, tablets en mobiele telefoons. Dit is tegenwoordig het “speelgoed” van onze kinderen.

Myopie

Myopie (ook wel bijziendheid) is een steeds groter wordend probleem. Myopie is een afwijking van het oog waarbij een bril met min-glazen nodig is om scherp te zien. Het beeld dat je wilt zien, valt voor je netvlies in plaats van erop en daardoor wordt het beeld onscherp. Dit komt doordat de oogbol te lang is gegroeid. Als je veel dichtbij kijkt en te weinig veraf, passen de ogen zich aan, door langer te groeien.

Veel dichtbij kijken is sinds de jaren vijftig sterk toegenomen door veel lezen en sinds de jaren negentig door veel op schermen te kijken (telefoon, tablet, computer- en spelcomputerschermen).

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tijdens hun jeugd weinig buitenspelen een hogere kans hebben om bijziend te worden. Gebrek aan buitenlicht is de belangrijkste oorzaak van bijziendheid bij kinderen en veel dichtbij kijken in de vroege jeugd draagt bij aan het ontstaan van bijziendheid. Het kinderoog past zich aan op het vele dichtbij kijken en vergroeit, van bol naar ovaal, waardoor veraf kijken lastiger wordt. Myopie is deels erfelijk, maar verandert door de huidige leefstijl in een groot probleem. Oogartsen noemen het zelfs een epidemie!

Kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd een kans van 1/3 om ernstig slechtziend of blind te worden. 1 op de 3!

Zicht dat eenmaal verloren is gegaan, kan niet meer worden hersteld. Je moet noodgedwongen afscheid nemen van het leven dat je leidt.

20-20-2 regel!

Het Oogfonds start in februari 2020 een campagne om aandacht te vragen voor dit groeiende probleem. Met een eenvoudige leefregel willen we het Nederlands publiek activeren om het onderdeel te maken van de opvoeding en dit op scholen en binnen gezinnen te implementeren.

Wat is dan 20-20-2?

– na 20 minuten dichtbij kijken
– een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken
– en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen

Meer informatie

Bovenstaande informatie heb ik verkregen via het Oogfonds, wil je hier meer over lezen dan kan ik je hun site van harte aanbevelen om te bezoeken; Oogfonds

Doe mee!! 20-20-2

Neem na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconde pauze en ga 2 uur per dag naar buiten.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.