Schakelmateriaal steeds belangrijker in het interieur.

Hebben jullie wel eens nagedacht over de kleur of vorm van de lichtknoppen en de stopcontacten in jullie huis? Ik eigenlijk tot een paar jaar geleden echt nog nooit! Het was wit, of eigenlijk als ik nu terug denk roomwit van kleur. En dat was in vrijwel alle woningen hetzelfde.

Inmiddels is dat bij veel mensen heel anders het geval. Er wordt bij de inrichting van een woning ook goed nagedacht over de vorm en de kleur van al het schakelmateriaal (dus de lichtknoppen en de stopcontacten). Op Instagram kom ik ook vele DIY tips tegen om de witte (meestal standaard) lichtknoppen en stopcontacten met spuitbussen over te spuiten in het zwart. Persoonlijk zou ik dat echt afraden want de meeste spuitlakken zijn niet bestand tegen het krassen van nagels en huidvet, waardoor het schakelmateriaal er op den duur niet meer uit ziet.

Maar ik geef toe als je er op gaat letten, kan het echt wel een verschil maken of je de standaard witte versie neemt of zwarte strakkere modellen (laat) plaatsen. Zeker in combinatie met de hippe taatsdeuren staat een strak lichtknopje in mat zwart wel erg fraai. Hieronder een dubbel mat zwart stopcontact in een keuken.

De meeste voorkomende kleuren zijn wit (ral 9010), wit (ral 9001), mat zwart, glans zwart en zilver grijs. Naast de kleur heb je ook verschillende vormen, van afgerond tot strakke lijnen met strakke hoeken. De lichtknop in het farme verzonken of juist dat hij wat uitsteekt.

Tip; is al binnenwerk van jullie stopcontacten nog goed, dan is het online ook mogelijk om bij winkels alleen het afdekkapje en het frame in een andere kleur te bestellen, zonder het hele binnenwerk. Bestel je toch met binnenwerk, dan hoef je natuurlijk het binnenwerk niet te vervangen, maar dan haal je alleen het kapje er van af.

Tip 2; check goed welk merk schakelmateriaal je momenteel in huis hebt. Verschillende merken passen doorgaans niet op elkaar. De meest voorkomende merken zijn JUNG, ABB BUSCH-JAEGER, GIRA, Schneider Electric en Hager Berker. Hieronder zie je een stopcontact met usb-poort in het mat zwart uit de jung ls990 serie.

Schakelmateriaal heb je zowel in inbouw als als opbouwsysteem te krijgen. De meeste nieuwbouwwoningen hebben inbouwsystemen. Buiten, in garages en bergingen en op zolders/vlieringen tref je meestal opbouw systemen aan. Links hieronder zie je een inbouw dimmer en rechts een opbouw schakelknop.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.