De beste verhuistips; tips voor het inpakken!

Wanneer je je laat verhuizen heb je meestal nog de keuze of je alles zelf in gaat pakken en demonteren of dat je dat ook door het verhuisbedrijf laat doen. Ga je zelf met de hulp van familie en vrienden verhuizen dan pak je zelf natuurlijk al jouw spullen in.

In dit blog geef ik wat tips om de spullen zo goed mogelijk in te pakken om het risico op breuk of beschadiging tijdens de verhuizing te minimaliseren.

Twee belangrijke tips voordat je alles in gaat pakken zijn:

 • Koop goede verhuisdozen! (Die van de Praxis zijn erg slap is mijn ervaring, erg zonde wanneer de onderkant van de doos er onder uit klapt/scheurt)
 • Neem de tijd om alles in te pakken, want het is ook een goed moment om spullen weg te gooien, weg te geven en te verkopen. (Scheelt weer wat je niet mee hoeft te verhuizen)

Servies en glaswerk inpakken

Het meeste risico op breuk tijdens verhuizen is toch wel bij het servies en het glaswerk. Hoe pak je deze spullen in?

 1. Pak borden per stuk in in zijdepapier (bij de meeste bouwmarkten te koop, of je vraagt een stapeltje bij een xenos of action, die hebben dit ook wel liggen)
 2. Zet borden niet plat op elkaar in een doos, maar zet ze tegen elkaar aan op hun kant. (opgestapeld heeft het onderste bord veel gewicht op zich en door trilling kan deze dan makkelijk breken)
 3. Glaswerk ook per stuk inpakken in zijdepapier en zorg er voor dat ze netjes tegen elkaar aan en op elkaar in een doos zitten. Tussen elke laag kan je ook een paar theedoeken leggen als bescherming.
 4. Voor grote schalen, theepotten van keramiek kun je het beste noppenfolie (ook wel bubbeltjes plastic) gebruiken. Dit zorgt voor een goede bescherming en stootlaag om het kwetsbare item heen.

Boeken inpakken

Boeken zijn op zich makkelijk om in te pakken, de meest gemaakt fout zit meer in het te zwaar inpakken van de verhuisdoos. Om de ruggen van vrienden te sparen is het verstandig om de boekendozen niet tot de rand te vullen met boeken. Soms zijn er boekenverhuisdozen te koop, die zijn kleiner en compacter waardoor je de doos niet te vol stopt. Heb je deze niet, zet dan boeken rechtop in de doos en bedek alleen de bodem, ga er niet nog een laag op stapelen. De lucht/ruimte boven de boeken kan je opvullen met kussentjes of licht materiaal zoals kleding. Want lucht in dozen is ook niet fijn omdat een doos dan in zou kunnen zakken (indien het een wat oudere verhuisdoos is, of van slechtere kwaliteit)

Grote spullen inpakken

Ooit zei een verhuizer tegen mij dat ik zoveel mogelijk in dozen moest zien te krijgen, ook al zit er maar 1 ding (die onhandig is van formaat) in een doos. Dozen zijn namelijk makkelijker te stapelen dan spullen met vreemde vormen.

Maar stoelen, banken, tafels etc passen natuurlijk niet in een doos. Hoe pak je deze in om ze toch tijdens het transport te beschermen. Voor tv’s zou ik ook de noppenfolie adviseren, voor tafels en banken zijn verhuisdekens goed, maar ook folie (wrapfolie) kan je het beste om de meubels heen wikkelen. Hoe meer alles ingepakt zit, hoe kleiner de kans dat er schade aan producten ontstaan of aan je nieuwe woning (denk aan scherp randje van een kast langs de nieuw gestucte wand of dat losse onderdeeltje van de kast die vol met de punt in jouw nieuwe gietvloer valt.)

Heel veel succes met de verhuizing! Heb je nog een goede inpaktip, laat het achter in de comments!

Auteur Sandra

7 thoughts on “De beste verhuistips; tips voor het inpakken!

 1. Mijn man en ik verhuizen volgende maand, dus we moeten nog verpakkingsmateriaal bestellen. Bedankt voor de tips voor breekbare spullen inpakken, hopelijk zal alles goed gaan. Ik zal ook nog voor grote dozen rond moeten kijken.

 2. Grote spullen verhuizen vind ik ook een uitdaging. Ik ben altijd bang dat deze beschadigen. De laatste keer dat ik ging verhuizen heb ik deze dan ook goed ingepakt met dekens. Dit heeft goed geholpen.

 3. Inderdaad belangrijk om zo veel mogelijk verhuisdozen bij elkaar te krijgen. Op deze manier kon ik ook zware spullen gemakkelijk inpakken. Ook behoud je zo het overzicht een stuk beter!

 4. Inderdaad een goed idee om boeken samen met kleding in te pakken tijdens een verhuizing. Vooral zware boeken kunnen snel beschadigd raken wanneer dozen gestapeld worden. Daarnaast bespaar je hiermee ook op verpakkingsmateriaal zoals folie die normaal gesproken gebruikt wordt als bescherming.

 5. Hey Sandra,

  Handige tips. Er is niks vervelender dan spullen die kapot gaan tijdens een verhuizing! Ik ga zeker zijdepapier aanschaffen. Alhoewel, dan is er wel een goede reden om het nieuw te kopen 😉

  Groetjes, Carla

 6. Ik vond het tijdens mijn vorige verhuizing ook een uitdaging om mijn boeken in te pakken. Omdat ze veel wegen waren ze eigenlijk te zwaar voor normale verhuisdozen. Gelukkig kreeg ik de tip om ze in mijn koffer te pakken met extra vulmateriaal. Zo hoef je niet zwaar te tillen en je koffer kan natuurlijk ook wat extra kilo’s hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.