Keramische tuintegels zijn de tip voor 2021!

Keramische tuintegels, je ziet ze steeds meer in het huidige tuinbeeld. In dit blog laat ik zien waarom deze tuintegel zo aan populariteit wint en ook waarom de meerprijs het waard is.

Wat is een keramische tuintegel

Een keramische tuintegel is gemaakt van klei welke op zeer hoge temperatuur gebakken is. Een keramische tuintegel is dikker dan een keramische binnen tegel. Voor buiten is hij minimaal 2cm dik, ook zie je vaak een dikte van 3cm massief keramiek. Of een 2cm dikke keramische tegel geplakt op een 2cm beton laag om een nog stevigere tuintegel te krijgen en deze kan op meer soorten ondergronden gelegd worden.

Een keramische buitentegel kan binnen gelegd worden, maar een keramische binnen tegel kan niet buiten verwerkt worden, omdat deze niet bestand is tegen vorst en andere weersinvloeden.

Voordelen keramische tuintegels

Hieronder een opsomming van de voordelen van een massieve keramische tuintegel:

  • Stukken lichter dan een betonnen tegel.
  • Krasvast, dus tuinmeubilair kan minder schade aanbrengen. (Denk aan stoelpootjes die krassen geven bij betontegels of op natuursteen)
  • Kleurvast, donkergrijs blijft donkergrijs, niet zoals bij beton dat antraciet na twee jaar licht grijs is.
  • Makkelijk in onderhoud! Een bezem en een sopje is meestal voldoende om eventuele groene aanslag te verwijderen. Maar een hogedrukspuit geeft ook geen problemen.
  • Neemt nauwelijks water op, daarom ook weinig risico van breuk tijdens vorstperiodes.
  • Weersbestendig.
  • Voegen/naadjes kun je gewoon voegen zodat onkruid ook tot het verleden behoort!

Nadelen keramische tuintegels

Zijn er ook nadelen aan keramische tegels?

Om eerlijk te zijn kan ik er maar 2 bedenken:

  • Aanschafprijs, deze tuintegels zijn gewoon wel wat duurder dan betontegels. Maar de levensduur en de kwaliteit is wel stukken hoger en langer.
  • Bij de 2cm dikke keramische tegel is het belangrijk dat ze goed in de tuin verwerkt worden. Een goede stratenmaker kan dat zeker, en voor de ondergrond is meestal meer dan alleen ophoogzand nodig wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Wij hebben inmiddels een stukje in de tuin vervangen voor keramische tegels. Zie de foto hieronder. Dit zijn tegels van Excluton, type Keratwice Moonstone grey en de Lotus. De Lotus is een betontegel met print. Ik vind hem supergaaf, en tot nu blijft de print nog heel erg mooi. Maar ik zou toch niet aanraden om twee soorten met elkaar te combineren.

De Lotus is een iets smallere en andere tegel dan de KeraTwice waardoor ze niet strak tegen elkaar kunnen liggen. Ik vind de dikkere voeg geen probleem, maar ik zou adviseren om mocht je ook een “band” of vlak op jouw terras willen hebben, om twee dan kleuren KeraTwice te kiezen!

Waar te koop

Er zijn diverse merken die keramische tuintegels verkopen denk aan Excluton, MBI, Red Sun etc., daarom zou ik adviseren om naar een bedrijf te gaan die meerdere merken verkopen, zo kan je goed vergelijken wat de verschillen zijn tussen de merken. Ook is een showtuin wel handig om te gaan bekijken.

Ik heb zelf, door een eerdere samenwerking, goede ervaringen met slimbestraten.nl, Dit bedrijf heeft showtuinen in Culemborg en Ede en verkoopt meerdere merken die keramische tuintegels leveren, maar je kan er ook terecht voor betonnen tuintegels en klinkers. Nog een voordeel van slimbestraten is dat ze gewoon qua prijzen zeer scherp zijn dat zie je ook op hun website terug.

Mochten jullie nog vragen hebben over keramische tuintegels, laat ze hieronder weten!

Auteur Sandra

One thought on “Keramische tuintegels zijn de tip voor 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.