Zelf tegelen, welke lijm en een extra tip!

Zelf tegelen is helemaal niet zo moeilijk, maar dan is het wel fijn dat je een goede tegellijm tot je beschikking hebt! Tegellijm is onmisbaar bij het betegelen van jouw badkamer, toilet, keuken of vloer. Iedere tegelsoort en ondergrond is anders waardoor verschillende soorten lijm nodig zijn. Zo heb je flexibele tegellijm geschikt voor binnen- en buitenshuis. Voor wand- en vloertegels op alle soorten ondergronden en ook waterdichte tegellijm.

Flexibele tegellijm voor buiten en binnen

De flexibele tegellijm is geschikt voor binnen en buiten. De lijm verspreid zich perfect over het oppervlak. De perfect geselecteerde lijmviscositeit maakt een gemakkelijker verwerking van de lijmtegel mogelijk. Wanneer je gaat tegelen met flexibele tegellijm dan is het belangrijk dat de ondergrond stabiel, vlak en vrij van stof en vettigheid is. Ben je dus wat minder handig en heb je een perfecte ondervloer, dan is deze lijmsoort aan te raden.

Voordat je de tegels gaat lijmen is een voorstrijkmiddel aan te raden. Hierdoor voorkom je dat de tegellijm te snel uitdroogt wanneer deze op de muur of grond wordt aangebracht. De tegellijm zal vervolgens minder snel intrekken waardoor je rustiger kunt betegelen. De  voorstrijk is vrijwel net zo dun als water en kan daardoor gemakkelijk worden aangebracht met een kwast of verfroller. Bij onregelmatigheden groter dan 15mm, wordt geadviseerd de vloer eerst te egaliseren met egaline. Ga je tegels over tegels leggen? Gebruik dan de atlas geoflex zeer flexibele tegellijm, dit is een speciale tegel over tegel lijm.

Level systeem

Wil je een super strak vloertje? Dan is het gebruik van een tegel level systeem aan te raden. Het klinkt complexer dan het is. Het zijn een soort kunsstof afstandhouders die je op de lijm plaatst en dan de tegel daar weer op. Door er een soort keg in te schuiven stel je de tegel waterpas in. Een ideaal systeem en eigenlijk kan iedereen er mee werken. Vooral handig bij wat grotere tegels.

Auteur Sandra

One thought on “Zelf tegelen, welke lijm en een extra tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.