Interieurtips voor de indeling en inrichting van de badkamer

Na de toiletruimte (zie het blog “toiletruimte pimpen”) was nu de badkamer aan de beurt om eens helemaal af te maken. De basis zat er al in vanuit de bouw, maar we hadden de badkamer zonder wastafel en spiegel op laten leveren. En diverse accessoires die toch wel handig zijn in een badkamer moesten er ook natuurlijk nog in komen. In dit blog lees je enkele tips die je kunnen helpen bij de aanschaf van de badkamer of accessoires, en wellicht krijg je ook wat inspiratie uit de sfeerfoto’s.

Tegels en sanitair

Via onze aannemer konden we de badkamer laten leveren en plaatsen. Het nadeel van zo’n constructie is meestal dat je gebonden bent aan een kleinere keuze in sanitair en tegels en dat heel veel niet mogelijk is qua indeling. Dat was in dit geval in de basis ook zo. Maar na een speurtocht langs andere aanbieders (en dan dus de badkamer casco op te laten leveren) bleek dat “plaatsen na oplevering” echt een stuk duurder zou worden dan levering via de projectleverancier.

Dus toch terug naar de projectleverancier van onze aannemer, en gelukkig bleek na aandringen meer mogelijk dan van te voren werd aangegeven. Denk aan extra muurtje, zitje in de douche, nisjes etc.. Wat echt niet anders kon waren het type kraan (opbouw in plaats van inbouw) en het type inbouwbad. Maar gezien het enorme prijsverschil ten opzichte van na oplevering een andere partij het te laten doen hebben we dit maar voor lief genomen. (We kunnen altijd nog eens wat aanpassen dachten we).

Voor de tegels hebben we gekozen voor een taupe-kleur met “beton-look”-effect. De maat 60x60cm op de vloer en langs de badrand en 60x30cm voor twee wandjes om niet alles wit te hebben en alles in taupe-kleur leek ons te donker. De overige wandtegels zijn in een wittint geplaatst in de maat 25x40cm. Achteraf had deze maat wat groter mogen zijn. Puur gezien het budget voor de kleinere goedkope optie gekozen.

Voor het sanitair konden we kiezen uit drie pakketten, aangezien een douchedrain alleen in pakket drie zat, was die keuze snel gemaakt. En verder vonden we het toilet, het bad en de kranen er ook prima uit zien. Voor de kinderbadkamer hebben we gekozen voor een 5-hoek douchebak gezien de beperkte ruimte daar en konden we weg komen met pakket die een stuk voordeliger was, wat weer scheelde in de kosten. We hebben voor de 5-hoek douchebak gekozen omdat je zo optisch een grotere badkamer hebt. Nadeel is wel dat de ruimte in de douche wel iets krapper is.

Badkamer indeling

Bij het uitzoeken van een nieuwe badkamer zijn het nog niet eens de kleur van de tegels die het lastig maken, maar hoe de indeling van de ruimte moet worden! Ik lees dit ook geregeld terug op Instagram wat nu de beste indeling is voor een badkamer.

Omdat onze badkamer een schuine wand heeft en op een vaste plek het dakkapel konden we niet helemaal los gaan op de indeling. Maar er waren zeker nog wel een paar opties mogelijk. Belangrijk bij een indeling is om eerst na te gaan wat de echte wensen zijn, zo kan je daar rekening mee houden met de indeling. Wij hadden de volgende wensen:

  • Zitje in de douche
  • Inloopdouche
  • Dubbele wastafel
  • Apart toilet boven

Omdat de kinderen een eigen badkamer kregen hoefden we niet met hun rekening te houden met de indeling van onze badkamer.

Met wat schuiven werd er besloten om van de douche een inloopdouche te maken. Door voldoende diepte is een glazen douchedeur niet nodig en kon er aan het einde van dit stukje een zitje gerealiseerd worden met een nisje voor shampoo’s etc.. Mocht een glazen deur op den duur toch wenselijk zijn, dan kunnen we deze alsnog plaatsen. Omdat we ook graag een bad wilden hebben is de wand een stenen wand geworden. Is jouw badkamer wat kleiner is een glazenwand voor de inloopdouche ook een mooie en ruimtelijkere oplossing!

Een dubbele wastafel zie je ook tegenwoordig overal, keuze genoeg. Mijn oog was op een mooi eiken meubel gevallen, maar na het horen van het prijskaartje verdween deze toch snel van ons lijstje (€6.000). Omdat we toch een wastafel nodig hadden en we ooit wel iets van eiken neer willen zetten moest de tijdelijk oplossing betaalbaar zijn. Een op maat gemaakte steigerhouten meubel bleek de uitkomst. Het meubel hebben we voor €600 laten maken en de dubbele wastafel online gekocht bij een grote sanitairwinkel voor €220. Hierdoor hebben we toch een leuk meubel die ook nog eens betaalbaar was.

Op ons wensenlijstje stond ook een apart toilet op de bovenverdieping. Om deze in een aparte ruimte te zetten kostte dat wel ruimte in onze badkamer, wat weer zonde van de ruimte zou zijn. Uiteindelijk hebben we toch een toilet in de badkamer laten plaatsen. Met als voorwaarde dat de kinderen ook een eigen toilet in hun badkamer kregen. Hierdoor loop je elkaar niet in de weg als de een nodig moet en de ander zijn tanden wil gaan poetsen. In de praktijk blijkt dit een prima oplossing!

Badkamer installatie

Voor de oplevering van ons huis werden dus de badkamers geïnstalleerd. Gelukkig konden we tussendoor gewoon kijken en alles een beetje volgen hoe dat ging. Wij bleken echt een “oude-rot-in -het-vak”- installateur gekregen te hebben. Zo fijn, iemand die gelijk dingen ziet zonder dat we er om moesten vragen. Denk bijvoorbeeld aan het zoveel mogelijk strokend leggen van de vloer met de wandtegels. (Strokend is in een lijn leggen, dat de tegels van de vloer niet verspringen ten opzichte van wandtegels indien ze dezelfde maatvoering hebben). Ook kwam deze beste man met het advies om een andere kleur voeg te kiezen tussen de taupe-tegels. De door ons gekozen versie vond hij erg kil, en hij liet een andere kleur zien die inderdaad veel warmer oogde. De licht grijze voeg tussen onze witte tegels verafschuwde hij, maar dit hebben we heel bewust zo gekozen, om zo in de doucheruimte minder last te hebben van “gele/smoezelige” voegen op den duur door zeepresten en kalkaanslag. Dus die bleef gewoon. Ook keurde hij een partij wandtegels af omdat die volgens hem niet mooi waren. Zo belangrijk om een goede installateur te treffen! Ga af op ervaringen van goede vrienden en bekijk hun badkamer voor het resultaat!

Badkamer accessoires

Al jaren zijn wij tevreden over de badkamer accessoires van Tiger, met name de serie Boston bevalt al jaren goed. Dus gelijk bij een leuke aanbieding van de bouwmarkt alles ingeslagen. (Want ja, alles x3 met 3 toiletten)

Nieuw bij de serie Boston (en ook andere series, maar check daarvoor even de verpakking!) is dat deze opgehangen kan worden middels TigerFix ! Zonder boren alles ophangen middels een twee-componenten lijm. We hadden in de toiletruimte de 3M-tape geprobeerd van Tiger, maar dit systeem durfde ik niet aan voor zwaardere accessoires, en de serie Boston is best wat zwaarder dan de serie Tune.

Badkamer accessoires serie Boston van Tiger

Inmiddels zitten de accessoires er al weer een aantal weken op, en echt het zit muurvast! Hieronder heb ik het stappenplan neergezet hoe dat in zijn werk gaat. Binnen 5 uur (4 uur wachttijd hierin opgenomen) kan je alles bevestigd hebben!

Heel fijn omdat boren in vloertegels, die ook steeds vaker op wanden geplaatst worden, echt geen pretje is.

Stappenplan TigerFix 1

Stap 1: Controleer of alles in de verpakking zit en welk gereedschap je verder nodig hebt.

Inhoud van een TigerFix 1 verpakking
Nodig: schaar, potlood en een mini waterpas.

Stap 2: Ontvetten van de muur. (ontvettingsdoekje zit in de verpakking!)

Stap 3: Het uittekenen op de muur van de exacte locatie. Maak gebruik van een waterpas zodat je weet dat de lijn ook echt recht loopt.

Stap 4: het opplakken van de mal voor de houder en het kneden van de twee-componenten lijm. Let op lees de instructie goed door, het is even een trucje om de twee delen in het zakje bij elkaar te krijgen en te mixen. Oprollen ging bij mij het beste.

Stap 5: Twee kleine dotjes lijm op het houdertje smeren! Kleine dotjes Is echt al genoeg.

Stap 6: plaats het plaatje in de mal zodat hij mooi recht zit. En nu 4 uur wachten!

Stap 7: Na 4 uur kan je alles afmonteren! En klaar ben je.

Eindresultaat grote badkamer

Onze badkamer is ongeveer 4m breed en 3m diep.

Eindresultaat kinder badkamer

De badkamer van de kinderen is ongeveer 2m breed en 2.4m diep.

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Heb jij nog een goede tip voor de aanschaf van de badkamer? Of een geweldige accessoire die niet mag ontbreken?

Tiger heeft een paar accessoires beschikbaar gesteld voor dit blog, maar de meeste zijn gewoon dor ons zelf gekocht. Bouwmarkten hebben vaak goede aanbiedingen! Maar bol.com heeft ook bijna alles van Tiger in zijn assortiment:

Auteur Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.