Inpakken, opruimen en opslaan; Verhuizen doe je zo

Verhuizen, altijd een flinke klus! Wanneer je je laat verhuizen heb je meestal nog de keuze of je alles zelf gaat inpakken en demonteren of dat je dat door het verhuisbedrijf laat doen. Ga je zelf verhuizen dan pak je zelf natuurlijk al jouw spullen in.

Hoe kan je dit inpakken het beste doen?

Twee belangrijke tips voordat je alles in gaat pakken zijn:

  • Koop goede verhuisdozen! (Die van de Praxis zijn erg slap is mijn ervaring, erg zonde wanneer de onderkant van de doos er onder uit klapt/scheurt)
  • Neem de tijd om alles in te pakken, want het is ook een goed moment om spullen weg te gooien, weg te geven en te verkopen. (Scheelt weer wat je niet mee hoeft te verhuizen)
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20201130_122407-1-700x440.jpg

Servies en glaswerk inpakken

Het meeste risico op breuk tijdens verhuizen is toch wel bij het servies en het glaswerk. Hoe pak je deze spullen in?

  1. Pak borden per stuk in in zijdepapier (bij de meeste bouwmarkten te koop, of je vraagt een stapeltje bij een xenos of action, die hebben dit ook wel liggen)
  2. Zet borden niet plat op elkaar in een doos, maar zet ze tegen elkaar aan op hun kant. (opgestapeld heeft het onderste bord veel gewicht op zich en door trilling kan deze makkelijk breken) Op deze manier zal de verhuisdoos ook niet te zwaar worden.
  3. Glaswerk ook per stuk inpakken in zijdepapier en zorg er voor dat ze netjes tegen elkaar aan en op elkaar in een doos zitten. Tussen elke laag kan je ook een paar theedoeken leggen als bescherming.
  4. Voor grote schalen of je meest luxe servies kan je het beste noppenfolie (ook wel bubbeltjes plastic) gebruiken. Dit zorgt voor een goede bescherming om het kwetsbare item heen. Ook meubels met scherpe hoeken kan je deels inpakken met noppenfolie, dan beschadig je met de punt van een tafel ook niet per ongeluk je muur of houtwerk tijdens het verhuizen. Ook de tv’s pakken wij altijd in noppenfolie in.


Boeken inpakken

Boeken zijn op zich makkelijk om in te pakken, de meest gemaakt fout zit meer in het te zwaar inpakken van de verhuisdoos. Om de ruggen van vrienden te sparen is het verstandig om de boekendozen niet tot de rand te vullen met boeken. Soms zijn er boekenverhuisdozen te koop, die zijn kleiner en compacter waardoor je de doos niet te vol stopt. Heb je deze niet, zet dan boeken rechtop in de doos en bedek alleen de bodem, ga er niet nog een laag op stapelen. De lucht/ruimte boven de boeken kan je opvullen met kussentjes of licht materiaal zoals kleding. Want lucht in dozen is ook niet fijn omdat een doos dan in zou kunnen zakken (indien het een wat oudere verhuisdoos is, of van slechtere kwaliteit)

Grote spullen inpakken

Ooit vertelde een verhuizer tegen mij dat ik zoveel mogelijk in dozen moest zien te krijgen, ook al zit er maar 1 ding (die onhandig is van formaat) in een doos. Dozen zijn namelijk makkelijker te stapelen dan spullen met vreemde vormen.

Maar stoelen, banken, tafels etc passen natuurlijk niet in een doos. Hoe pak je deze in om ze toch tijdens het transport te beschermen. Voor tv’s zou ik dus ook de noppenfolie adviseren, voor tafels en banken zijn verhuisdekens goed, maar ook folie (wrapfolie) kan je het beste om de meubels heen wikkelen. Hoe meer alles ingepakt zit, hoe kleiner de kans dat er schade aan producten ontstaan of aan je nieuwe woning (denk aan scherp randje van een kast langs de nieuw gestucte wand of dat losse onderdeeltje van de kast die vol met de punt in jouw nieuwe gietvloer valt.)

Heel veel succes met de verhuizing! Heb je nog een goede inpaktip, laat het achter in de comments!

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.