Kroonluchters toen en nu als tafellamp

Kroonluchters kennen we al uit de geschiedenis, zijn ontstaan in de middeleeuwen, in grote kastelen hingen deze in een imposante hal, of in een gigantische eetzaal. Ook in de huidige tijden komen we nog vaak kroonluchters tegen, niet altijd meer in het model zoals vroeger.

Traditionele kroonluchters

De traditionele kroonluchters kan je omschrijven als een veelarmige hangende lamp met een decoratieve functie die met een ketting aan het plafond is bevestigd. De echt grotere versies waarin loodhoudende glassoorten zijn verwerkt kunnen meestal alleen aan een verstevigd plafond hangen. Kristal zie je ook veel terug in de traditionele kroonluchter.

De eerste kroonluchters waren niet zo imposant, dat waren gewoon twee latten/balkjes in een kruis welke aan een plafond hing en waar kaarsen op gezet werden.

Moderne kroonluchters

Momenteel zie je de kroonluchter in een andere vorm veelvuldig in woningen terug. Veel mensen zullen niet direct de link leggen, maar toch stamt deze lampenserie af van de traditionele kroonluchter. De moderne versie bestaat meestal uit een grotere plafondplaat met daaraan diverse maten glazen lampen. Past zeker erg mooi in het interieur beeld welke we nu veel zien.

Kroonluchters zijn eigenlijk tijdloos zou je kunnen stellen. Een plafondlamp met meerdere armen of verlichtingsbollen. Het past in een strak interieur, maar ook voor in een romantische inrichting zijn er vele soorten te vinden. Wil je een kleurrijke kroonluchter? Dan kan je ook zeker iets vinden, hoe vind je deze?

Online kan je veel ideetjes op doen om een mooie kroonluchter te vinden. Meestal is het maatwerk en zou ik naar een vakman gaan om jouw wensen te bespreken, het is echt een meubelstuk in jouw woning. En tegenwoordig zijn er ook hele mooie LED-lampen te koop die mooi staan in elke kroonluchter, dus je zit niet vast aan de welbekende gloeilamp. Vergeet ook een goede dimmer niet, met meerder lampen vraagt dat soms ook een zwaardere dimmer.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.