5 tips waar je het beste op moet letten bij de aankoop van een wasmachine?

Een wasmachine is niet meer weg te denken in deze tijd. Zelfs studentenhuizen zijn voorzien van een wasmachine. Natuurlijk zijn er mensen die er nog voor kiezen om de was met de hand te doen, maar dat is een flinke klus en daar moet je ook echt de tijd voor hebben.

Maar wat nu als de beste wasmachine het begeeft? Eigenlijk wil je er per direct een nieuwe of een werkende voor terug. Om je te behoeden voor een mogelijke miskoop, bekijk de volgende 5 tips!

1. Nieuw of tweedehands

Een tweedehands daar zou je wellicht niet direct aan denken, toch is dit een serieuze mogelijkheid om te bekijken. Zeker als je er niet veel geld gaat aan kan of wilt uitgeven. Doordat mensen samen gaan wonen, is er doorgaans een wasmachine teveel aanwezig in het nieuwe huishouden. De minst fraaie of luxe wordt dan te koop aangeboden. Dit wil niet zeggen dat het een slechte wasmachine is! Ook worden wasmachines vaak aangeboden na het overlijden van iemand wanneer een huis leeggeruimd moet worden. Het nadeel van tweedehands is dat je de mogelijke mankementen niet weet en er geen garantie op zit. Ook moet je doorgaans zelf de machine ophalen, en het zijn best onhandige zware machines.

Daarom kiezen de meeste mensen dan toch voor een nieuwe omdat deze ook bezorgd wordt op de door jou gewenste verdieping in het huis.

2. Een boven- of voorlader

Je ziet ze niet veel, maar een bovenlader is erg prettig voor je rug, je gooit alles er aan de bovenkant in , en haalt alles er ook zo eenvoudig weer uit. Het nadeel van een opening aan de bovenkant is dat je er geen droger meer bovenop zou kunnen zetten. Doorgaans gebruikt een bovenlader meer water, maar het voordeel met zijn breedte van 40cm dat hij wel in smalle hoeken past.

Meestal kiest men voor een voorlader, omdat er een droger of andere spullen opgezet kunnen worden. Ook kan een voorlader onder een aanrechtblad geschoven worden. Een oplossing om niet steeds te moeten bukken is om de wasmachine op “pakhoogte” in een kast te plaatsen. Zorg er dan wel goed voor dat de kast ook sterk genoeg is om de wasmachine te dragen. Voorladers zijn te krijgen in 5-12kg modellen.

3. Samenstelling van het huishouden

De samenstelling van een huishouden bepaald ook welke wasmachine handig is om aan te schaffen. Ben je alleen of met zijn tweetjes dan is een kleine wasmachine ruim voldoende. Heb je een groot gezin of wonen jullie met meerdere mensen in een huis, dan is het handig om een wasmachine aan te schaffen die meer kleding tegelijk kan wassen.

4. Energiezuinig en watergebruik

De duurdere modellen zijn vaak energiezuiniger dan de goedkopere. Moet je veel wassen is dit wel iets om naar te kijken. Want stroomkosten kunnen in deze tijd flink oplopen en dan zou een goedkope wasmachine ineens een hele dure kunnen worden. Ondanks dat water niet heel erg duur is, is het voor het milieu wel fijner om te kijken naar een wasmachine die per wasbeurt niet teveel water gebruikt.

5. Model en draairichting van de deur

Iets waar veel mensen niet direct aan denken is de draairichting van het deurtje. Zeker als er een droger naast staat is het handig dat je de was eenvoudig van de ene opening naar de andere kan hevelen zonder deurtjes eerst dicht te moeten doen. (Bij sommige wasmachines kan de deur omgedraaid worden, maar dat is lang niet bij alle modellen mogelijk. Het design kan ook een rol spelen bij de keuze. Denk bijvoorbeeld als de wasmachine in zicht staat en je wit niet mooi vindt, dan zijn er tegenwoordig ook modellen in het zwart of grijs verkrijgbaar.

Succes met de keuze. Weer op naar een schone was en denk er ook aan dat de was ook schoon wordt op 30 graden! Je kan ook bijvoorbeeld een Bosch wasmachines vergelijken of andere merken zoals Miele, Samsung, Indesit etc.. op diverse online websites.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.