Slimme en handige tuinverlichting

We hebben in de afgelopen 20 jaar best wat tuinen aan moeten leggen. (Dat is namelijk een van de weinige nadelen van een nieuwbouwwoning kopen, je belandt in een zandbak)

Qua vormgeving zijn we altijd wel op hetzelfde uitgekomen. Strakke lijnen, makkelijk in onderhoud (of zo makkelijk mogelijk) en vooral met kunstgras in plaats van echt gras. Wij hebben dus echt geen groene vingers.

Tuinverlichting

Wat steeds wel een uitdaging was om goede tuinverlichting te vinden. De eerste keer lieten we de keuze over aan het hoveniersbedrijf. Eigenlijk hadden we binnen twee jaar alleen maar ellende er mee. Kortsluiting omdat er water in terecht kwam en op een gegeven moment hadden we geen lamp meer die het deed, maar vervangen was een enorme klus dus lieten we maar gaan.

In ons daaropvolgende huis wilden we de tuinverlichting zelf doen. We kochten het duurste van het duurste en zag er best gelikt uit. Aan elkaar koppelen ging via elektra dozen waar een of ander goedje in gegoten moest worden zodat alles echt alles waterdicht zou zijn. Ook deze topverlichting ging na een jaar of 4 stuk. Ongedierte had gewoon in de armaturen de draden opgegeten. En ook dit keer was vervangen geen optie omdat alles weer opgebroken zou moeten worden in de tuin.

In onze huidige tuin hebben we gekozen voor een heel ander systeem. Een plug&shine systeem van Paulmann., Deze Paulmann lampen zijn middels een eenvoudig systeem aan elkaar te koppelen. Ik noem het een soort kerstverlichting koppelsysteem. Is er een lamp stuk, dan vervang je deze zo en hoeft niet gelijk alles open in de tuin. Daarnaast is dit LED-verlichting en zijn de meeste lampen maar 1 of 2 Watt.

Deze set van Paulmann hebben we nu 4 jaar en er is 1 lamp stuk gegaan in de tussentijd en de rest is nog piekfijn in orde. Dit jaar ook nog wat aanpassingen gedaan omdat sommige planten harder groeiden dan verwacht en daardoor de verlichting niet meer te zien was. Boven deze planten hangt nu een “bollensnoer” en de “oude” verlichting is naar de plantenbak er naast verhuisd waar we nog wat tuinverlichting miste.

Schemerschakelaar

Nog een aanvullende tip, sluit alle buitenverlichting aan op een schemerschakelaar! Dan gaat alle verlichting aan als het wat donkerder wordt en uit wanneer het licht gaat worden. Zo hoef je niet steeds zelf een tijdsschakelaar te verzetten.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.