Welk behang is er voor jouw interieur?

Behang is van alle tijden, heel vroeger had je behang wat gemaakt was van dunne stoffen, echt bedoeld voor de elite. Jaren later kwamen er steeds meer soorten materiaal wat als behang op de muren werd geplakt.

Tegenwoordig zijn er zo veel mooie behangetjes op de markt verkrijgbaar in alle prijsklassen dat je altijd wel iets moois kan vinden binnen jouw budget.

Jaren geleden was er een periode dat behang gemaakt was van papier, om dit op de muur mooi te verwerken had je echt wel wat behang-skills nodig. Papier kromp na opdragen en daarom was het belangrijk om tijdens het behangen iets overlappend te plakken. Inmiddels zijn de meeste behangetjes gemaakt van vinyl, wat je gewoon “stotend” (tegen elkaar aan met de naadjes) kan plaatsen. Dus voor veel meer mensen is een behangklus goed te doen met dit type behang.

Een rol behang is meestal 51cm breed en 10 meter lang. Een gemiddelde woning heeft momenteel een plafondhoogte van 2.6m hoog. Dan kan je 3 banen uit 1 rol halen. Heb je een behang gekozen met een print, dan is het belangrijk om op de verpakking te kijken hoeveel je kwijt bent om het patroon goed door te laten lopen!

Soorten behang

Zoals gezegd zijn de meeste behang soorten momenteel gemaakt van vinyl, al kom je zeker ook luxere varianten tegen van linnen en mooie dunne stoffen! En de bouwmarkten hebben ook de papieren versies nog in de schappen liggen.

Daarnaast is er gewoon effen behang op de markt, maar ook de meest mooie printen en afbeeldingen zijn er op behang te vinden. In een vorige blog heb ik jullie al verteld over fotobehang.

Zelf ben ik weg van het behang van Arte en Elitis. Gemaakt van vinyl en afneembaar!

Tips bij het behangen

  1. Behang liever niet alle wanden in de kamer met hetzelfde behang als je gekozen hebt voor een behang met print. Dit kan erg druk worden. Heb je gekozen voor een effen behang dan kan dat natuurlijk wel.
  2. Let op bij een behang met kleine afbeeldingen er op, dat het op een wand van 3×2.6m wellicht wat drukker kan zijn dan je bedacht hebt van te voren
  3. Vraag behangstalen op bij (online) winkels en plak met schilderstape het staaltje op de muur waar je het behang op zou willen plakken. En bekijk het staaltje bij daglicht en in de avond hoe de kleur is. Een plat liggend staaltje geeft een andere kleur/uitstraling dan een staaltje verticaal aan de muur!
  4. Gebruik goed behangplaksel! Liever geen pakjes die al ouder zijn, die klonteren vaak wat sneller.
  5. Ook al hoeft het niet, maar ook bij vinyl behang lijm ik zowel de muur in als het behang.
  6. Lijm sterk zuigende wanden eerst een keer voor, of doe er voorstrijk over heen. Anders is de kans groot dat het behang er afkomt omdat de lijm in de muur is getrokken.
  7. Behang van het licht af, dus start bij een raam en ga dan dieper de kamer in.
  8. Let bij de aanschaf op het “verfbad” nummer. Deze moeten hetzelfde zijn, anders kan er kleurverschil tussen de rollen zitten.
  9. Knip de banen wat ruimer af. Heb je een hoogte nodig van 2.6m, knip dan goed 2.8m af bij een effen behang. Dan heb je boven en onder wat meer speling en snijd het wat makkelijker af met een stanley-mesje.

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.