Regenwater opvangen in een regenton; happy planten en bloemen!

Toen wij ons eerste huis kochten, een nieuwbouwhuis in een Vinex wijk, kregen wij daar een gigantische regenton bij cadeau. Wij waren nog erg jong, hadden geen groene vingers en de regenton nam wel heel veel ruimte in in onze nieuwe tuin. Dus die regenton heeft bij ons geen lang leven gehad. Gelukkig is die regenton bij een kennis op een moestuin beland waar hij na ruim 19 jaar volgens mij nog dienst doet.

Vorig jaar kregen wij een eindafrekening 2022 van de Dunea ….. we hadden ruim 50m3 meer water gebruikt dan het jaar daarvoor en wat we in 2023 verbruikt hebben. Een van de redenen die we konden bedenken was de nieuw gekochte jacuzzi. Maar daar gaat nog geen 1m3 in en die hadden we 2x geleegd/gevuld in het seizoen. En de andere boosdoener was de druppelinstallatie die we tussen alle bomen en planten hebben liggen. 2022 was ook een erg warme zomer en we vergaten regelmatig het druppelsysteem uit te zetten. 2023 was een vrij natte zomer, en hebben we het druppelsysteem ook niet of nauwelijks aangehad.

Watergebruik in de tuin reduceren

Dus voor een volgende warme zomer moeten we wat aanpassingen gaan doen, want 50m3 schoon drinkwater zo de grond in laten gaan is natuurlijk ontzettend zonde en totaal niet milieuvriendelijk.

Regenton

Stap 1 is de aanschaf van een regenton! Wij hebben geen verstand van regentonnen, maar Capi Europe gelukkig wel. Zij boden aan om een regenton op te sturen zodat ik kon ervaren hoe fijn een regenton is.

Een bijkomend voordeel van deze regenton van Capi Europe is dat deze perfect bij al onze bloempotten in de tuin passen! Alles in een zwarte kleur met ribstructuur. Hier word ik gewoon heel blij van.

De installatie lijkt lastiger dan het is, zeker als je een regenpijp hebt van 80mm doorsnede, dan is de klus zo gepiept. Wij hebben zinken regenpijpen, dat lijkt iets lastiger, maar met een ijzerzaagje heb je zo het tussenstukje er uit. (Om recht te zagen is het raadzaam om schilders tape te plakken op de plekken die je door wilt zagen.) Het tussenstuk wat Capi er bij levert heeft intern een bladvanger en je kan deze in een winter of zomerstand zetten. (In de winter hoef je in principe geen water op te vangen en zo bevriest een volle ton niet)

Leuk detail is het bloembakje bovenop de regenton! Hier zitten kleine gaatjes in, zodat ook vanuit daar regen de ton in kan komen (en het bakje zelf niet in no time vol staat met water).

Ik moet zeggen na een fikse regenbui van de week was de 130 liter zo gevuld, dus wie weet zetten er ergens nog een 2e regenton bij.

Onderaan de regenton zit een kraantje waar een gieter onder gezet kan worden. Het geheel lijkt wat wankel op het plaatje, maar zeker gevuld is het ding echt loeizwaar en valt echt niet zomaar om. Een stevig geheel is het.

Op Instagram kreeg ik de vraag waar wij dit water voor gebruiken. De bedoeling is dat we dit vooral voor de losse potten en bakken met planten gebruiken om water te geven. En de enkele boom die geen druppelsysteem heeft.

Wil je deze regenton ook aanschaffen, via onderstaande link kom je gelijk bij deze regenton uit, en kan je ook kiezen voor grotere modellen:

Waterpomp

Stap 2 is om een waterpomp in de sloot te leggen waar ook ons regenwater in terecht komt via de regenpijpen. (Wij konden een gescheiden rioolsysteem aan laten leggen destijds, waardoor regenwater niet op het riool geloosd wordt). Deze waterpomp sluiten we dan aan op het druppelsysteem. Dit moeten we nog gaan doen dus tips voor een goede pomp horen we graag!

In de tussentijd hebben we ook timer gekocht van Gardena om het druppelsysteem maar een bepaalde periode te laten druppelen. Zo kunnen we het ook niet vergeten uit te zetten. tevens kan je deze ook instellen om elke dag een x periode aan te gaan. Ideaal voor als je op vakantie bent.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.