Een composieten schutting, de voor- en nadelen

Houten materialen in de tuin worden steeds vaker vervangen voor houtcomposiet, ook wel WPC of HKC genoemd. Ook bij nieuwbouw wordt nu vaak voor composiete materialen gekozen. Waarom? Vanwege de fantastische kwaliteit, de oneindige designmogelijkheden en de duurzaamheid. En zeker niet onbelangrijk: composiet vraagt bijna geen onderhoud.

Gaat u uw tuin eens flink onderhanden nemen dan is composiet als alternatief voor hout zeker iets om mee te nemen in alle materiaalkeuzes! Hieronder een opsomming van de voor- en de nadelen:

Voordelen van een schutting van composiet

  1. De looks: composiet is zo ver ontwikkeld dat je tegenwoordig haast niet ziet dat het geen echt hout is. Dus dat is een flink pluspunt als je de looks van hout graag wilt maar niet de lasten van hout.
  2. Composiet is duurzaam en onderhoudsarm: Qua onderhoud heb je er weinig omkijken naar. Een sopje in het voorjaar is voldoende om hem als nieuw te laten lijken. Verder is het duurzamer dan hout. Er hoeft geen bos voor gekapt te worden.
  3. Antislip: WIl je composiet planken leggen als vlonder, dat is ideaal wat ze hebben een super antisliplaagje!

Nadelen van composiet

  1. De prijs: Composiet is gewoon wat duurder dan hardhout, al zal het prijsverschil in deze markt op zich nog wel meevallen.
  2. Uiteindelijk kan composiet ook gaan rotten/vergaan (denk na 15-25 jaar)

Een aanrader: composiet van WoodComposiet

Impressies van composiet

Nog een onderhoudstip

Als je composieten schuttingen, vlonderplanken of gevelbekleding heeft die nodig schoongemaakt moeten worden, dan is het allerbeste advies om gewoon een sopje met groene zeep te maken, flink te borstelen met een harde borstel en flink naspoelen met een tuinslang. Met een hogedrukspuit kun je ook schoonmaken, maar let op dat de druk niet te hoog is (maximaal 80 bar), anders spuit je het materiaal stuk. Echt schoon wordt het trouwens niet met zo’n hogedrukspuit. Lukt dat niet, dan is er een verdergaande manier: met een speciale cleaner voor composiet kunnen de meeste vlekken weggewerkt worden. Let wel: als bijvoorbeeld vetvlekken diep in het composiet getrokken zijn, zal het heel erg moeilijk zijn om die vlekken te verwijderen.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.