Zonnepanelen, waarom hebben wij ze wel liggen?

Wanneer je rond kijkt in jouw straat of wijk zullen er steeds meer daken voorzien zijn van zonnepanelen. Is het een hype of heb je er echt wat aan? In dit blog vertel ik je waarom wij ze wel op ons dak hebben liggen.

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die het licht rechtstreeks kunnen omzetten in elektriciteit. Door het vermogen van meerdere zonnepanelen samen te voegen, kan een deel van de elektriciteitsbehoeften van een gezin gedekt worden met de productie van groene energie. Dat is natuurlijk in deze tijd om te verduurzamen echt een mooie optie om zonnepanelen toe te voegen aan jouw woning.

Voordelen:

  • Leveren energie/elektriciteit op
  • Teveel opgewerkte energie kan je nog terug leveren aan het energienet en daar ontvang je een vergoeding voor
  • Groene energie
  • Handig als je een 0-op de meter woning wilt realiseren

Nadelen:

  • Ze zijn niet heel fraai om te zien
  • Aanschaf is best prijzig, ook al kan je de BTW terug vorderen. Ongeveer €300 per paneel ben je momenteel wel kwijt. En omgerekend verdien je dat in ongeveer 7 jaar terug.
  • Levensduur is niet oneindig, ongeveer 20-25 jaar
  • Teveel opgewekte energie krijg je op den duur geen vergoeding meer voor
  • Zonnepanelen wekken alleen energie op, op zonnige dagen. In de winter leveren ze doorgaans weinig op. NIet dekkend voor jouw energie behoefte op dat moment, daar zal je een alternatief voor moeten vinden. Helaas bestaan er nog geen goede accu’s op teveel opgewekte energie in op te slaan.
  • Je hebt wel een dak nodig die op de juiste zonligging staat.

Waarom hebben wij dan toch gekozen voor zonnepanelen

Wij hebben twee series zonnepanelen op ons dak liggen, uiteraard de beste zonnepanelen van dat moment. Een serie van 12 op ons schuine dak vol gericht op het zuidoosten. En een paar jaar later nog een serie op ons andere dak en op ons garage dak. In totaal liggen er nu 23 zonnepanelen op ons dak. Waarvan de eerste 12 het meeste opleveren omdat ze de beste positie hebben. Ondanks dat de andere zonnepanelen meer Wattpiek opbrengen per stuk bij volle zonnige dagen. De laatste serie ligt ook wat minder gunstig en meer in de schaduw. Daarom ligt de laatste serie in geschakeld met een ringomvormer, maar hebben ze alleen hun eigen omvormer De eerste 12 hebben geen last van schaduw en die liggen in een ring, dat scheelde weer in de aanschafkosten.

Onze panelen zouden bij volle opbrengst per jaar zo’n 7200 Kwh opleveren. (12x295Wp en 11x375Wp). Dat dekt nog niet al ons stroomverbruik, die is door de warmtepomp ruim 9000 Kwh. Door de warmtepomp verbruiken we nauwelijks gas (hybride-systeem, maar 300m3 per jaar), waardoor we de kosten aardig kunnen drukken.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.