Krapte op de woningmarkt?

Hebben jullie mijn vorige blog gelezen over het op kamers gaan van studerende kinderen? Zo nee, hier kun je hem nog even teruglezen. Naar aanleiding van dit blog kreeg ik vaak de reactie dat er gewoon te weinig woningen voor studenten en starters op de markt zijn, en als ze er al zijn, ze onbetaalbaar zijn. De krapte op de woningmarkt houdt ons wel bezig. Zeker hoe het later moet gaan met onze kinderen? Redden ze zichzelf tegen die tijd of blijven ze tot hun 35e thuis wonen?

Toevallig hoorde ik laatst op Radio West een item over het transformeren van bedrijfspanden naar woningen om zo de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Daar heb ik inderdaad wel eerder iets over gehoord, maar is dat de oplossing?

Van kantoorpand naar mooie appartementen!

Door een beetje te speuren kwam ik er achter dat er in Zoetermeer (mijn woonplaats) de afgelopen jaren ook steeds meer leegstaande kantoorpanden omgebouwd worden tot mooie appartementen. Eigenlijk slim ook, want deze panden staan soms al jaren leeg en dat is zonde van de vaak mooie ruimtes en de meestal erg mooie locaties vlakbij uitvalswegen en ov-netwerk. Momenteel wordt zelfs een deel van het oude gemeentehuis van Zoetermeer omgetoverd tot een luxe appartementencomplex. Helaas zijn deze niet bepaald bedoeld voor studenten of starters …….. ik meen dat de goedkoopste woning voor iets minder dan €500.000 verkocht zou moeten worden.

Transformatie kantoorpand in Leiden en Amsterdam

Ook andere steden zie je deze ontwikkeling volgen van het transformeren van kantoorpanden naar woningen. Een geslaagde kantoortransformatie die ik in Leiden ben tegen gekomen is deze: kantoortransformatie naar short stay expat studio’s (Voor bijvoorbeeld studenten die het laatste jaar van hun studie al op zichzelf willen gaan wonen). Deze woningen zijn te huur voor een periode van 6 of 12 maanden. Dat is in ieder geval al een goede start om te kijken of je op jezelf kan gaan wonen, of wanneer je stage gaat lopen in een stad ver van huis. Het nadeel is dat je dit type woning maar voor een korte periode kan huren.

Mijn speurtocht online leverde ook nog een ander project in Amsterdam op die wel de optie tot langer huren heeft! Als ik de foto’s bekijk zou ik daar prima kunnen vertoeven als student zijnde. En het ziet er ook nog eens veel beter en netter uit dan de gemiddelde uitgewoonde studentenhuizen in Leiden, Delft of Amsterdam!

Wat kunnen wij doen aan deze krapte op de woningmarkt?

Het lijkt misschien alsof wij als burger niet veel hieraan kunnen doen. Toch wel! Wij kunnen als inwoner van een stad zelf ook bij de gemeente aangeven dat bepaalde kantoorpanden die al lang leeg staan omgebouwd kunnen worden voor starterswoningen of studentenkamers! Mail de gemeente met dit voorstel of stuur een brief. Hoe meer de gemeente hierop gewezen wordt hoe hoger dit punt op de agenda komt te staan. Dit zorgt er tevens voor dat bepaalde gedeeltes van de stad weer meer gaan leven omdat er weer bewoners/mensen komen en de veiligheid zal er onder andere ook op vooruit gaan (denk bij leegstaande panden aan krakers en verslaafden die hier illegaal in gaan wonen, wat regelmatig voor overlast kan zorgen).

Ook u kan een eigen leegstaand kantoorpand verbouwen tot leuke woningen. Heeft u zelf een kantoorpand of grote locatie die geschikt kan zijn om te verbouwen tot leuke woningen? Dan zou ik zeker contact opnemen met Marcel van Hooijdonk om de mogelijkheden te bespreken!

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.