Tips voor een goede nachtrust!

Sinds de geboorte van onze jongste zoon slaap ik behoorlijk slecht. Ik omschrijf het meer ook als “slapen op een waakstand”. Met minder dan 8 uur “slaap” merk ik ook dat ik gewoon minder energie en vooral soms ook minder gezellig ben.

Ik ben op zoek gegaan naar de beste slaaptips!

Hoe kom je in een diepe slaap terecht?

Om uitgerust wakker te worden moet je ontspannen slapen. Zo lukt het ons lichaam om in een diepe slaap terecht te komen en volledig uit te rusten. Ons lichaam heeft hiervoor een aantal dingen nodig. Zo moet ons hoofd rustig zijn, zodat we niet meer alert zijn en ons lijf wakker houden. Ons lichaam moet zich kunnen afkoelen en comfortabel liggen dat het ontspannen kan liggen.

Goed slapen met deze tips

Uitgerust en fris wakker worden, dat willen we allemaal. Veel mensen krijgen te maken met slaapproblemen, waardoor dat lekkere slapen ineens niet meer wil. Maar hoe zorg je ervoor dat je wel weer fijn slaapt? De volgende tips zorgen waarschijnlijk weer voor een goede nachtrust:

  1. Vermijd schermen (telefoon, tv, computer etc) 2 uur voor bedtijd
  2. Bouw de dag af, maak een vast naar bed gaan ritueel
  3. Vermijd cafeïne in de avonduren en zorg voor ontspanning
  4. Neem een warm bad of een warme douche
  5. Slaap op een goed matras
  6. Zorg voor een koele en frisse slaapkamer

Vermijd schermen 2 uur voor het slapen

Klinkt heel logisch, je hersenen blijven actief zolang je nog bezig bent met jouw telefoon of dat je een spannende serie kijkt op tv. Het is denk ik de lastigste van het rijtje, maar 2 uur voordat je gaat slapen stoppen met het gebruik en het kijken naar schermen geeft al zoveel meer rust om in slaap te komen. Vooral het blauwe licht wat van telefoons en tablets af komt verstoort het dag- en nachtritme, moet je echt nog wat doen, zet het scherm dan op een andere lichtmodus.

Bouw de dag af en heb een vast ritueel

Zodra we wakker worden en op staan zijn we druk in de weer. We moeten naar het werk, vinken onze takenlijst af, gaan weer naar huis en hier gaat de drukte nog even verder. Ons lichaam heeft tijd nodig om in de relaxmodus te komen en de drukte achter zich te laten. Sluit de dag af met een avondwandeling, drink een lekker kop warme thee (zonder theïne) en schrijf de dag van je af. Als je lichaam weet wat er gaat komen dan kan het makkelijker ontspannen. Zorg ervoor dat je daarom op vaste tijden naar bed gaat en op vaste tijden opstaat. Creëer daarnaast een avondroutine die goed voor jou werkt. Door vast te houden aan dit routine weet jouw lichaam dat het tijd wordt om naar bed te gaan en zal je sneller in slaap vallen.

Geen cafeïne en zorg voor rust

Cafeïne maakt ons alert en houdt ons wakker. Precies wat we dus niet nodig hebben om lekker te gaan slapen. Drink daarom geen koffie of thee met cafeïne meer in de avond en bij voorkeur vanaf 14.00 niet meer. Zo krijgt jouw lichaam de kans om alle cafeïne op tijd af te breken. EN zorg voor rust in de avond, ga liever geen spannende film kijken of mailtje lezen waar je in je hoofd nog uren over na kan denken.

Warm bad of douche

Een warm bad of een warme douche geeft het lichaam extra rust. Het geeft ontspanning en ook nog bij gebruik met de juiste douche-schuim geurtjes die voor ontspanning zorgen rol jij zo half-slapend je bed zo in. Poets je tanden voor het douchen of badderen en dat alle nacht kleding klaar ligt, zo hoef je weinig handelingen meer te doen na de warme douche.

Koop een goed matras

Het klinkt zo makkelijk, maar een goed matras is echt nog best een speurtocht, lig je niet op een voor jou fijn matras dan slaap je ook niet goed. Belangrijk is om er achter te komen waar je lekker op slaapt. Een hard matras of juist een zachtere versie. Dit is heel erg persoonlijk en neem voor deze aankoop ook goed de tijd. Een tip is om een matras uit te proberen als je net wakker bent. Na een dag winkelen ligt namelijk elk matras lekker! Een tip zijn goede Zwitserse matrassen

Koele en frisse slaapkamer

Een warme slaapkamer zorgt voor een slechte nachtrust, een koele en frisse kamer zorgt er voor dat je lichaam ook zich goed af kan koelen in de nacht. Frisse lucht is altijd goed in een slaapkamer. Slaapkamerraam op een kiertje en de verwarming uit! Zomers is dan een hor wel aan te raden mocht je niet verrast willen worden met een familie muggen, want dan slaap je alsnog niet goed.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.